Intro
Vejledning
01
Skelettet i lydloftet
9
Trin
Vi begynder med det skelet, som de nye gipsplader skal skrues fast på.
Gipspladerne skrues langs væggene op på vægskinner. Inde i rummet skrues de på monteringsprofiler, der sættes for hver 45 cm, så alle plader kan fæstnes både i kanten og gennem midterlinjen.
De mange monteringslister gøres fast på nogle få bæreskinner, der hænges op stropper af hulbånd. Systemet er formet, så under siden af monteringsprofiler og vægskinner flugter, når bæreskinnerne sidder op til vægskinnernes overkant.
I villaer skal der være mindst 230 cm fra gulv til loft, i etageejendomme skal der være mindst 250 cm op til loftet.
Streg undersiden af vægskinnen (A) op på væggene. Loftets underside vil ende 3 cm lavere. Mærk først en tilfældig fælles højde op i alle hjørner, fx med et laservaterpas. Afsæt ud fra disse mærker den rigtige højde i alle hjørner, og træk streger mellem dem.
Vægskinnen (A) med skumbagside gøres fast lige over stregen rundt på væggen i hele rummet. Sæt 4,5 x 50 mm skruer i de forborede huller. I murværk kan du bruge 6 mm murplugs eller sømplugs.
Vi skruer kraftige brædder (K) fast i det gamle loft med 5 x 60 mm skruer for at sikre, at stropperne har fat i de skjulte forskallingsbrædder inde bag pudsloftet.
VIGTIGT! Under et loft af profilbrædder eller gipsplader skrues planker fast i bjælkerne.
Stropperne (J) gøres fast på brædderne (K) med 5 x 60 mm skruer. Stropperne klippes ud af et hulbånd og får et knæk, før de sættes op. Ret dem til efter en snor, så de sidder på linje, hvor bæreskinnerne skal op at hænge.
Midt i rummet spænder vi en snor ud mellem vægskinnerne (A) på tværs af den retning, bæreskinnerne (B) skal hænge i. Snoren gør det muligt at hænge de lange bæreskinner op i midten først - så er det lettere at styre, når du er alene.
Den første bæreskinne (B) skrues fast i stroppen (J) tættest på snoren med 13 mm pladeskruer. Oversiden skal flugte med vægskinnen (A), så der skal også her være plads til en afstandsbrik (X) - som du straks fjerner, så snoren hænger frit.
Bæreskinnen (B) gøres fast i enderne. I begge ender klodses den op mod øverste flange af vægskinnen (A). Sæt en 35 mm gipsskrue gennem vægskinne og opklodsning og op i bæreskinnen. Gør de øvrige stropper - og bæreskinner - fast.
Monteringsprofilerne (C) skrues fast på bæreskinnerne (B) med 13 mm pladeskruer. Profilerne sættes for hver 45 cm, så det passer til de 90 cm brede plader. De yderste placeres 45 cm eller mindre fra væggen, som det passer bedst i begge sider.
02
Gipsloft i to lag
9
Trin
Vi sætter to lag 13 mm gipsplader op på skelettet med forskudte samlinger.
Til første lag bruger vi almindelige 90 cm brede plader (E). Til det andet lag bruger vi de lidt dyrere loftsplader (F), der har forsænkede spartelkanter på alle fire sider. Det gør det meget lettere at spartle samlingerne glatte og næsten usynlige.
De to pladelag sættes forskudt. Og lige så let det er at fylde forsænkede kanter op, hvor to plader mødes, lige så svært er det at spartle pænt, hvis du sætter en spartelkant ud mod væggen. Derfor skal det yderste pladelag altid have en af de tilpassede kanter ud mod væggen.
Den første gipsplade (E) løftes op på plads og skrues fast. Hold 8-10 mm til væggen hele vejen rundt, så der er plads til at lægge en akrylfuge mellem væg og plade. Sørg for, at næste lag plader, der skal ligge forskudt, får skårne kanter ud mod væggen.
Omkring rørene behøver du ikke skære pladen (E) fint til, bare der bliver et godt underlag for det næste lag gipsplader. Vi sætter et stykke båndstål (D) på vægskinnen (A) bag rørene, og så sætter vi en lille stump plade.
Fugen mellem gipsplader (E) og væg lukkes med akrylfugemasse (H), når alle plader i første lag er oppe. Fugen skal fyldes helt op, og du skal bruge en god og elastisk masse, ellers vil den ofte krympe og miste grebet - uden at du kan gøre noget.
Andet lag gipsplader (F) sættes op forskudt en halv plade i forhold til pladerne i første lag - og med skårne kanter ud mod væggen. Endesamlinger forskydes mindst 20 cm i forhold til første lag.
Med båndstål (D) gør du det muligt at skrue pladeenderne fast, selv om der ikke ligger monteringsprofiler bag dem. Klip et 70 cm langt stykke 8 cm bredt bånd, og skub det halvt ind under pladen.
Du kan nu sætte skruer for hver 20 cm rundt i alle kanter. I pladens midterlinje skruer du for hver 30 cm.
VIGTIGT! I en væg kan du spare på skruerne i første lag, men i loftet skal du af hensyn til brand skrue fuldt, undtagen i pladeenderne.
Bag rørene lukker vi nu mere præcist end i første lag - men husk stadig at sikre 8-10 mm luft til en elastisk akrylfuge. Skær pladekanterne skråt af, så du sikrer, at du kan fylde sprækken mellem pladerne godt med gipsspartelmasse.
Lydloftet mangler nu kun de faste elementer ved alt gipsarbejde: Fugen mod væggen lukkes med akrylfugemasse. Pladesamlingerne armeres med papir (eller væv) og spartelmasse i flere omgange, skruerne spartles over, og alt slibes glat.
Materialer
Fra Danogips:
• Vægskinner (A) (MSKP 70)
• Bæreskinner (B) (P45)
• Monteringsprofiler (C) (S25)
• 80 mm båndstål (D)
• 13 mm standard gipsplader (E), 90 cm
• 13 mm Plan-4 Board (F), 90 x 240 cm
• 35 mm gipsskruer til stål
• 13 mm pladeskruer
• Gipsspartelmasse
Desuden:
• Mineraluld (G), 45 x 455 x 1000 mm
• Skruer: 4,5 x 50 mm, 5 x 60 mm
• Evt. 6 mm mur- eller sømplugs
• Akrylfugemasse (H)
• Akrylgrunder
• Akrylmaling
• Armeringstape
• Stropper (J) af 1,5 x 20 mm hulbånd
• 25 x 100 mm brædder (K) (evt.)
Specialværktøj
• Gipspladehejs (kan lejes)
• Pladesaks
• Gipsskruemaskine eller dybdestop
Tidsforbrug
2-3 dage for et rum plus tørretid.
Pris
Cirka 300 kroner pr. kvadratmeter.
Sværhedsgrad
Det er ret let at få loftet pænt, fordi stålprofilerne er helt lige - men tilbage står at få det spartlet pænt.
Tegning
3D-model
Video
Tips & Tricks
Alternative lydbøjler kan spare i højden
Der er ikke altid plads til et nedstroppet loft, der fylder mindst 10 cm i højden – og først har fuld effekt, når der er 17 cm mellem den gamle og den nye underside. Men hos bl.a. Danogips får du snedige bøjler, så du kan isolere dig fra uvelkommen støj, uden at det koster helt så meget i højden – men lidt på prisen. Kombineres de med et skelet i et enkelt plan i stedet for to som her, kan du bygge et lydloft på bare 7 cm.