Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stop sætningsrevnen

Print Gem artikel

En sætningsrevne i huset er en skade, du skal tage alvorligt. Det er vigtigt, du finder ud af, hvad skaden skyldes, og får sat en stopper for det, inden du går i gang med at reparere revnen. For muren kan sagtens blive stærk og glat igen, hvis du bruger den metode, vi viser her.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
500 kroner
De fræsede fuger skal fyldes med mørtel, når der er lagt rustfri stålstænger ind i muren.

Intro

Find årsagen til sætningsrevnen

Inden du går i gang med at reparere en sætningsrevne, skal du finde ud af, hvorfor skaden er sket, og evt. få stoppet årsagen, så du ikke risikerer, at huset slår revner igen.

Der kan være mange årsager til, at der kommer sætningsrevner. Det kan fx være, at der er blevet lavet dræn omkring et hus, hvor drænet går dybere ned end husets fundamentet.

Får din nabo lavet dræn, kan det også påvirke jordforholdene omkring dit hus, fordi vandet bliver ledt væk på en anden måde, der kan få dit hus til at sætte sig.

Kraftige rystelser i jorden nær dit hus, fx ved nybyggeri eller vejarbejde, kan også risikere at slå revner i dit hus. Er du i tvivl om årsagen, så få fat i en fagmand.

Sætningsrevnen her var der, da huset blev købt. Køberne fandt først skaden, da huset skulle renoveres, og det gamle tapet blev revet ned. Til syne kom en lang sætningsrevne, men da tapetet udenpå var intakt, kunne køberne være sikre på, at årsagen til revnen var stoppet, og gå i gang med reparationen med det samme.

Mørtlen skal passe til huset

Når du skal fylde ny mørtel i fugerne, er det vigtigt, at den så vidt muligt minder om det “originale” fugemateriale. I gamle huse vil det typisk være en kalkmørtel, mens det i nyere huse ofte er en såkaldt bastardmørtel, der indeholder cement. Hvis du tager et stykke af den gamle mørtel med til et velassorteret byggemarked, kan de hjælpe med at finde ud af, hvilken mørteltype der passer bedst.

Vejledning

Klargøring

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Start med at banke al den løse puds af omkring sætningsrevnen, så du tydeligt kan se, hvor omfattende skaden er. Der vil typisk dannes en skrå “trappe” op ad muren. Op ad den måles op, hvor der skal fræses ud til de stålstænger, der skal give muren fornyet styrke.

Her vælger vi at lægge stålstænger ind i ca. hver tredje fuge. Fugerne fræses ud i en længde på 65 cm, så der er plads til at lægge stålstænger ind. Streg op, hvor du skal fræse, så du er sikker på, hvor du kan køre med fugefræseren uden at ødelægge stenene.

1

Pudsen slås af ved sætningsrevnen, så alt det løse fjernes, og fugerne træder helt tydeligt frem, både de vandrette og lodrette. Det giver et fast underlag og et godt overblik over opgaven.

2

Der sættes kryds ud for fugerne, hvor der skal fræses ud til lange stålstænger. Her er det ca. hver tredje fuge, der skal fræses ud. Det er passende til en større revne.

3

Tegn op, hvor du skal fræse, så du har noget at styre efter. Brug et vaterpas, så du er sikker på at fræse vandret. Rillerne skal være lidt længere end stålstængerne, der er 60 cm lange.

Fræs fugerne ud

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Det er alle fugerne, der skal fræses ud, i det område, hvor skaden i muren er - både de korte lodrette, de korte vandrette og så selvfølgelig de lange, hvor stålstængerne skal placeres.

Hvis det er første gang, du skal prøve at fræse fuger ud med en fugefræser, er det en god idé at starte i en god arbejdshøjde, så du står ordentligt, mens du lærer maskinen at kende.

Når du er færdig, er det vigtigt at være omhyggelig med at få fjernet al den løse puds og al støv i fugerne, så den nye mørtel hæfter ordentligt.

1

Start med at fræse de vandrette fuger ud med en fugefræser. Maskinen skal hele tiden bevæges fremad, da suget ellers ikke kan fjerne støv og andet fugemateriale. Pas på, du ikke ødelægger stenene.

2

Fugerne fræses her 2,5 cm dybe. Du kan godt fræse dybere, men det er ikke nødvendigt. Det kan blive nødvendigt at køre to gange i fugen for at fjerne det hele.

3

Fjern også fugematerialet i de lodrette studsfuger. Her kan du ikke bruge en fugefræser, men en multicutter med en karbidklinge er derimod velegnet.

4

Fjern mørtlen i de korte vandrette fuger, så du får en “trappe” hele vejen op ad muren på det stykke, reparationen strækker sig over.

5

Rengøring af fugerne er vigtig, når du er færdig med at fræse. Start med at fjerne de større stykker med en børste.

6

Støvsug til sidst alle fugerne, så du også får fjernet alle de mindre dele og alt støvet. Det er en forudsætning for, at den nye mørtel kommer til at hæfte ordentligt, og at din reparation kommer til at holde.

Sæt stænger i, og puds væggen op

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Nu skal du i gang med at sætte de lange stålstænger ind i de fræsede fuger i væggen. Stængerne fastgøres i fliseklæber, der er meget stærk. Det giver reparationen ekstra styrke og gør væggen mere modstandsdygtig over for eventuelle nye sætningsskader.

