Trapper

På disse sider finder du råd og vejledning til, hvordan du kan bygge din egen trappe til boligen. Vi viser dig, hvordan du måler korrekt op, ligesom du kan finde vejledning til, hvordan du bygger et gelænder.

Trapper – byg selv din trappe

Hvis du skal have en ny trappe, så skal du naturligvis bygge den selv. Så bliver den præcis, som du vil have den – og garanteret langt billigere end en løsning bygget af håndværkere. Det gælder både indendørs trapper og udendørs trapper.

En trappe skal følge en formel

Du har sikkert prøvet at gå på en trappe, som ikke rigtigt passede til din trinrytme. Enten fordi trinene var for dybe, eller fordi trinene var for høje eller for lave. Under alle omstændigheder føles det virkeligt irriterende.

Det problem vil du ikke have på din nye trappe, og derfor skal du følge trappeformlen. Den giver dig nogle præcise mål for, hvordan din trappe skal være opbygget, så du får en trappe, der er behagelig at gå på.

Læs mere her: Få de rigtige trappemål med en trappeformel

Indendørs trapper

Indendørs er der som regel grænser for, hvor frit du kan anlægge en trappe. Ofte vil vægge, døre og almene pladshensyn sætte grænser for, hvor meget trappen må fylde.

Og i enkelte tilfælde er rammerne så snævre, at du må ty til alternative løsninger og gå lidt på kompromis med komforten. Det gælder fx når der skal bygges en stejl kældertrappe eller en trappe / stige til en hems.

Læs mere om trapper indendørs

Andre gange er det designet, der er vigtigst. Så bliver trappen en installation i sig selv.

LÆS OGSÅ: Hemmeligheden bag den svævende trappe

Forny den gamle trappe

Har du allerede en velfungerende trappe, der blot ser herrens ud, så er der også masser af gør det selv-muligheder, både hvis du vil skifte trinenes træ eller hvis du vil lakere eller male for at få en “ny trappe”.

LÆS MERE: Maling af trappe så det holder

Samlesæt er en god genvej

Hvis du ikke vil starte helt fra bunden med at bygge en ny trappe, kan du købe samlesæt. De er bygget op i moduler, så de kan tilpasses præcis som du ønsker. Og med lidt vejledning er de faktisk ganske nemme at samle. Men du må naturligvis betale for at springe over, hvor gærdet er lavest.

Udendørs trapper

Udendørs er der ofte lidt mere frit spil til at bygge en trappe i den dimension, der passer bedst. Og her er konstruktionen ofte lidt nemmere, fordi de fleste udendørs trapper kan bygges mere simpelt.

Måske er der blot tale om et trin eller tre fra terrassen op til huset, eller en trappesten bygget op af betonsten eller blokke. Du bestemmer dybest set selv, hvor kompliceret eller enkelt det skal være.

Læs mere om trapper udendørs.

Gelænder på trappen

Og så skal der selvfølgelig ofte et gelænder til en trappe. Både af hensyn til sikkerhed og komfort. Her er mulighederne utallige, også hvis du skal bygge et gelænder til kældertrappen.

LÆS MERE: Lav et gelænder til udendørs trappen

Side 1 / 3