Byggevejledning
Let
Svær
Sokkel isolering

Isolering af sokkel: Når isoleringspladerne er sat uden på soklen, dækkes de med puds, som forstærkes med net og skinner på kanterne.

Isolering af sokkel

Sokkel isolering er vigtig. Men det er de færreste der sørger for isolering af soklen.

Soklen får ofte lov at stå tilbage uden nogen form for fremskridt, når det gamle hus isoleres udvendigt, og det er på flere måder ærgerligt og dumt. Huset virker uharmonisk, når muren springer dybt ind fra den nye facade til soklen, og den kolde sokkel vil trække varme ud af huset. Især når det handler om en høj sokkel med kælder bag.

Men det gør vi noget ved her – faktisk det bedste, vi kan gøre: Vi isolerer nemlig soklen udvendigt, og sokkel isoleringen dækker vi med en solid pudsoverflade.

Fordelene er mange. Vi sparer ekstra på varmeregningen, når der bag soklen ligger en kælder, hvor vi ovenikøbet mindsker risikoen for kondens og fugtproblemer. Den armerede puds skjuler revner og reparationer, skal ikke males og revner stort set aldrig.

Og så alle de fordele, man altid får ved at isolere udvendigt frem for indvendigt: Murværket beskyttes mod fugt og kulde – hvor indvendig isolering “stiller muren ud i kulden”. Vi undgår kuldebroer ved skillevægge og hjørner. Og vi forstyrrer ikke livet inde i huset.

LÆS OGSÅ: Infrarødt termometer - tag temperaturen på alle overflader

Hent vejledningen og se, hvordan du udfører en sokkel isolering

I denne gør det selv-vejledning viser vi, hvordan du udfører en isolering af sokkel på dit hus. Du kan se, hvordan du:

  • skærer en fals ud om vinduer, så du undgår kuldebroer
  • isolerer soklen
  • dækker sokkel isoleringen med armeret puds