Ny sokkel i 4 trin

Trænger der fugt ind i soklen og er pudsen begyndt at skalle af, så fortvivl ikke. Vi viser, hvordan du fikser den lag for lag.

Hvis fugten er begyndt at trænge ind i soklen på dit hus, og pudsen er begyndt at skalle af, er det på høje tid at gøre noget ved det. Bygger du soklen op lag for lag, bliver den som ny. Først skal underlaget “svummes”, derefter bygges det nye lag op, og til sidst pudses soklen glat og fin.

Tag hensyn til vejret ved pudsning af sokkel

Undgå at pudse i stærk sol, når du skal arbejde med mørtel. Det kan få mørtlen til at tørre så hurtigt, at den sprækker. Husk også at dække den til, mens den tørrer, hvis vejret er meget tørt og varmt, ligesom det er en god idé at vande mørtlen i tørre perioder, mens den hærder.

LÆS OGSÅ: Vælg den rigtige mørtel

I princippet kan du godt bygge en ny sokkel op i det tidlige forår eller sene efterår; blot skal temperaturen helst ikke nå ned under frysepunktet i op til et par dage, efter at projektet er afsluttet.

Pudsning af sokkel i 4 trin

I denne gør det selv-vejledning kan du se, hvordan du pudser soklen. Vi viser, hvordan du:

  1. klargør soklen
  2. påfører første tynde lag mørtel
  3. påfører andet lag mørtel i et tykt og ujævnt lag
  4. påfører tredje lag mørtel og pudser det op til en jævn og glat flade

1. Klargøring

Inden du går i gang med at reparere soklen, er det vigtigt, at du får gjort den klar til arbejdet. For at du kan komme ordentligt til, skal du fjerne det øverste jordlag. Derefter skal du gennemgå soklen grundigt og fjerne al løs puds, så du har en fuldstændig fast bund at bygge den nye sokkel op på.

1

Grav op langs soklen. Fjern så meget i bredden, at du har plads til at arbejde frit. Pas på, at du ikke ødelægger evt. kabler og rør.

2

Evt. kabler og ledninger hæftes op, så de er godt af vejen. Et søm i en fuge laver ikke de store skader.

3

Bank al den løse puds af. Det er vigtigt, at du kommer ind til helt ren og fast bund, så du har det optimale underlag at bygge den nye sokkel op på. Tag hellere for meget end for lidt af.

2. Første lag

For at sikre, at den nye sokkel får en ordentlig vedhæft­ ning, skal du starte med en tynd og “sjappet” mørtel­ blanding, der kostes på. Det tynde lag vejer ingenting og kan derfor “binde” underlaget, så det kan holde til, at der bygges et tykkere lag udenpå, når det første lag er tørt. Påførsel af det første lag kaldes i murerfagsproget at svumme. Lad det sætte sig lidt, inden du arbejder videre.

1

Rør mørtelblandingen op med vand. Konsistensen skal være som en tynd vælling.

2

Soklen kostes over med vand, så bunden ikke er for tør. Ellers vil den nemlig lynhurtigt trække fugten ud af den nye mørtel, så den bliver for tør at arbejde med.

3

Den fugtige sokkel “svummes”, dvs. at du “maler” soklen med den tynde mørtelblanding på hele den flade, der skal pudses op. “Svummelaget” sikrer, at det næste lag får en ordentlig vedhæftning.

3. Andet lag

Til andet lag skal du bruge den samme mørtelblanding som før, men denne gang skal mørtlen have en tykkere konsistens, som grød. Mørtlen skal kastes på soklen med en murske med et godt svirp i håndleddet. Det kan godt kræve lidt øvelse. Det vigtigste her er, at du får lavet et lidt groft, ujævnt lag, som det sidste afsluttende lag nemt kan få fat i.

1

Rør en tykkere mørtel op til det opbyggende lag. Det er den samme mørtelblanding, der bruges, men denne gang skal konsistensen være som grød.

2

Mørtlen kastes på væggen i små klatter. Det kræver et lille svirp i håndleddet at få mørtlen til at hænge fast. Hvis det driller for meget, kan du også trække klatterne på med en murske.

3

Laget glattes lidt med et stålbræt næste dag. Det 3. Laget glattes lidt med et stålbræt skal være lidt ujævnt, så tredje lag mørtel får godt fat.

4. Tredje lag

Nu skal du i gang med yderste pudslag, som skal være glat og pænt. Igen skal du bruge den samme mørtel­ blanding, der røres op til en tyk, grødagtig konsistens. Jo tykkere laget skal være, jo tykkere skal konsistensen også være. Mørtlen trækkes på med et stålbræt og pudses bagefter op til en jævn og glat flade.

1

Træk mørtlen på med et stålbræt. Forinden skal du igen huske at koste bunden med vand, så underlaget ikke trækker fugten ud af den nye mørtel.

2

Laget rettes af og glattes med stålbrættet. Det er ikke slutlaget, der laves, men laget skal være så jævnt som muligt.

2

Forneden rettes laget af med en murske, så der bliver en tæt afslutning ind til fundamentet.

4

Søm et bræt fast på hjørnet, som mørtlen kan styres på plads efter. Kanten skal flugte den planlagte flade på soklen.

5

Træk mørtel på ved hjørnet, efter at du først har trykket mørtel fast ved brættet med en murske. Når mørtlen er fast, kan brættet fjernes, og soklen på den anden side bygges op.

6

Puds soklen op med et pudsebræt efter nogle timer, når pudsen er fingertør og ikke kan trykkes ind, uden at du lægger godt med vægt bag. Pudsebrættet fugtes lidt, men mørtlen må ikke blive for våd - så vasker du cementen ud.

7

Soklen males efter et par uger med en moderne akryl­ baseret sokkelmaling, der er diffusionsåben (åndbar).

    Andre læser lige nu ...