Sådan får du en lydisoleret dør

Selv den mest lydisolerende væg er intet værd, hvis døren lige ved siden af lader al støj suse lige igennem. Løsningen er en dør af massive materialer og tætte fuger. Se hvordan.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 timer
Pris
5000 kroner

Intro

Skal døren være lydisolerende, er der nogle ting, du skal være opmærksom på. Lige meget hvor lydisolerende din væg er, så hjælper det ikke meget, hvis døren ikke slutter tæt. Her viser vi dig de 3 vigtige detaljer, der sikrer dig en dør, som med sikkerhed holder langt hovedparten af støjen ude ... eller inde.

Tre trin til tætte døre

  1. Lydtæt dør og karm: En massiv dør og en karm forsynet med en tætningsliste er første skridt på vejen mod en lydisolerende dør.
  2. Fuge rundt om karmen: En elastisk fuge hele vejen rundt om karmen er en effektiv støjstopper og altafgørende, hvis du vil lydisolere din dør. Du skal blot vælge den rigtige fugemasse til formålet.
  3. Fuge ved dørtrinnet: Lyden vandrer også langs med gulvet, så dørtrinet skal også have en elastisk, lyddæmpende fuge.

Lyden slipper let ind og ud

Lyd er ligesom vand: Er der den mindste sprække, slipper den igennem. Ja, faktisk kan lyden gå direkte igennem selv helt tætte overflader, og det skaber en udfordring.

Ikke meget sværere end en almindelig dør

For selvom du har en massiv væg eller har bygget en lydtæt skillevæg, hjælper det intet, hvis du sætter en ikke-lydisolerende dør i væggen.

Heldigvis er det at sætte en lydtæt dør i et dørhul ikke ret meget sværere end at sætte en helt almindelig dør i. De fleste af trinene er de samme, forudsætningen er blot, at selve døren og karmen er lydisolerende (eller støjreducerende, som nogle forhandlere vælger at kalde det). Resten handler om en fuge.

Fugen skal holde tæt

En elastisk gummifuge er nemlig det, der bremser lydens vej igennem sprækken mellem dørkarm og væg og imellem dørtrin og gulv. Har du det på plads, er du klar til at stoppe lyden.

Lydisoleret dør: Lydtæt dør og karm

1. Lydtæt dør og karm
En massiv dør og en karm forsynet med en tætningsliste er første skridt på vejen mod en lydtæt dør.

Lydisoleret dør: Fuge rundt om karmen

2. Fuge rundt om karmen
En elastisk fuge hele vejen rundt om karmen er en effektiv støjstopper. Du skal blot vælge den rigtige fugemasse til formålet.

Lydisoleret dør: Fuge ved dørtrinnet

3. Fuge ved dørtrinnet
Lyden vandrer også langs med gulvet, så dørtrinet skal også have en elastisk, lyddæmpende fuge.

Vejledning

01
Lydtæt dør og karm 6 Trin

Når du skal købe den rigtige dør, skal du starte med at finde en lydtæt (eller støjreduceret) karm og dør. Karmen er forsynet med en tætningsliste, og døren er massiv og dæmper derfor støjen væsentligt. Vil du ikke skifte hele karmen, kan du købe en tætningsliste, der er designet til formålet. Og så bør du fjerne indfatningerne og fuge hele vejen rundt om karmen som vist i denne artikel.

Har starter vi med at samle de fire stykker af rammen: to lodrette karmdele og et top- og bundstykke (dørtrinet).

Lydisoleret dør: Læg stykkerne op i en firkant 1

Læg stykkerne op i en firkant. Lad hængsler og låseblik (metallet til låsen) vende opad. Læg så topog bundstykke på, så døren åbner til den side, du ønsker.

Lydisoleret dør: Kom lim på topstykket 2

Kom lim på topstykket. Forinden skal du bore tre huller som vist her. Brug et 4 mm bor. Kombi nationen af skruer og lim giver en meget stærk samling.

