Sådan gør du når trappen knirker

Knirk, knirk, knirk. På et tidspunkt bliver det bare for meget, når en trappe bliver ved med at knirke. Du kan selvfølgelig springe de knirkende trin over, når du skal op eller ned – men du kan også bare løse problemet en gang for alle og stoppe knirkeriet. Uanset om trappen er åben eller lukket, er der en løsning.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
4 timer
Pris
50 kroner

Intro

Derfor knirker trinnene ...

Når en trappe er ny, er det sjældent, at den giver lyd fra sig. Men træ er et levende materiale - også når det er fældet og skåret til brædder. Det bevæger sig i hvert fald: udvider sig i varmen, trækker sig sammen i kulden. Og når husets beboere i årevis har løbet op og ned ad trinene, sætter trinene sig. Og så starter knirkeriet. Oftest fordi trin og vanger gnider imod hinanden.

Det er derfor først og fremmest i den samling, du skal reparere. Det er klart nemmest på en åben trappe, men med lidt snilde kan du også løse problemet på en lukket trappe.

Tidsforbrug

10-30 minutter pr. trin

Pris

Ganske få kroner

Sværhedsgrad

Reparationen er rimelig simpel, men lettest på en åben trappe.

Vejledning

01
Den åbne trappe 3 Trin

1

Slå en kile ind mellem trin og vange. Smør kilen med lidt lim, og slå den ind med en klods. Er der slet ikke plads til en kile, må du gå til trin 3.

En træhammer skåner trinet ovenover.

2

Fjern den overskydende del af kilen med et stemmejern, når limen er tørret. Sæt kiler, hvor det er muligt, over hele trinets bredde.

3

En nødløsning. Et stykke høvlet liste af 27 x 27 mm fyr kan skrues stramt i overgangen mellem trin og vange. For udseendets skyld er kilerne dog langt det bedste valg, hvor der er plads til dem.

02
Den lukkede trappe 2 Trin

Den lukkede trappe er mere problematisk end den åbne, alene fordi den er lukket og dermed sværere tilgængelig. Her må du angribe trappen fra den synlige side. Den mest oplagte metode viser vi her. Den går ud på at fylde pu-lim ind mellem trin og vange.

I nogle tilfælde kan der bruges kiler som vist på den åbne trappe, blot fra trinets overside. Knirkelyde fra en lukket trappe kan også komme fra samlingerne mellem trin og stødtrin. Men prøv først en løsning mellem trin og vange. Hjælper det ikke, kan det være nødvendigt at sætte tre skruer lodret ned gennem trinforkanten og stødtrinet.

1

Bor et hul gennem trinet og ud i hulrummet mellem trin og vange. Bor tre skrå huller gennem trinet, så boret når helt ud imellem vangen og enden af trinet. Et 3-4 mm bor er en passende størrelse.

2

Fugt træet inden limning gennem de borede huller med vand i en injektionssprøjte. Med lim i sprøjten fylder du så meget, du kan, i alle hullerne. Limen kan evt. fortyndes med lidt vand.

Når limen er hærdet, fjerner du det overskydende med et stemmejern.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Indendørs trapper