Isolering af sokkel med hårde mineraluldsbatts

Med udvendig sokkelisolering, der afsluttes med et armeret pudslag, sparer du på varmeregningen og får samtidig et stærkt og langstidsholdbart resultat. Se hvordan.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
500 kr./m2

Intro

Isolering af sokkel

Sokkelisolering er vigtig. Men det er de færreste, der sørger for isolering af soklen.

Soklen får ofte lov at stå tilbage uden nogen form for fremskridt, når det gamle hus isoleres udvendigt, og det er på flere måder ærgerligt og dumt. Huset virker uharmonisk, når muren springer dybt ind fra den nye facade til soklen, og den kolde sokkel vil trække varme ud af huset. Især når det handler om en høj sokkel med kælder bag.

Heldigvis kan du sagtens selv relativt nemt isolere sokkel udvendigt.

LÆS OGSÅ: 5 løsninger til udvendig isolering

Isolering af sokkel - sådan gør du

I denne vejledning viser vi dig, hvordan du udfører en isolering af sokkel på dit hus.

Vi viser, hvordan du isolerer soklen udvendigt, og dækker sokkelisoleringen med en solid pudsoverflade.

Der er mange fordele ved sokkelisolering. Du sparer ekstra på varmeregningen, når der bag soklen ligger en kælder, hvor du ovenikøbet mindsker risikoen for kondens og fugtproblemer. Den armerede puds skjuler revner og reparationer, skal ikke males og revner stort set aldrig.

Og så er der alle de fordele, man altid får ved at isolere udvendigt frem for indvendigt: Murværket beskyttes mod fugt og kulde – hvor indvendig isolering “stiller muren ud i kulden”. Vi undgår kuldebroer ved skillevægge og hjørner. Og vi forstyrrer ikke livet inde i huset.

LÆS OGSÅ: Infrarødt termometer - tag temperaturen på alle overflader

I denne byggevejledning får du:

 • Trin for trin-vejledning
 • Arbejdstegning
 • Komplet materialeliste
 • Video
 • Tips & Tricks

Før isolering af sokkel

Under facadens efterisolering er der et spring ind til soklen, og kælderen er uisoleret.

Efter isolering af sokkel

Den isolerede sokkel og kælderen er beskyttet af en solid indfarvet puds.

Læs mere om facadeisolering: Pak huset ind og spar en formue

Vejledning

01
Falsen om vinduet 3 Trin

Det går hurtigt at skære de faste plader af mineraluld ud og klæbe og skrue dem fast på soklen. Men inden da skal vi have overstået et arbejde, der tager lang tid og støver voldsomt: nemlig at skære en fals ud rundt i vinduesåbningen, så vi undgår en kuldebro rundt langs karmen.

Selv om det er lidt træls arbejde, så går det nu ret nemt, når vi skærer så meget som muligt med en stor vinkelsliber, der er forsynet med en diamantskæreskive. Har du ikke sådan en, kan du leje den i dit byggemarked.

Isolering af sokkel omkring vinduer 1

Streg op på alle fire sider af vinduet, så der bliver plads til cirka 20 mm isolering fra yderkanten af karmen. Lav vandrette og lodrette streger med et vaterpas. Forneden skal du sikre plads til at skabe en skrå overside, så vand vil løbe af.

Falsen skæres til ved isolering af sokkel omkring vindue 2

Skær falsen til isoleringen med en vinkelsliber. Har du ikke selv en kraftig vinkelsliber, der kan skære helt ind til karmniveau, må du leje eller låne. Skær først et 1 cm dybt spor i stregen for at sikre et rent spor, dernæst i fuld dybde.

Falsen hugges ren med hammer og mejsel til isolering af sokkel 3

Hug falsen ren med hammer og mejsel. Det er smart at bruge en mejsel med den viste røde plastbeskytter. Så slår du dig ikke over fingrene, når du kigger på mejselspidsen.

02
Isoleringen 6 Trin

Nu skal soklen pakkes ind i isolering. De hårde plader af mineraluld kan skæres til med en fukssvans, men du vil have glæde af en skarp kniv - gerne en rigtig isoleringskniv - til de finere tilpasninger.

Først skal vi anbringe en bundskinne, et sokkelprofil, der støtter isoleringen og sikrer en ren linje forneden. Det skal så fremover beskytte isoleringen mod dyr og danne en drypkant for slagregn.

På profilet fæstner du også den første bid af armeringsnettet, sokkelnettet.

Pladerne klæbes fast med en mørtel-klæber, som lægges på i store klatter og derefter sikres med de helt specielle plastsømdyvler til mineraluldsplader, hvor pluggen har en meget stor krave.

Isolering af sokkel med sokkelprofil 1

Sokkelprofilet gøres fast, og sokkelnettet trykkes fast i det. Når du har fastlagt, hvor bunden skal være, borer du en række 8 mm huller ind i betonen, og i dem slår du de særlige sømdyvler i systemet.

Isoleringsplader til isolering af sokkel skæres til 2

Pladerne skæres til med en gammel fukssvans. De finere småsnit laves med en kniv. Pladerne skæres, så de rækker ind over de false, du har skåret ved vinduerne. Isoleringen i falsen skærer du ved at dele smalle stykker isoleringsplade med en kniv.

Isoleringsplader påføres klæber og trykkes på væggen ved sokkelisolering 3

Med klæber påført i klatter trykkes isoleringen op på soklen. Stik pladen forsigtigt ned bag sokkelnettet, og pres den godt ind, så klæberen får godt fat i soklen. Klæberen røres ud som en normal mørtel.