Lydisoleret dør: Skru topstykket fast 3

Skru topstykket fast til sidekarmen med seks spunskruer (4 x 60 mm), tre i hver ende af topstykket.

VIGTIGT! Hold delene godt sammen, så samlingen bliver så tæt som muligt.

Lydisoleret dør: Bor tre 4 mm huller i sidekarmen 4

Bor tre 4 mm huller i sidekarmen. Da bundstykket her kun er 15 mm tykt, bores hullerne 5-6 mm fra enden.

TIPS: Bor indefra. Hvis boret slår en flig af træet, sker det på karmens bagside.

Lydisoleret dør: Fjern lidt af tætningslisten 5

Fjern lidt af tætningslisten. Men kun, så det svarer til højden af bundstykket (her 15 mm). Så kan de to dele samles helt tæt.

Lydisoleret dør: Bor for i bundstykket 6

Bor for i bundstykket gennem hullerne, du lavede i sidekarmen. Brug et 2,5 mm bor. Borer du ikke for, inden du skruer, risikerer du, at træet flækker. Husk også lim.

02
Karmen stilles i lod og vater 3 Trin

Når du har sat hele rammen ind i dørhullet, skal du starte med at sætte bundstykket (dørtrinet) i vater. Ret det op ved at sætte afstandsklodser eller stykker af masonit under i begge sider, men vent med at klodse midten op.

Når du retter siderne, så de står i lod, skal du huske, at de også skal flugte med den væg, de støder op til.

Lydisoleret dør: Tjek, at bundstykket er i vater 1

Tjek, at bundstykket er i vater, når du har sat rammen ind i dørhullet. Klods op med masonitstykker eller afstandsklodser i siderne.

Lydisoleret dør: Juster rammen på plads 2

Juster rammen på plads, så der er lige meget luft i begge sider. Fikser rammen med luftpuder eller trækiler. Sæt en i hver side yderst på topstykket, så de trykker ned på sidestykkerne.

Lydisoleret dør: Ret til, indtil hængselsiden er i lod 3

Ret til, indtil hængselsiden er i lod. Sørg også for, at karmen flugter med væggen.

03
Hængselsiden skrues fast 3 Trin

Der er flere muligheder, når du skal vælge skruer til montering af karmen. Her vælger vi montageskruer, der ikke trækker karmen med, når de bliver skruet i.

Der skal fire skruer i, ligeligt fordelt på hele karmstykket, og du skal bore for, så du ikke risikerer at flække karmen med de kraftige skruer.

Start med skruerne foroven og forneden.

Lydisoleret dør: Bor for igennem karmen 1

Bor for igennem karmen i hængselsiden med et 6 mm bor. Bor ind i væggen. Hvis væggen er af letbeton, skal du bruge et 6,5 mm bor for at få plads til skruen.

Lydisoleret dør: Sæt skruer i 2

Sæt skruer i. Start i top og bund, og sæt så 7,5 x 72 mm skruer i. Tjek med et vaterpas, at karmen ikke buer, før du sætter de to midterste skruer i.

Lydisoleret dør: Juster dørens højde 3

Juster dørens højde, når du har sat den på hængslerne. Du justerer ved at dreje på skruen under hængslet. Døren må naturligvis ikke gå på, hverken foroven eller forneden.

04
Resten af karmen skrues fast 3 Trin

Nu bruger du døren (i fagsprog dørbladet) til at justere karmen på plads. Der skal ganske simpelt være lige meget luft i top og bund og lige meget luft mellem dør og karm hele vejen ned.

Retningen op og ned har du justeret ved hjælp af skruen under hængslet. Retningen sideværts klarer luftpuderne (eller trækilerne).

Lydisoleret dør: Brug døren til at tjekke 1

Brug døren til at tjekke. Døren skal ramme karmen samtidig, når den lukkes, hele vejen fra top til bund.

