Reparation af sokkel - sådan gør du!

Det betaler sig at reparere revner og afskalninger i soklen så hurtigt som muligt. Skaderne bliver kun større ved at vente. Her viser vi, hvordan du reparerer din sokkel.

Både små og store revner eller afskalninger på soklen er ikke bare grimme – de er også en åben invitation til, at fugt kan trænge ind i husets bagvedliggende konstruktion med dyre, omfattende og alvorlige skader til følge. Så det gælder om at reparere din sokkel – og jo før, jo bedre, for når vandet først har fundet vej ind i pudslaget, vil hver ny frostperiode kun forværre skaderne.

Vi viser dig her, hvordan du reparerer og oppudser en sokkel.

Små revner i sokkel

Reparation af sokkel: Bank rundt om den synlige skade med et hammerskaft 1

Bank rundt om den synlige skade med et hammerskaft, og lyt. Al puds, der har en hul lyd, skal fjernes helt. Læg evt. en plade ud neden for reparationsstedet – så bliver det lettere at rydde op.

Reparation af sokkel: Reparationsområdet mættes med vand 2

Når alt støv er børstet væk, mættes reparationsområdet godt med vand. Det sikrer, at det tørre underlag ikke suger vandet ud af reparationsmørtlen, der dermed vil hæfte dårligt.

Reparation af sokkel: Kast mørtel på det let fugtige område i små klatter med en murske 3

Mørtlen kastes på det let fugtige område i små klatter med en murske. Når det begynder at blive fast, skrabes de højeste toppe væk. Det skal IKKE glattes, men forblive ru i overfladen.

Reparation af sokkel: Smør endnu et lag mørtelpuds på din sokkel 4

Næste dag, når udkastet har sat sig godt, fortsættes med endnu et lag mørtelpuds. Det trækkes på med et stålbræt.

Reparation af sokkel: Reparationsområdet glattes 5

Til sidst glattes reparationsområdet. Den proces kaldes filtsning. Når mørtlen har hvilet lidt, føres et skumforet bræt i roterende bevægelser, indtil overfladen er glat, fin og tæt.

Oppudsning af hele soklen

Reparation af sokkel: Grav op langs sokkel 1

Der graves op langs soklen – her ned til det betonlag, som soklens letklinkerblokke står på – så der er plads til at arbejde. Herpå bankes løs puds af helt ind til ren og fast bund.

Reparation af sokkel: Rengør fundamentet 2

Fundamentet rengøres for støv og fugtes med vand. Derefter "males" alle de steder, hvor der skal pudses, med en tynd vælling, der blandes af vand og en lille smule færdig mørtelblanding.

Reparation af sokkel: Første lag pudses op 3

Første lag røres op til en grødagtig konsistens og kastes på med en murske. Næste dag skrabes de højeste toppe af med et stålbræt. Laget må højst være 5-6 mm, og overfladen skal være ru.

Reparation af sokkel: Sidste lag sokkel pudses op 4

Nu kan det næste og sidste lag trækkes på med et stålbræt. Husk at koste bunden med vand først. Mørtlen skal have en grødagtig konsistens – jo tykkere lag, jo tykkere konsistens.

Reparation af sokkel: Mørtlen glattes/filtses med et pudsebræt 5

Mørtlen glattes/filtses med et pudsebræt efter nogle timer, når den er fingertør og ikke kan trykkes ind, uden at der lægges vægt bag. Brættet fugtes lidt, men mørtlen må ikke blive for våd.

Vigtigt ved reparation af sokkel!

  • Det nye pudslag på din sokkel skal have mindst en frostfri måned at hærde i, men vejret kan også være for godt. Undgå at pudse i stærk sol, der kan få mørtlen til at tørre så hurtigt, at den sprækker. Sørg også for at dække af eller vande overfladen i de første uger, hvis det er meget varmt.
  • Mørtel ætser, så undgå kontakt med øjne og hud så vidt muligt. Hold især øje med tøj og handsker, der bliver gennemblødt af mørtel. Det kan give skader på huden, som man først opdager, når det er for sent.

LÆS OGSÅ: Isolering af sokkel - spar på varmeregningen

Puds i flere lag sikrer et godt resultat

    Andre læser lige nu ...