Tilbygning del 9: Tagbelægning

Vi lægger et tag af skiferplader. Det er både en holdbar og flot løsning. Vi lægger taget i halvforbandt, så vi skjuler sømmene og sikrer taget med stormklammer.

Intro

Nu kan vi omsider lægge det flotte tag på. Afslutningerne i begge sider af taget skal være ens, og derfor skal vi starte med at finde midten af taget, så vi kan planlægge den nøjagtige placering af skiferpladerne.

Skiferpladerne lægges i halvforbandt, forskudt fra række til række, og sømmes, så næste lag plader skjuler sømmene.

Stormklammer giver en ekstra sikring for, at pladerne ikke omdannes til flyvende objekter i et stormvejr.

Vejledning

01
Taglægter 8 Trin

Vi kunne i princippet lade taget være, for tagpap er faktisk en fin og holdbar beklædning. Men vi vil have endnu mere holdbarhed og en lidt smukkere tagbelægning.

Men inden vi kan lægge den på, skal vi have lægter på taget. Og de skal ligge på afstandslister, såkaldte klemlister, så der kommer ventilation mellem undertag og tagbeklædning.

Nederst skæres klemlisterne skråt, så taget får samme svaj, som underpladerne fik ved hjælp af kiler.

Alle målene her er tilpasset de 60 x 30-cm-skiferplader, vi har valgt.

1

Ved tagfoden skal klemlisterne skæres skrå, så de tilnærmelsesvis følger det svaj, vi lavede i undertaget. En stump liste lægges op med nederste ende 31 cm over fodblikket og streges op.

2

Vi saver et stykke klemliste op til hvert spær. Med en elhøvl laver vi det skrå snit. Det kan også gøres på en bordrundsav. Når første liste er lavet, kan de øvrige mærkes op efter denne.

3

Så skal der lægter på. Træk en snor 5 mm over lægtens overkant i hele tagets længde. Flyt snoren med, efterhånden som du arbejder dig opad. Næstnederste lægte ligger præcis 31 cm over fodblikkets kant. Ved gavlen stopper den 5 cm fra vindskeden. Tredje lægte ligger 595 mm fra fodblikkets nederste kant.

4

Som nederste lægte bruger vi en klemliste. Den sømmes fast 20 mm over nederste kant af fodblikket. Under listen lægges en 10-mm-plastklods på hvert spærhoved, så der kommer ventilation under den.

5

Skotrenden laver vi 20 cm bred, så grene og blade ikke stopper den til. Vi måler 10 cm ud i hver side i bunden og i toppen og lægger en lægtebredde til, inden vi tegner to streger med en kridtsnor fra top til bund.

6

Så saver vi lægterne over med en rundsav stillet til 40 mm’s dybde, efter at vi har tjekket alle lægter for søm og skruer i vores skærestreg. Klemlisterne passes til med en fukssvans.

7

Et par lange lægter skæres i smig ved kip og tagfod og sømmes på. Alle lægteender skrues fast til de lange lægter med 5,5 x 90-mm udendørsskruer. Bor for, så lægterne ikke flækker.

8

Sådan ligger skiferpladerne
Følg producentens vejledning, hvis den afviger fra det, der passer til vores tag.

Skiferplader kan fås i mange former og kvaliteter. Her lægger vi eternitskifer.

02
Skiferplader 8 Trin

Hvis taget skal blive pænt, er det helt afgørende, at skiferpladerne kommer til at ligge helt lige og med lige meget tilpasning i hver side af tagfladen. Derfor skal der måles grundigt og nøjagtigt op.

Vi laver her styrelinjer pr. 61 cm, så vi hele tiden kan se linjerne og måle afvi af standen til dem, når vi lægger pladerne.

Omkring skotrenden stiger sværhedsgraden lidt, men i virkeligheden handler det blot om at se logikken, så giver det sig selv.

1

Mærk op med kridtsnor. Vi finder midten af tagfladen. Fra midten måler vi foroven og forneden 61 cm ud til hver side, herefter 122 cm, 183 cm osv. Med kridtsnoren markerer vi alle lægter på én gang.

