Facadebeklædning - Se mulighederne her!

Vil du ændre dit hus’ udseende? Eller bygger du nyt? Så er én af overvejelserne, hvilken facadebeklædning, du skal vælge. Og der er masser af valgmuligheder.

Hvis du bygger nyt eller udskifter facadebeklædning, skal du tænke på, at det er husets ydre beskyttelseskappe, det handler om. Facadebeklædningen skal holde vand og sne væk fra husets facade.

Hvis du blot beklæder en allerede eksisterende facade, er kravene til facadebeklædningen knapt så høje. Men du skal alligevel være forsigtig, for gør du det forkert, risikerer du at lukke huset inde i fugt og lukke af for ventilationen.

Her gennemgår vi nogle af de mest brugte typer facadebeklædning.

Facadebeklædning træ

Du kan beklæde din facade med alle typer træ, der kan tåle at være ude. men en facadebeklædning er meget udsat for vejr og vind, så træet skal beskyttes af enten maling eller oliebehandling.

Træsorter som lærk og cedertræ kan stå ubehandlet, men bliver så grålige i løbet af forholdsvis kort tid.

LÆS OGSÅ: Beklædningsbrædder - se hvilken type du skal vælge!

Facadebeklædning træ

Cedertræ kan stå ubehandlet og blive gråligt med tiden, eller olieres, så det bevarer sin mørkere lød.

Facadebeklædning træ – vandret

En klassisk facadebeklædning består af brædder, der ligger vandret. Enten samlet med fer og not eller på klink, hvor brædderne overlapper hinanden en smule.

Hvis du skal beklæde en facade med vandretliggende brædder, skal du starte med et skelet af lægter, som monteres lodret. På den måde opstår der et hulrum bag brædderne, hvor luften kan cirkulere frit, så du undgår ophobning af fugt og deraf følgende råd.

Facadebeklædning træ – vandret

Den vandrette beklædning sættes fast på et lodret skelet.

LÆS OGSÅ: Sådan sætter du klinkbrædder op

Facadebeklædning træ - lodret

Hvis du foretrækker lodret bræddebeklædning, skal det bagvedliggende skelet ligge vandret. Hvis du lægger isolering bag, skal du huske, at der skal være et mellemrum mellem isolering og brædder, så luften kan cirkulere.

LÆS OGSÅ: Sådan laver du listebeklædning til facaden

Facadebeklædning med fibercement

Det er oplagt at overveje en facadebeklædning, der ikke skal vedligeholdes med maling. Her er fibercementbrædder et godt valg.

De bedste fibercementbrædder ligner malet træ til forveksling, men de kan holde i mange år uden malerbehandling. Så du kan slippe med en afvaskning af alger med års mellemrum (hvis facaden vender mod nord).

Fibercement er en noget dyrere løsning end træ som facadebeklædning. I hvert fald når du skal købe materialerne. Men over nogle år sparer du så til gengæld penge på den dyre maling. Og du sparer helt sikkert tid.

LÆS MERE: Fibercement: Brædder der ALDRIG rådner

Facadebeklædning med fibercement

Hardieplank er ét eksempel på fibercementbrædder, der ikke kræver ret meget vedligehold.

Facadebeklædning med metalplader

Et andet vedligeholdelsesfri materiale, du kan bruge til facadebeklædning, er profilerede metalplader. Det kan måske virke en smule industriagtigt, men resultatet kan faktisk blive ganske elegant. Og monteringen er lige så nem, som hvis du bruger fibercement.

Læs mere om: Nem beklædning med stålplader

Facadebeklædning med metalplader

De profilerede metalplader monteres på et simpelt træskelet.

    Andre læser lige nu ...