Muldvarpe i din have - sådan bekæmpes de

Muldvarpen er en lille skabning med et lettere anstrengt forhold til mange haveejere. Den omdanner hurtigt en smuk græsplæne til et landskab af jordhøje, men samtidigt spiser den uønskede insekter og forbedrer jordens luftindhold og dræning. Skal den beholdes eller bekæmpes?

Muldvarpen bør ikke forveksles med mosegrisen, der er et skadedyr i ordets sande betydning.

Mosegrisen gnaver i rødder og grønt og skader din køkkenhave, mens muldvarpens tilstedeværelse godt kan have positive konsekvenser.

Skal du bekæmpe muldvarpen?

Det er mest almindeligt at bekæmpe muldvarper, men der findes også argumenter for at lade dem være.

Dyrenes Beskyttelse har eksempelvis udtalt, at muldvarpen kun laver skud i starten af sit gravearbejde.

Hvis man lader muldvarpen færdiggøre sit gravearbejde og etablere sine underjordiske gange, så vil skuddene aftage hurtigt, lyder det.

Bekæmper du aktivt muldvarpen, risikerer du derimod, at der flytter en ny muldvarp ind, som så starter forfra med gravearbejdet.

Læs om bekæmpelse af myrer

Argumenter for bekæmpelse af muldvarpe

Skader på græsplæner, haver og landbrugsjord: Muldvarper forvolder skader på græsplæner og haver ved at skabe jordvolde og tunneler. Ujævnhederne kan være kosmetisk generende, men også resultere i beskadigede rødder og potentielle jordskred. Muldvarpens jordvolde kan også forstyrre pløjning og såning på landbrugsjord.

Skader på grøntsager: Muldvarpe kan grave gange under rodafgrøder såsom kartofler eller gulerødder og forstyrre deres vækst.

Argumenter imod bekæmpelse af muldvarpe

Dræning: Muldvarper graver lange vertikale gange, der hjælper med at dræne overskydende vand fra områder med lerjord eller dårligt drænet jord.

Luftning og jordfræsning: Muldvarpernes gange og jordvolde løsner jorden og skaber luftcirkulation, der kan bidrage til mere effektiv iltning af rødder. Samtidigt opbryder de kompakte jordklumper og kan dermed skabe et bedre vækstmiljø for rødder.

Blanding af jordlag: Muldvarpen flytter næringsstoffer og organisk materiale fra dybe jordlag til overfladen ved at blande de forskellige jordlag.

Biotilpasning: Muldvarpe spiller en vigtig rolle i økosystemet ved at skabe levesteder, der er gavnlige for regnorme og andre organismer. De bidrager også til fødekæder ved at spise skadedyr og fungere som byttedyr for ræve, hunde og rovfugle.

Muldvarpens tilstedeværelse i din have kan altså både være til gavn og skade indenfor de samme områder.

Sådan bekæmper du muldvarpen

  • Muldvarpesaks: Fælder designet specielt til muldvarpe kan bruges til at fange og fjerne dem fra området. Disse fælder skal placeres korrekt i muldvarpens tunneler for at være effektive. De kaldes for muldvarpesakse og fungerer som en rottefælde.
  • Afskrækningsmetoder: Brug af støjgenererende enheder og vibrerende enheder skulle kunne afholde muldvarpen fra at flytte ind i din have. Du kan købe deciderede muldvarpe-skræmmere, der tjener lige netop dette formål.
  • Professionel hjælp: Hvis problemet med muldvarper bliver omfattende eller vanskeligt at håndtere, kan det være en god idé at søge hjælp fra en professionel skadedyrsbekæmper eller haveekspert.

Dårlige råd til bekæmpelse af muldvarper

  • Hvidløg i muldvarpens gange: Muldvarpe kan ikke lide hvidløg, men i værste fald flytter de blot gangene og skaber nye skud.
  • Nedgravning af flasker i muldvarpeskuddet: Ideen er, at vind vil få flasken til at tude, men muldvarpen er vant til lyde, og det har ingen dokumenteret effekt.

Om brugen af gift til muldvarpe

Hvis du overvejer gift til bekæmpelse af muldvarpe, bør du lige tænke over det en ekstra gang. Der kan være potentielle negative konsekvenser for andre dyr og økosystemet, og der kan gælde særlige love og regler i dit område.

Alternativer som afskrækningsmetoder eller fysiske fælder kan være mere skånsomme løsninger.

Læs om bekæmpelse af skægkræ og borebiller.

Fakta om muldvarpe

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Skadedyr