Sådan monterer du en lofttrappe

Er du træt af besværet med at skulle finde stigen frem, hver gang du skal op på loftet, så er det måske en god idé at montere en smart ny lofttrappe med indbygget stige.

Start med at måle den gamle trappeåbning. Typisk vil den være for snæver til at kunne rumme den nye lofttrappe. Du vil derfor ofte være nødt til at fjerne den. Fagmanden bruger her en hammer og et stemmejern til at fjerne den gamle inddækning.

Når inddækningen er væk, kommer turen til rammen og lågen. Fagmanden placerer dog først stigen, så den ikke hviler på metalgaflen. Den skal nemlig afmonteres, før han kan gå videre. Han bruger så et specielt koben, som er velegnet til de fleste demonteringsopgaver. Det kan blandt andet komme ind under skruerne til hængslerne, så de kan brækkes af.

Fagmanden saver rammen over flere steder, førend han brækker den af med kobenet. Lofthullet skal i dette tilfælde være minimum 10 mm bredere og længere end den nye trappes karm, men kig i manualen for at finde det konkrete tal, der passer til din nye trappe. Han fjerner først selve stigen fra den nye lofttrappe. Den er i første omgang kun i vejen.

Derpå lægger han den op på loftet, så han kan komme til at skrue et par understøtningsbrædder fast i loftet. Formålet er at kunne lægge loftlågen på dem, så den ligger fast og flugter med loftet. Med et par støttelister sikrer fagmanden sig, at rammen ikke vrider sig, og at lågen lukker rigtigt. Han kan nu igen lægge lofttrappen ned på listerne, men nu med lågen åben, så han kan komme ned igen, efter han har fastgjort rammen til loftet.

Han måler nu afstanden mellem loftet og rammen, så han ved, hvor store afstandsklodserne skal være. Fagmanden har valgt at bruge kiler som afstandsklodser. Kilerne sættes ned på plads, og fagmanden borer for igennem rammen, kilerne og ind i væggen. Derpå skruer fagmanden rammen fast med 6 x 100 mm skruer. Rammen gøres fast i hvert af rammens fire hjørner.

Nu skruer fagmanden understøtningsbrædderne af og undersøger, om rammen sidder, hvor den skal. Lågen lukker fint, så det gør den. Først derpå sætter han to klodser fast i midten af rammens to sider. Han venter med disse sidste to, så han stadig har mulighed for at justere rammen, hvis lågen ikke måtte lukke helt rigtigt.

Nu sidder lofttrappen godt fast, så fagmanden kan derfor sætte det øverste stigeelement fast til lågen. Det skal blot skrues fast til beslagene på lågen – fagmanden bruger her sin lille vingeskruetrækker, som er let at bruge, når pladsen er trang. Så kan støttelisterne skrues af. Og så er det tid til at ordne lågen.

Først sætter fagmanden en krog i hver side af rammen. Disse skal holde fjederen, der sørger for at åbne og lukke lågen i en glidende bevægelse. Så skal bærearmene samles – her bruges en selvlåsende skrue. Nu skal låsen monteres – fagmanden har først målt sig frem til den rigtige placering, før den skrues fast.

Nu kan lågen lukkes, og låsen holder den, mens fagmanden monterer fjedrene i hver side. Så er der blot tilbage at montere det nederste stigeelement. Det skal dog skæres til i den rigtige højde først, da en for lang eller for kort stige kan udgøre en sikkerhedsrisiko. Fagmanden måler i naturlig forlængelse af vangens vinkel, så nederste element kommer til at sidde i samme vinkel. Han måler her fra hhv. forreste og bageste del af stigens vanger.

Derpå måler han op og mærker af. Så saver han vangerne over. Nu kan det sidste element skrues på stigen. Så er det bare at ordne inddækningen, og så er trappen klar til brug. Med en løftepind, der bekvemt kan monteres på væggen, åbner og lukker du hurtigt lågen. Låsesystemet er lavet sådan, at det kan åbnes både nede- og oppefra, så du ikke kan blive låst inde.

De løse stigeelementer holdes nemt fast på lågen med en spændelås og et simpelt beslag, der griber fat i en skrue bag på det nederste stigelements ene vange. Du har nu en pæn og bekvem lofttrappe, så du altid hurtigt og sikkert kan komme op på loftet.

LÆS MERE: Byg en sikker stige til hemsen

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Indendørs trapper