Lydisoleret dør: Tjek i anslagssiden 2

Tjek i anslagssiden, at døren har samme afstand til karmen hele vejen. Juster eventuelt afstanden ved at puste luftpuden op (eller banke kilen længere ind).

Lydisoleret dør: Klods dørtrinet op på midten 3

Klods dørtrinet op på midten. Klodser af masonit eller små afstandsbrikker sikrer, at trinet ikke giver efter og knirker, når du træder på det.

05
Fuger hele vejen rundt 2 Trin

Nu kommer du til en væsentlig del af støjdæmpningen: den elastiske fuge rundt om hele karmen. Vælg en, der fra producentens side er anbefalet til brug omkring døre og vinduer, så den kan tåle dørens bevægelser.
Fugen bremser effektivt lyden, og samtidig sikrer den, at lyden ikke forplanter sig langs lofter og gulve. Mest effektivt er det, hvis gulvet ikke er gennemgående, men brudt, således at der ikke er gulvbrædder under dørtrinet.

Til slut mangler der kun pynten i form af indfatninger.

Lydisoleret dør: Kom bagstop i sprækken 1

Kom bagstop i sprækken. Det skal stoppes 10 -12 mm ind, så jævnt som muligt.

Lydisoleret dør: Læg en elastisk fuge 2

Læg en elastisk fuge. Skær tuden skråt af, og kør i en jævn bevægelse oppefra og ned. Fugen skal fyldes op. Glat efter, hvis du synes, at det er nødvendigt.

06
Dørtrinet fuges og afsluttes 3 Trin

Hvis støjdæmpningen for alvor skal batte noget, skal du have standset en væsentlig støjkilde: lyd, der vandrer langs gulvbrædderne eller blot siver ind under dørtrinet.

Det mest effektive er, hvis gulvbrædderne ikke er gennemgående, men hvis du ikke har den mulighed, er en fuge i sig selv langt bedre end ingenting. Fugen skjuler du nemt med fejelisterne.

Lydisoleret dør: Pas fejelisterne til 1

Pas fejelisterne til. Lav dem 1 mm for lange. Så kan du sætte dem på ved at bøje dem lidt og sætte enderne ind først. Så passer listen 100 %, når du slipper den.

Lydisoleret dør: Kom fuge mellem dørtrin og gulv 2

Kom fuge mellem dørtrin og gulv. Hav listerne klar, så du kan sætte dem på umiddelbart efter. Fugen her er for smal til, at der kan sættes bagstop bag den.

Lydisoleret dør: Søm listerne fast til dørtrinet 3

Søm listerne fast til dørtrinet. Har du ikke en stiftpistol, kan du bruge dykkere og en hammer, men så bør du bore for til dykkerne med et 1 mm bor først.

Materialer

• Lydtæt dør og karm (her fra Swedoor)
• Fejelister
• Elastisk fuge (her Danaseal Interior 521)
• Fugebagstop
• Montageskruer, 7,5 x 72 mm
• Spunskruer, 4 x 60 mm
• Dykkere eller stifter

Tidsforbrug

Hvis dørhullet er klar, tager det et par timer.

Pris

Cirka 5000 kroner

Sværhedsgrad

En overkommelig gør det selv-opgave.

Video

TEKNIK: Montering af dørkarm

Med kiler og karmskruer kommer karmen helt i vinkel

TEKNIK: Montering af dørgreb

Moderne greb tilpasses nemt til flere dørtykkelser

TIPS: Hold styr på dykkerne

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dykkerpistolen

I videoen her lærer du om dykkerpistolens funktioner og indstillingsmuligheder. Pistolen er en stor hjælp til en lang række opgaver, hvor du gerne vil sømme hurtigt og med en hånd fri til at holde på emnet, fx ved montering af fodpaneler, gerigter, skyggelister, forskallingsbrædder og udhængsbrædder.

TEKNIK: Montering af gerigter

Med dykkere bliver hjørnesamlingen helt tæt

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Lydisolering