Slib trappen i topform igen

Trappen er et trafikeret sted i boligen, og den kommer nemt til at se slem ud. Gammel, mørk fernis samt slitage på trinene er ikke noget kønt syn. Men i løbet af et par dage kan du nemt friske trappen op, så den igen bliver pæn at se på. Du kan evt. leje nogle af maskinerne i byggemarkedet, så projektet bliver mere overkommeligt.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
1.500 kroner

Intro

Excentersliberen giver trappen en glat overflade. Brug den til at fjerne fernissen på forkanterne af trinnene.

Detalsiberen har en trekantet slibeplade, som gør den særligt velegnet til at slibe hjørner og kanter med.

Vinkelsliberen med stål børste tager det øverste lag fernis dér, hvor kantsliberen ikke når ind. det er vigtigt at du bruger vinkelsliberen, inden du sliber med deltasliberen. Ellers brænder fernissen sig fast.

Briller og støvmaske beskytter dig, når du sliber trinene. de små støvpartikler kan være enormt generende for luftveje og øjne.

Slibeolien sikrer, at fernissen ikke sætter sig fast i slibepapiret.

Kantsliberen fungerer som grovfil. Du sparer både tid og penge ved at leje sådan en maskine, da den hurtigt tager det øverste lag fernis, og dermed slipper du for at skulle skifte slibepapir i tide og utide på de andre slibemaskiner. Den kan lejes i de fleste byggemarkeder for omkring 170 kr om dagen.

Tidsforbrug

Cirka en dag plus et par dages tørretid til gulvlakken

Pris

Cirka 1500 kroner inklusive leje af maskiner

Sværhedsgrad

Let til middel. Kantsliberen kan være lidt svær at holde kontrol over.

Vejledning

01
Slibning af trappen 6 Trin

1

Smør trappen godt ind i slibeolie, og lad det sidde som anført på pakningen, inden du går i gang med at slibe trappen. Det er ikke et must at bruge olien, men den forhindrer, at slibepapiret stopper til, og er derfor en god investering.

2

Slib trinene med en kantsliber. Den kan lejes i de fleste byggemarkeder, men alternativt kan du bruge vinkelsliberen. Dog bliver resultatet ikke nær så pænt. Husk altid at anvende støvmaske under slibearbejdet.

Brug en vinkelsliber med stålbørste til at slibe hjørner og kanter med de steder, hvor kantsliberen ikke kan nå ind.

3

Slib helt ind i hjørnerne og langs kanterne med deltasliberen. Start med groft slibepapir som fx korn 40. En maling skraber kan også klare arbejdet, hvis du ikke har en deltasliber i værktøjskassen.

4

Slib forkanterne af med excentersliberen. Begynd med groft slibepapir som fx korn 60, og slib efter med finere korn. Slut af med at slibe alle fladerne med korn 180.

Excentersliberen er også god til at pudse fladerne efter med.

5

Skrab det sidste stykke mod stød-trinet af med en malingskraber. Tjek efter, om al fernis er fjernet fra trinene.

6

Laker trappen flere gange med vandbaseret gulvlak. Brug evt. først en hvidpigmenteret lak for at lysne trinene. Derefter tre gange klar gulvlak. Så bliver trappen ekstra slidstærk.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du deltasliberen

I denne video lærer du alt om deltasliberens opgaver og funktioner. Sliberens spidse snude kan komme ind i hjørner og kroge, hvor andre slibemaskiner giver op, men du kan også sagtens bruge den til kanter og lidt større vandrette flader.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du excentersliberen

I denne video lærer du alt om excentersliberens muligheder. Den er det oplagte valg, når du skal slibe på større vandrette flader, uanset om du skal fjerne gammel lak og maling, eller om du skal glatslibe ubehandlet træ. Men den klarer også finere polering, fx hvis køkkenbordet skal have ny olie.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...