Isoleringsplader fastgøres med dyvler ved isolering af sokkel 4

Isoleringspladerne forankres med sømdyvler med store kraver. Med en borehammer laver du 8 mm huller gennem isoleringspladen og ind i soklen. Bank så først plastdyvlen med den store krave ind i hullet, og slå dernæst det røde plastsøm i dyvlen.

Falsene mellem isoleringsplade og vindue fyldes med isoleringsstrimler til sokkelisolering 5

Falsene mellem isoleringsplade og vindue fyldes med 20 mm tykke isoleringsstrimler, som du skærer ud af den tykkere isolering. Kom klæber på hele bagsiden af strimlerne, og tryk dem fast på kanterne omkring vinduet.

Sokkelisolering er klar til mørtel 6

Så er soklen klar til mørtel. Sømdyvlerne sættes i et fast mønster, hvor der om muligt hæftes midt over samlingen mellem isoleringspladerne.

03
Det armerede puds 8 Trin

Når isoleringen er på plads, og klæberen har haft et døgn til at hærde, skal vi dække isoleringen med et mindst 8 mm tykt lag armeret puds.

Princippet er, at mørtlen trækkes på isoleringen, derpå trykkes nettet ind i den bløde mørtel. Så trækkes endnu lidt mørtel over, hvorefter det hele arbejdes godt sammen og glattes ud.

Selv om isoleringen er pænt fast, er den ikke som et fast underlag at arbejde på. Derfor skal du tage det lidt let, selv om tingene ikke bliver helt jævne i første hug - driller det, kan du give det hele et ekstra lag mørtel, når bunden er fastere, inden du slutter af med et pænt lag.

Mørtel påføres ved isolering af sokkel 1

Vi trækker mørtlen på nedefra og opefter. Sokkelpudsblandingen røres grundigt op med vand efter anvisningen på sækken. Tjek, at sokkelnettet sidder rigtigt, og træk det lidt fri af isoleringen, mens mørtlen trækkes på med en spartel e.l.

Ved isolering af sokkel forstærkes hjørner med profiler 2

Udvendige hjørner forstærkes med hjørne profiler, der arbejdes ind i mørtlen. Den smalle metalvinkel med net på begge sider skæres til og trykkes ind i et lag blød mørtel med et stålbræt. Et tyndt lag mørtel arbejdes ind i nettets overside.

Ved isolering af sokkel omkring vinduer forstærkes hjørner med profiler 3

Udvendige hjørner ved vinduerne forstærkes på samme måde med mørtel og hjørneprofiler. Igen trækker du først mørtlen på i et tyndt lag, presser nettet ind i mørtlen med spartlen og trækker et nyt lag mørtel over med et stålbræt.

Ved isolering af sokkel påføres mørtel på hele fladen 4

Så dækkes hele fladen med mørtel. Med stålbrættet trækker du et 6-8 mm tykt lag sokkelpuds på hele soklen. Mørtlen trykkes godt ind i isoleringspladerne, men du skal ikke tage dig af udseendet nu.

Armeringsnet til isolering af sokkel 5

Armeringsnettet skæres til og arbejdes ind i den våde mørtel. Klip nettet til, så det rækker ind over nettene ved sokkel og hjørner, tryk det godt ind i den våde mørtel, og træk igen mørtel over, så nettet er dækket af et tæt, jævnt lag.

Ved isolering af sokkel pudses hele soklen 6

Næste dag pudses hele soklen flot med et tyndt lag mørtel. Ligesom ved de første lag bruger vi Sokkelpuds Vandtæt fra Skalflex, som vi med stålbræt eller pudsebræt trækker på i et cirka 2 mm tykt lag - så tyndt som muligt.

Overfladen samles og glattes ved isolering af sokkel 7

Overfladen samles og glattes, når mørtlen er fingerfast - det tager en halv times tid. Den er ikke til at filtse som klassisk mørtel, dertil hænger den for let fast i værktøjet, så du kører med meget let hånd en hårdt opvredet svamp hen over fladen.

Færdigt resultat af sokkel isolering 8

Færdigt arbejde. Huset er langt pænere, kælderen har lunere vægge, og soklen står tørt og godt beskyttet bag den nye puds.

Materialer

 • Sokkelprofiler med sømdyvler
 • Isoleringsplader (her 50 mm fra Paroc)
 • Sømdyvler i plast med stor krave
 • Lim (her Skalcem Multiklæber)
 • Sokkelnet
 • Armeringsnet
 • Hjørneprofiler
 • Mørtel (her Sokkelpuds Vandtæt)

Tidsforbrug

2-3 dage for 5 m sokkel (plus tørretid). Vinduer koster megen ekstratid.

Pris

500 kr. pr. kvadratmeter

Sværhedsgrad

Det kræver lidt øvelse at få en jævn overflade på pudsen. Resten er uden problemer.

Tegning

I modsætning til indvendig efterisolering beskytter den udvendige løsning husets vægge mod frost og fugt.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du den store vinkelsliber

I denne video lærer du alt om, hvordan du arbejder med en vinkelsliber til 230 mm store skiver. Den klarer en lang række af de samme opgaver som en mindre model. Men udstyret med den rigtige klinge skærer den sig nemt igennem langt tykkere emner, fx betonfliser og murværk.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Isolering