Byggevejledning
Let
Svær

Soklen får ofte lov at stå tilbage uden nogen form for fremskridt, når det gamle hus isoleres udvendigt, og det er på flere måder ærgerligt og dumt. Huset virker uharmonisk, når muren springer dybt ind fra den nye facade til soklen, og den kolde sokkel vil trække varme ud af huset. Især når det handler om en høj sokkel med kælder bag.

Men det gør vi noget ved her – faktisk det bedste, vi kan gøre: Vi isolerer nemlig soklen udvendigt, og isoleringen dækker vi med en solid pudsoverflade.

Fordelene er mange. Vi sparer ekstra på varmeregningen, når der bag soklen ligger en kælder, hvor vi ovenikøbet mindsker risikoen for kondens og fugtproblemer. Den armerede puds skjuler revner og reparationer, skal ikke males og revner stort set aldrig.

Og så alle de fordele, man altid får ved at isolere udvendigt frem for indvendigt: Murværket beskyttes mod fugt og kulde – hvor indvendig isolering “stiller muren ud i kulden”. Vi undgår kuldebroer ved skillevægge og hjørner. Og vi forstyrrer ikke livet inde i huset.