Støjisoler din nye væg

Skal du bygge en væg, er det en fordel at isolere den mod støj. Væggen bliver lidt dyrere, men det er en investering, du vil blive glad for.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
650 kroner

Intro

Du skal bruge stålprofiler, der er profilerede. Og du skal tætne med akrylfugemasse omkring det første lag gipsplader. Det er de markante forskelle på en almindelig gipspladevæg og en lydisoleretvæg. Forskellen på, hvor meget de dæmperlyden, er til gengæld markant.

Hvis du skal sætte en dør i væggen, skal du huske at tætne godt omkring den, og du bør vælge en lyddør, fordi en almindelig indvendig dør ikke er god til at dæmpe lyd. I materialelisten skriver vi, at prisenfor en lydvæg er cirka 650 kroner pr. løbende meter.

Det kan gøres langt billigere, hvis din loftshøjde ikke er højere end 240 cm. Så kan du bruge de billige handyplader, der fås til 40-50 kroner pr. stk. De 260 cm høje og MK-godkendte plader, vi bruger her, koster cirka 100 kroner pr. plade.

Men start med at lave en arbejdstegning. Det gør det nemt at lave en indkøbsliste med alt, hvad du skal bruge. Det er vigtigt, hvis du vil være færdig på en weekend.

Stands støjen

En lydvæg standser støjen på flere måder:

Gipsplader: Jo tungere væggen er, jo sværere er den at sætte i svingninger. Derfor er to lag gipsplader bedre end et, og tre lag er bedre end to.

Akrylfuge: Akrylfugen omkring det inderste lag gipsplader lukker alle sprækker, så den del af lyden, der spredes gennem luften, bremses.

Isolering: Den forhindrer, at hulrummet mellem gipspladerne virker som en violinkasse, hvor lyden kastes frem og tilbage. Blot halvdelen af hulrummet er fyldt, er violinkasse-effekten elimineret.

Stålreglar: Almindelige stålreglar kan “sættes i svingninger”. Derfor er det vigtigt at bruge perforerede stålreglar. De støjisolerer 8 dB bedre - og det er en forskel, du vil kunne høre.

Vejledning

01
Mål op og marker 2 Trin

Start med at lave en arbejdstegning, hvor du markerer inddelingen til dine stolper.

Husk, at spartelkanten på den første gipsplade skal skæres af imod fx vægge og døre. Hvis du som her bruger handy-plader (90 cm brede), skal du regne med, at første gipsplade bliver 84-85 cm bred. Første stolpe placeres helt ind til væggen. Næste stolpe skal stå 42 cm derfra - målt fra væggen til centrum af stolpen.

De andre stolper skal stå med 45 centimeters afstand - målt fra centrum til centrum af stolperne.

1

Mål op, og marker på væggen, hvor første stolpe skal monteres. Husk at medregne 2 x 13 mm til gips pladerne på hver side af stolpen.
TIPS: Når du har streget op, så sæt et kryds på den side, hvor stolpen skal monteres.

2

Marker væggens placering i begge sider af rummet. På gulvet tegnes op med blyant eller en kridtstreg, så du har en lige linje at placere bundreglaren efter. Så får du en helt lige væg.

02
Byg skelettet 7 Trin

Væggen bygges op af 70 mm perforerede stålreglar. Her får du brug for en god pladesaks. Har du ikke en pladesaks, anbefaler vi, at du køber eller låner en, inden du går i gang. Du får også brug for en fiksertang.

Vi bygger væggen direkte på et betongulv. Derfor bruger vi 5 x 40 mm slag-plugs til at fastgøre bundskinnen med. Skal du bygge væggen på et trægulv eller et undergulv af træfiber plader, kan du bruge 3,5 x 35 mm gipsskruer (de samme skruer, som du bruger, når du arbejder med to lag gips). I begge tilfælde skal du fastgøre bund skinnen pr. 50 cm.

1

Bundskinnen skæres til på mål og klippes til. Brug en tusch til at markere på begge sider (også kaldet flanger), hvor du skal klippe. Så får du et vinkelret snit.

2

Bor for, og fastgør bundskinnen pr. 50 cm med 5 x 40 mm slagplugs.
VIGTIGT: Husk at sikre dig, at der ikke løber vandrør eller findes elledninger i betonen, inden du borer.

3

Klip hul i kantskinnen, hvis du ved, at du skal have strøm i din nye væg. Klip hullet, inden du sætter skinnen op.

4

Klip vægskinnen til i længden. Den skal mangle 1 cm i at nå loftet. Så er det meget nemmere at montere den. Sæt den i lod, og fastgør den for hver 50 cm. Gør det samme i modsatte ende af rummet, og lav en kridtstreg til topskinnen.

5

Nu kan du sætte topskinnen op. Er det en lang væg, du skal bygge, kan du bruge en af de lodrette stolper til at støtte topskinnen, indtil den er fastgjort.

6

Klip en lodstolpe af i længden. Placer den efter målene på din arbejdstegning. De fleste skal stå 45 cm fra den forrige - målt fra centrum til centrum. Fikser den til top- og bundskinnen med fiksertangen. Monter de øvrige lodstolper.