Når stålstængerne er lagt på plads i klæberen, skal du lade den tørre op (ca. 1 time), inden du fylder fugerne med mørtel. Når mørtlen har sat sig, pudser du væggen op, så den er helt jævn.

1

Fugerne er fræset ud og skal fugtes med vand, inden stålstængerne lægges på plads i de lange riller. Brug en forstøver eller en kalkkost. Vandet sikrer en bedre vedhæftning til underlaget.

2

Fyld fliseklæber i de lange fuger, og læg stålstængerne på plads. Fliseklæberen føres ind i bunden af fugen med en smal fugeske. Derefter lægges stængerne ind.

3

Pres stængerne helt ind i bunden af fugerne med en smal fugeske, så stængerne får godt fat i fliseklæberen.

4

De korte fuger pensles med fliseklæber bagefter for også at opnå god vedhæftning, både i fugerne og dér, hvor pudsen er banket af. Bland mørtlen, og pres den ind i fugerne, til de næsten er fyldt op.

5

Det første lag mørtel kostes over med vand, når det har tørret op, for at sikre en god vedhæftning af det yderste lag mørtel. Typisk er en tørretid på et par timer til det inderste lag fint, inden du arbejder videre.

6

Fyld fugerne helt op med mørtel, og glat dem, så godt du kan, så de står så jævnt som muligt med muren. Også her er det den smalle fugeske, du skal bruge.

7

Brug en større murske til de større flader, der skal fyldes op med mørtel, for at få muren så jævn som muligt.

8

Puds mørtlen med et pudsebræt, når den er tørret lidt op og blevet fast. Pudsebrættet køres rundt med cirkelbevægelser i begge retninger for at få fladen jævn.

9

Så er væggen pudset op, og fladen er helt jævn. Den mangler kun at blive malet, men det skal du vente med, til reparationen er tørret ordentligt op.

Materialer

 • 6-mm rustfrit armeringsstål
 • Fliseklæber
 • Mørtel
 • Cement
 • Lidt grus

Specialværktøj

 • Fugefræser
 • Multicutter med karbidklinge
 • Pudsebræt

Tidsforbrug

2 dage inkl. tørretid.

Pris

Ca. 500 kr.

Sværhedsgrad

Selve fræse- og fugearbejdet er ikke svært, men der er et par vigtige ting, du skal være opmærksom på. Du skal sikre dig, at årsagen til sætningsskaden er fundet, da skaden ellers risikerer at komme igen. Pas på, du ikke ødelægger stenene, når du kører med fugefræseren.

Tips & Tricks

Værktøj, der klarer fugerne

Der findes tre gode metoder til at fjerne mørtel i fuger, så du kan lave en solid reparation af sætningsskader.

Hvilket værktøj du vælger, afhænger af, hvor omfattende fugearbejdet er. Jo større arbejdsopgave du skal i gang med, jo nemmere og hurtigere er det, hvis du vælger moderne, motoriseret værktøj. Men til mindre skader kan du sagtens bruge hammer og mejsel.

FUGEFRÆSEREN er en kraftig maskine beregnet til at fjerne mørtel i fuger. Det er den mest effektive maskine til opgaven, men den har også sine begrænsninger, da den kun kan fræse lange riller og fx ikke de korte studsfuger. Fugefræseren skal hele tiden være i bevægelse, for at suget virker. Suget opsamler rester af puds og støv. Maskinen kan evt. lejes.

MULTICUTTEREN er et oplagt værktøj til de korte fuger. Du skal montere en såkaldt karbidklinge, som er en stærk multimaterialeklinge. Multicutteren er lettere at styre end en fugefræser - ikke mindst i forhold til ikke at ødelægge stenene.

HAMMER OG MEJSEL virker måske lidt gammeldags, men hvis arbejdet ikke er så omfattende, kan metoden sagtens bruges. Det går langsom mere - til gengæld har du en rigtig god fornemmelse for, hvor stenene er, så du ikke kommer til at ramme dem.

Materialer til reparationen

For at få en solid og holdbar reparation er det vigtigt, at du vælger de rigtige materialer.

Det er vigtigt, at stålet, der skal lægges ind i muren, er rustfrit. Er det ikke det, risikerer du, at der kan trække rust ud i muren. Fastgørelsen af stålet har også betydning for, hvor stærk reparationen bliver. Langt den stærkeste fastgørelse får du med fliseklæber. Den afsluttende mørtel bliver stærkest, når den fyldes ind i fuger, der er fugtet.

RUSTFRIT ARMERINGSSTÅL, 6 mm, skæres ud i 60 cm stykker. Fås også færdigudskårne i 80 cm. Stålstængerne skæres til med en boltsaks eller vinkelsliber.

FLISEKLÆBER blandes med vand og lægges ind i de lange riller, så armeringsstålet får en meget stærk vedhæftning i muren. Det styrker reparationen.

MØRTEL blandes og fyldes i fugerne, når stålet er lagt i. Vælg en, der så vidt muligt passer med den eksisterende mørtel - både i styrke og udseende.

VAND sprøjtes ind i fugerne, inden de fyldes med mørtel. Når fugerne fugtes, sikres det, at den nye mørtel kommer til at hæfte bedre til underlaget.

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Stop sætningsrevnen
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage