Sokkel: Reparation af sokkel

FUGTFÆLDE: Det betaler sig at reparere revner og afskalninger i soklen så hurtigt som muligt. Skaderne bliver kun større ved at vente.

TIPS: Færdigmørtel til sokkel

Færdigblandet mørtel, der kun skal tilsættes vand og blandes med piskeris på en boremaskine, er det nemmeste. Til store opgaver kan man spare en del penge ved selv at blande mørtel (3 dele støbesand og 1 del cement) i en tvangsblander.

Sokkel: Færdigblandet mørtel

Vigtigt ved reparation af sokkel!

  • Det nye pudslag på din sokkel skal have mindst en frostfri måned at hærde i, men vejret kan også være for godt. Undgå at pudse i stærk sol, der kan få mørtlen til at tørre så hurtigt, at den sprækker. Sørg også for at dække af eller vande overfladen i de første uger, hvis det er meget varmt.
  • Mørtel ætser, så undgå kontakt med øjne og hud så vidt muligt. Hold især øje med tøj og handsker, der bliver gennemblødt af mørtel. Det kan give skader på huden, som man først opdager, når det er for sent.

Puds i flere lag sikrer et godt resultat

Sokkelpudsen bygges op af tre lag. Ved at gøre det letter man arbejdet og får en pæn overflade, der ofte vil kunne holde i mange år frem. Forsøger man med et tykt lag direkte på gammel bund, vil det være umuligt at arbejde med – og den færdige puds vil med stor sandsynlighed skalle første vinter.

Inderst kostes en vælling af cement og vand på. Det sikrer, at næste lag binder godt. Derpå kastes en grødagtig mørtel på i lidt grove klatter. Laget skal tørre et døgn. Til sidst trækkes det tykkeste lag på. Det pudses efter, når det er blevet fast. På støbte sokler og letklinkerblokke (som er på mange nyere huse) bruges mørtel med cement, fx 100/400, 0-2 mm.

På en gammel muret sokkel er cementmørtel for hård og tæt, så her anbefales hydraulisk kalk, fx Kh 100/400, 0-2 mm.

Er afskalningerne så dybe, at man skal bygge mere end 10-15 mm op i hvert lag, kan man med fordel bruge en grovere mørtel i de inderste lag, typisk 0-4 mm.