7

Klip i samme ende af hver stolpe, hvis du senere skal trække kabler. Stolperne har et gennemgående hul i hver ende til kabler. Hvis du afkorter stolperne i samme ende, kommer hullerne til at sidde i samme højde.

03
Monter gipsplader 4 Trin

Gipspladerne er tunge, så vi bruger de 90 cm brede handyplader. Pladerne skæres til på mål med en hobbykniv, men vi skærer dem en centimeter mindre end loftshøjden. Så er de nemmere at bakse på plads. Bagefter løfter vi pladerne, så hulrummet ligger mod gulvet - der skal jo fodlister på.

På det første lag gipsplader skal der også være plads til 8-10 mm lydfuge hele vejen rundt. Fugematerialet lægger vi først i, når vi er klar til at montere andet lag gips, fordi nogle fugematerialer får en lidt hård overflade, når de størkner, så gipspladen buler lidt ud. Derfor monterer vi andet lag gipsplader, mens fuge materialet stadig er blødt.

1

Første lag gipsplader skrues fast med 3,5 x 25 mm gipsskruer. Pladerne stilles på 9 mm klodser på gulvet. Så er der plads til lydfuge. Her bruger vi en speciel bitforlænger med dybdestop, så skruen ikke kommer for langt i.

2

Fyld op langs gulv, vægge og loft med akrylfugemasse (lydfuge). Skrab overskydende fugemasse af med en spartel eller lignende.
VIGTIGT: Du skal først fuge, når du er klar til at montere andet lag gipsplader.

3

Monter andet lag gipsplader. Start med den første hele plade, der monteres en halv plade forskudt af første lag. Kontroller, at pladen står i lod. Brug eventuelt en fodlift til at løfte pladen, så den slutter tæt til loftet.

4

Mål afstanden mellem den hele gipsplade og væggen flere steder, så du kompenserer for skævheder i væggen. Monter den halve plade mod væggen.
TIPS: Der må godt være 1-2 mm luft, så du undgår at presse gipspladen på plads.

04
Træk ledninger 2 Trin

1

Træk ledninger (eller elektrikerrør) gennem hullerne i stålreglarne. Sæt et stykke flexrør eller elektrikerrør i gennemførelsen, så ledningerne ikke beskadiges på stålets skarpe kanter, når du trækker ledningerne.

2

Hullerne til stikkontakterne bores med et 55 mm kopbor. Bor først to huller som vist på billedet. Så kan du bore rondellerne helt ud bagefter. Stik kontakten (forfradåsen) passer lige i hullet.

05
Fyld isolering i 1 Trin

Hulrummet mellem de to gipsvægge fylder vi med mineraluld.

Mineralulden lydisolerer egentlig ikke. Den skal udelukkende forhindre, at der opstår en violinkasse effekt mellem de to dobbelte lag gipsplader, hvor lyd kastes frem og tilbage i hulrummet.

Undersøgelser viser, at violinkasseeffekten elimineres, hvis blot halvdelen af hulrummet fyldes ud med mineraluld eller et andet materiale. Men vi vælger at fylde op. Endda uden at sjuske. Dog vælger vi at bruge 50 mm måtter i stedet for 70 mm, som reglarne har plads til.

1

Isoleringsbatts skæres til og løftes på plads mellem stålreglarne. Hvis du køber batts, som passer til afstanden mellem reglarne, skal du skære så få gange som muligt.

06
Byg væggen færdig 2 Trin

1

Sæt gipsplader på den anden side af væggen. De sættes op efter nøjagtig samme opskrift som på den første side - også med lydfuge.

2

Spartl alle samlingerne første gang. Fyld også alle skruehullerne med spartelmasse. Længere kan du ikke nå på en weekend på grund af tørretiden.

Materialer

 • 13 mm gipsplader, 90 x 260 cm (handyplader, MK-godkendte)
 • Lyddæmpede stålreglar, (her MR 70-og MSKP 70-reglar fra Danogips)
 • 3,5 x 25 og 3,5 x 35 mm gipsskruer til stål, 5 x 40 mm slagplugs
 • Akrylfugemasse (til lydfuge)
 • 50 mm mineraluld
 • Gipsspartelmasse (her Knauff)
 • Sparteltape (her Knauff)

Specialværktøj

 • Fiksertang: Bruges til at samle stålreglarne med
 • Pladesaks: Bruges til at klippe i stålreglarne
 • Fodlift/stålfod: Bruges til at løfte gipspladerne op mod loftet med - betjenes let med foden

Tidsforbrug

1 weekend

Pris

Cirka 650 kroner pr. meter

Sværhedsgrad

Med god planlægning er det ikke svært at bygge hele væggen på en weekend. Har du det rigtige værktøj, er stål lige så nemt at arbejde med som træ.

Tegning

Tips & Tricks

Papirtape eller selvklæbende nylontape?

Når du skal spartle samlingerne, findes der to metoder. Med papirtape får du den stærkeste samling. Men det er nemmere og hurtigere at bruge nylontape.

Nylontapen klæbes direkte på midten af samlingen. Du kan spartle hele samlingen med det samme.

Med papirtape lægges et tyndt lag spartelmasse i samlingen, mens du presser papirstrimlen i. Du må først spartle oven på papirstrimlen dagen efter. Ellers bliver den ødelagt.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Lydisolering