2

Skær pladerne til. Den nederste række består af halve plader. Du får de pæneste kanter, hvis du saver pladerne over på en bordrundsav med specialklinge frem for at klippe dem over.

3

Køb en sømpistol. Der skal rigtig mange søm i et skifertag. Overvej at investere i en kompressor og en tromlepistol til trykluft. Så går arbejdet langt hurtigere.

4

Vi starter med skiferplader i halv højde. De er savet, så de stadig er vinkelrette. Første plade skal rage 4 cm ud ift. underkanten af fodblikket og placeres et par millimeter til venstre for sidste styrelinje.

5

Hver skiferplade skal have to søm i toppen, 2-2,5 cm fra kanterne, så de ikke knækker. Ude ved vindskeden holder vi 4 cm’s afstand, så den lille “skotrende”, vi laver her senere, kan renses.

6

Anden række skifer ligger over tre lægter. Den er forskudt ift. første række, så pladerne kommer til at ligge i halvforbandt (se tegningen). Sømmene skal sidde i midterste lægte.

5

Stormklammer: I bunden af hver plade er der et lille hul. Det skal passe ned over et kobbersøm (en stormklamme), som skubbes ind imellem skiferpladerne nedenunder og bukkes ind over pladen med en hammer.

6

Ved skotrenden skæres skiferpladerne, så de er for store og rager ud i renden. Læg pladen løst op, og streg op med tømmervinklen, så pladen kan skæres i flugt med lægten, men rækker 4-5 cm ud i renden.

03
Taghætter 5 Trin

Udluftning fra bl.a. køkken og bad sker via taget, så her skal der sættes taghætter op.

Da vi selv bygger alt, har vi sørget for, at hætterne sidder i præcis samme højde og med ens afstand imellem - kun fordi det ser godt ud.

Princippet ligner til forveksling det, vi fulgte ved ovenlysvinduerne: Lægterne skæres over, tagpappen skæres op, og vi lægger en rende over hætten, så vandet kan løbe udenom. Og så klæber vi det hele vandtæt sammen.

1

Underkanten tegnes op der, hvor den skal placeres. Taghættens sokkel svarer præcis til én skiferplade.

2

Vi saver lægterne til, så de mangler 5-10 mm i at nå ind til taghættens rør. Herefter mærker vi op på undertaget og skærer tagpappen op med et kryds med en kraftig hobbykniv.

3

Flapperne bukkes op, og vi borer hul i undertagets hjørner med et sneglebor og saver så hul med bajonetsaven uden at beskadige tagpappen.

4

Vi placerer et stykke bøjet aluplade over hætten efter samme princip som skotrend­ erne til ovenlysvinduerne. Vi laver et fald på 2­3 cm og klæber aluminium og tagpap sammen med tagklæber.

5

Hætten sættes på plads, og der lægges tagklæber på siden af røret. Så presser vi tagpapflapperne ind mod røret. Vi borer for gennem plasten og sømmer hætten fast, som om den var en skiferplade.

04
Sternkapsler og rygning 2 Trin

Den sidste afslutning af taget består i at beklæde vindskederne med indfarvet aluminium og at få den sidste tagrygning på plads.

1

Sternkapslerne skrues fast på toppen af vindskederne. Kapslerne har samme grå farve som de øvrige inddækninger og beskytter træet mod vejr og vind.

2

Rygningen lægges på i stykker, der overlapper hinanden. De skrues fast. Ved skotrenden saves den til, så den flugter med renden.

Materialer

SKIFERPLADER

600 x 300-mm-eternitskifer:
• 140 m2

TAGRENDER OG NEDLØB

• 30 meter tagrende i plast
• 10 meter nedløbsrør i plast

Desuden:
• Samlestykker
• Tudstykker
• Rørholdere
• Bøjninger
• Tagrendelim

Pris

Ca. 30.000 kr.

Se alle del-projekterne i temaet '60 m2 tilbygning for 200.000 kroner':

Herunder kan du klikke dig videre til de enkelte delprojekter og se, hvordan vi har båret os ad med at bygge den færdige tilbygning.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Tilbygning