Hjemmebygget trappe til spotpris

Kom med til Norge og se en hjemmebygget trappe med hjemmesvejset gelænder efter i sømmene.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
En måneds tid.
Pris
10.000-15.000 kr.
Hjemmebygget trappe til spotpris

En hjemmebygget trappe er betragteligt billigere end den snedkeren kan bygge.

Intro

I denne artikel tager vi dig med til et 200 gammelt hus i Norge, hvor ejeren selv har bygget en trappe fra stuen til første sal. Egentlig var planen blot at spare penge, men projektet udviklede sig og er i sidste ende blevet en stor succes for en entusiastisk gør det selv'er.

Vi tager den store tur gennem projektet om, hvordan trappen blev til og illustrerer ved hjælp af materialeforslag, 3D- tegninger og fotos fra byggeprojektet..

I denne artikel får du:

  • To 3D modeller
  • En liste over anvendte materialer
  • Ti inspirerende fotos
  • En digital tegning af trappen

Trappen er bygget for blot 10.000 kroner alt inklusive, dvs. Hele trappeløbet og et håndbygget stålgelænder.

LÆS OGSÅ: Få de rigtige trappemål med en trappeformel

Vejledning

01
Trappen er bygget på et træskelet 3 Trin

Trappen er bygget i tre sektioner, som grundlæggende er simple og tilsammen meget stærke. På forsiden (ud mod rummet) holdes de tre sektioner oppe af et træskelet, som senere beklædes med gips. På bagsiden (ind mod væggen) er trappen ikke understøttet, men i stedet spændt på siden af et skillevægsskelet. Den nederste sektion er forbundet til midtersektionen bagtil, men bærer ellers sig selv.

1

Trappens midterste sektion er bygget først. Den består af en sokkel i 45 x 95 mm spærtræ og tre rammer i 45 x 195 mm spærtræ, som ligger oven på hinanden og bærer de vinklede trin.

2

Den øverste trappesektion står på et skelet i 45 x 195 mm spærtræ, som er bygget op, så skelettet også bliver til en skillevæg. Konstruktionen bærer på tre vanger i 45 x 195 mm spærtræ, som bærer trinnene.

3

Fra toppen kan man tydeligt se, at den nederste sektion alene hviler på midtersektionen og kun består af tre vanger, der er forstærket på tværs bagfra med 45 x 95 mm spærtræsstykker.

02
Trappen er pakket ind i limtræsplade 3 Trin

Både trappens trin og stødtrin er lavet af fyrreplade, som både er relativt billigt og nemt at arbejde med. Fordi pladerne hviler på tre vanger frem for to, kan man nøjes med en kun 28 mm tyk plade. Det er trappetrinnene, der er monteret først, og derefter er stødtrinnene monteret. Begge emner er primært sat fast med lim, men trinnene har også fået et par diskrete gulvskruer langs bagkanten.

1

Trappetrinnene er 90 cm brede, og de er lavet i fyrreplade. De kunne dog også sagtens laves i fx terrassebrædder eller gulvplanker. Det afgørende for valget af materiale er, at det skal være tykt nok til at holde sig stift under belastning.

2

Før der bliver lavet finish på trappen, er det tydeligt, at trappe- og stødtrin er lavet i det samme fyrretræ.

3

Stødtrinnene er malet hvide, så de ligner væggene omkring trappen. Trappetrinnene er behandlet to gange med en hjemmeblandet bejdse, som er tonet gul, så den matcher de gamle gulvbrædder.

03
Gelænderet er svejset i to stykker 4 Trin

Gelænderet er naturligvis lige så unikt som trappen. Det er designet og fabrikeret, så det består af to sektioner lavet i to typer firkantrør og to slags fladjern. Den ene del starter i stuen og følger forvangen op til første sal, hvor det afskærmer hullet til venstre for trappeafsatsen. Den anden sektion står alene på førstesalen og afskærmer hullet til højre for trappeafsatsen.

1

Gelænderet er bygget op omkring mæglerne, som er skruet fast i gulvet. Stolperne er lavet i 40 x 40 mm firkantrør. Derefter er top- og bundlisterne i 5 x 40 mm fladjern svejset på.

2

Balustrene er lavet i 20 x 20 mm firkantrør og svejset fast på stedet.

3

Arbejdet er lavet med elektrodesvejser og konstant udluftning samt en brandslukker tæt på.

4

Et magnetisk vaterpas er essentielt og har været i brug for hver eneste baluster. Når først svejsesømmen er sat, skal der en del arbejde til for at fjerne den igen.

Materialer

  • 28 mm limtræsplade i fyr (A)
  • 45 x 195 mm spærtræ (B)
  • 45 x 95 mm spærtræ (C)
  • 40 x 40 mm firkantrør (D)
  • 20 x 20 mm firkantrør (E)
  • 5 x 40 mm fladjern (F)
  • 6 x 60 mm fladjern (G)
  • Bejdse
  • Sort metalmaling

Tidsforbrug

En måneds tid.

Pris

10.000-15.000 kr.

Sværhedsgrad

Denne opgave kræver en del gør det selv-erfaring.

Tegning

Håndlisten på den del af gelænderet, der følger trappen, er bukket over start- og slutmæglerne, så de er behageligt afrundede.

Mæglerne (de lodrette stolper) er spændt fast til gulv og trin med store franske skruer, som går gennem stolpefødderne, som er lavet i 6 x 60 mm fladjern.

Video

Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Stopklods til kapsaven

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Indendørs trapper