SÅDAN: Flot, ny facade

Det kræver godt nok knofedt og grundighed at fjerne al gammel maling og al løs puds, før du kan komme i gang med den nye maling. Men et ordentligt forarbejde er forudsætningen for, at du får et flot, holdbart resultat.

Flot ny facade: Sådan får du et flot resultat

Malingen skaller af, og pudsen er løs og er flere steder faldet af, så der er huller i overfladen.

Sådan får du en ny, flot facade

Uanset hvilken type facademaling du vælger, er det vigtigt, at underlaget er i orden, inden du maler. Alle løse dele skal fjernes, og huller og revner skal repareres, så du har en helt ren, jævn og tør flade.

1. Fjern al løstsiddende maling og puds. Det er supervigtigt, at du får renset helt i bund, så underlaget er helt i orden, inden du maler. Brug fx en højtryksrenser og en spartel. Er der huller eller revner, skal de repareres med filler, så fladen er helt plan.

2. Sørg for at dække ordentligt af, så du kun får maling på facaden. Sæt malertape langs soklen og rundt i kanten omkring vinduer og døre.

3. Giv muren en gang grunder, inden du maler med slutmalingen. Grunderen forstærker overfladen og sikrer, at slutmalingen hæfter bedre.

4. Facaden males med slutmalingen, typisk to gange. Når du skal male en facade med en høj gavl, er det en rigtig god idé med et skaft til din rulle, så du har en god rækkevidde. Brug en pensel langs kanterne.

Flot ny facade: Sådan får du et flot resultat

EFTER: Facaden ser spritny ud efter afrensning og ny maling

Vil du læse mere om facader? Her kan du læse meget mere om, hvordan du reparerer og vedligeholder husets facade.

Maling til pudsede facader

Der findes flere typer maling til pudsede og vandskurede facader. Fælles for dem er, at de er diffusionsåbne, så de tillader muren at “ånde”. Det er nemlig vigtigt, at fugten kan komme væk, så du undgår fugtskader i huset.

  • AKRYLPLASTMALING er en af de mest udbredte facademalinger. Den er holdbar, smudsafvisende og helt vandtæt. Den hæfter både på nye og tidligere malede flader samt på beton, puds og cementpuds.

  • OLIEEMULSIONSMALING er god til problematiske overflader, der fx smitter af, har rester af kalk, eller hvor tidligere maling er ukendt. Den giver et flot, mat look. Den kan ikke bruges på nypudsede facader i ren kalkmørtel.

  • CEMENTPULVERMALING kan kun bruges på fugtige mure og røres op med vand lige inden brug. Den er bedst til mineralske underlag som beton og pudsede/vandskurede mure. Overfladen er vandafvisende, noget modtagelig over for smuds, men kan vaskes.

  • SILIKATMALING kan kun bruges på ubehandlede, mineralske overflader, fx vandskuret/filtset mur, puds, beton og eternit. Den minder om kalk, dog uden at smitte af.

  • SILIKONEMALING minder om silikatmaling, men er mere vand- og smudsafvisende. Malingen kan bruges på de fleste underlag, også tidligere malede, bare de ikke smitter af.

Flot ny facade

Her bruger vi en silikonemaling, der er meget diffusionsåben og kan bruges på de fleste underlag.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Hus