Indendørs trapper
Uanset om du står over for at skulle bygge en ny indendørs trappe eller over for at skulle renovere eller reparere din gamle trappe, så kan du gøre det selv meget billigt.
Der er rigtig mange penge at spare, hvis du laver din egen trappe, fremfor hvis du køber et indendørs trappe-samlesæt.
Hvis du vælger at købe et samlesæt, kan du hurtigt få brugt en formue. Et samlesæt løber hurtigt op på en pris over 20.000 kroner, men det kan blive meget billigere, hvis du laver din egen byg selv trappe.
Her kan du se en byggevejledning til, hvordan du nemt og ekstremt billigt kan bygge en indendørs trappe selv: Så nemt bygger du en ny trappe
Der er dog nogle vigtige ting at være opmærksom på, når du vil bygge din egen trappe indendørs.
Husk at bruge en trappe beregner
Inden du går i gang med at bygge, er det vigtigt, at du har lavet en beregning. Hvis din trappe skal være behagelig at gå på, skal du nemlig beregne trin-højden.
Det kan du ganske simpelt gøre ud fra en trappe-formel. Med en trappe-formel beregnes trappetrin-højden, så din trappe kommer til at føles naturlig og behagelig at gå på.
I denne artikel kan du læse mere om den perfekte trinhøjde: Trappeformel: Hvor stejl skal trappen være?
Din beregning afhænger naturligvis af, hvor meget plads du har til din trappe i rummet. Hvis du følger anbefalingerne, kan det dog ikke gå helt galt.
Sikkerhed frem for alt
Det er vigtigt, at sikkerheden er i orden, når din indendørs trappe står færdig.
Du bør derfor have gjort dig overvejelser om gelænder til din trappe indendørs, og om du skal afslutte dit repos ved din trappe med et solidt rækværk.
Forny din indendørs trappe
Måske har du i forvejen en trappe indendørs, som fungerer fint, men som kunne trænge til at blive frisket op.
En indendørs trappe bliver helt sikkert brugt flittigt i hjemmet, og den kan derfor hurtigt blive meget slidt på trinene. Det ses især, hvis trappen er af træ.
Du kan derfor med fordel starte din fornyelse af trappen med at slibe den. Du kan fx slibe trappen med en vinkelsliber.
Få mange flere gode tips til at slibe trappen her: Slib trappen i topform igen
Når du er færdig med at slibe, bør du efterbehandle din trappe enten med lak til trappetrin eller maling beregnet til en trappe. På den måde vil din trappe forblive pæn i mange år.
Det vigtigste, når du vil male trappe, er tålmodighed. Du skal nemlig starte med at grunde med en primer, inden du kaster dig over at male trappen.
Nye trappetrin - og trappen blir så god som ny
Hvis du ikke vil lave en helt ny trappe fra bunden, kan du friske din indendørs trappe op med nye trappetrin i stedet.
Se vores byggevejledning til, hvordan du beklæder din trappe med nye trappetrin: Nye trappetrin i træ
Hvis din trappe knirker
Der findes vel næsten ikke noget mere irriterende end knirkende trapper. Heldigvis kan du selv nemt ordne det.
Når din trappe knirker, skyldes det, at dine trappetrin sætter sig og bliver slidt med tiden.
Står du over for at skulle reparere knirkende trapper, kan du følge vores vejledning trin for trin her: Sådan gør du når trappen knirker
Det er klart lettest at ordne, hvis du har en åben trappe, men det kan også lade sig gøre med en lukket.
En lukket trappe ser flot ud, og den er også mere sikker for børn at færdes på. Du kan let selv lukke trappetrin. Se her hvordan: Luk den åbne trappe
Indendørs trapper i forskelligt materiale
Du kan lave din egen trappe i mange forskellige materialer. En indendørs trappe skal selvfølgelig være praktisk, men den må også gerne være pæn at kigge på, og der kan materialevalget bestemt spille en rolle.
Trapper indendørs træ
Det mest almindelige er nok at lave en byg selv trappe indendørs i træ. Som materiale er træ et oplagt valg, når du bygger indendørs trapper. Det er forholdsvist billigt at bygge med træ, og du vil let kunne vedligeholde din trætrappe.
Muret trappe indendørs
Selvom det nok oftest ses udendørs, er det også et alternativ med en muret trappe indendørs. Det giver et råt og urbant udseende og kan være med til at pifte din bolig op.
Støbt trappe indendørs
Betontrapper indendørs er ved at vinde frem i de danske hjem. De er slidstærke og ser smarte ud. Du kan selv støbe en betontrappe indendørs ved fx at belægge den med microcement.
Trapper indendørs stål
Hvis du gerne vil have en indendørs trappe, som ikke kræver vedligeholdelse, og som også er let at rengøre, kan en ståltrappe være en mulighed. Du kan også kombinere stål med fx en støbt trappe indendørs ved at montere et gelænder i stål.
Byg en sikker hemsestige
Måske har du behov for en mindre trappe. Hvis du fx har en hems, vil det være for voldsomt med en egentlig trappe, og du kan derfor i stedet bygge en hemsestige.
Det kræver hverken de helt store håndværkerevner eller en masse materiale at bygge en stige til en hems, og du kan bygge din egen hemsestige let og hurtigt.
Se byggevejledningen til, hvordan du bygger en hemsestige her: Hvordan bygger jeg en sikker stige til hemsen?