Fleksibel trappe af byggeklodser

Takket være simple hak i hak-samlinger kan trappen her skilles ad, hvis du fx vil stille den væk om vinteren. Og byggesystemet kan bruges til mange andre formål.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
1100 kroner

Trappen med de brede trin er perfekt at sidde på - og så kan den skilles ad, når sommerhuset står tomt i vinterhalvåret.

Intro

Nogle gange kan det være smart at kunne skille en konstruktion ad og samle den igen. Fx når plantekummerne skal tømmes for jord og pakkes væk, når havebænken skal tages ind om vinteren - eller når trappen til sommerhuset skal pakkes væk, indtil du igen skal ind og ud ad terrassedøren. Den mulighed får du med byggesystemet her, der består af “byggeklodser”, som du selv konstruerer af to dimensioner standard-spærtræ og med lidt hjælp fra en kapsav og et skarpt stemmejern. Men sat sammen helt uden brug af fast låsende søm eller skruer.

Her bygger vi en trappe til sommerhuset. Trappen har så brede trin, at den i sig selv bliver til en lille, hyggelig terrasse, eller en forlængelse af stuegulvet, om man vil.

Hele fundamentet, eller skelettet, er bygget efter hak i hak-princippet, så du kan skille det ad igen. Det eneste, der er skruet sammen, er selve trinene, der består af eksklusivt udseende terassebrædder.

Vejledning

01
Byg skelettet 8 Trin

Trappens vanger og understøtninger er bygget af reglar på 45 x 125 mm og 45 x 145 mm. Det er dem, du skal lave om til “byggeklodser” med hak, der passer perfekt sammen, så det hele kan skilles ad igen, hvis du ønsker det.

Det er nemmest at lave det hele som en serieproduktion, hvor du nøje måler op og laver alle markeringer til hakkene, hvorefter du kan save det hele til og lave hakkene med kapsav og stemmejern.

Husk, at strøerne (A) og understøtningerne (B) skal skæres skråt i den ene ende, mens låsestykkerne (C) skal skæres skråt i begge ender. Indstil kapsaven på 14 graders smig.

1

Sav delene ud. Du skal konstruere “byggeklodserne” ud fra målene på tegningen: 4 understøtninger (B) på 116 cm, 2 låsestykker (C) på 225 cm og 4 strøer (A) på 74 cm. Husk: Nogle ender skal skæres skråt.

2

Skær hakkene ud. Alle hakkene skal være 4,5 cm brede og 4 cm dybe.

TIPS: Sav allerede nu en hel stribe snit tæt ved siden af hinanden. Så bliver det lettere at stemme hakket ud om lidt.

3

Fjern træet med et stemmejern. Sørg for at holde stemmejernet helt lodret, særligt når du stemmer ud i bunden af hakket, så det bliver helt lige.

4

Lav en prøvesamling af alle delene. Nu finder du ud af, om nogle af hakkene skal rettes til. De må gerne sidde lidt stramt, men skal ikke bankes sammen.

5

Ret hakkene til, hvis de ikke passer perfekt. Gå forsigtigt til værks, så samlingerne ikke bliver for løse. Med stemmejernet kan du rette til der, hvor der skal tages flere millimeter af.

6

Brug kapsaven til de helt fine tilpasninger. Ved kun at strejfe hakkenes sider med klingen kan du rette millimeterpræcist til.

7

Byg konstruktionen op. Stil de fire understøtninger (B) på jorden, lås dem sammen med låsestykkerne (C), og afslut med de fire strøer (A).

8

Flyt konstruktionen på plads. Brug et terrassebræt til at kontrollere, at det hele er ret, og at der er plads til et terrassebræt under døren. Kniber det med pladsen, må du høvle lidt af strøerne.

02
Samling og trin 4 Trin

Nu skiller du hele konstruktionen ad og maler den. Brug en træbeskyttelse, og sørg for også at male nede i hakkene.

For at beskytte træet yderligere skal du sætte strimler af murpap under de fire understøtninger (B), så fugt ikke kan sive op i træet nedefra.

Herefter skal du lave de to brede trin. De består her af 21 x 145 mm terrassebrædder, tre til det nederste og fem til det øverste trin, så der er god siddeplads. Til den tykkelse brædder passer det fint med en afstand mellem strøerne på cirka 65 cm. Så gynger trinene ikke.

Hvert trins brædder samles over tre lister, der er 56 mm høje.

1

Søm strimler af murpap under understøtningerne (B). Brug tagpapsøm, og sørg for, at pappet dækker hele reglaren i bredden.

2

Skelettet samles. Hvis det er umuligt at presse det helt sammen, kan du slå forsigtigt med en hammer, men brug en træklods som mellemlæg, så du ikke laver grimme hak i træet.

3

Trinene samles. Læg samlelisterne (D og E) på tværs af brædderne (F). Afstanden mellem brædderne skal være 7 mm. De yderste listers indersider skal sidde 10 cm inde, så de spænder imod indersiden af de to yderste strøer (A).

4

Læg trinene på plads. Samlelisterne (D og E) under brædderne må gerne klemme lidt mod strøerne (A). Gør de ikke det, kan du sikre dem med en enkelt skrue, så de ikke skrider.

Materialer

45 x 145 mm høvlet reglar:
• 4 strøer (A) a 74 cm

45 x 125 mm høvlet reglar:
• 4 understøtninger (B) a 116 cm
• 2 låsestykker (C) a 225 cm

21 x 55 mm liste (fx lærketræ):
• 2 samlestykker (D) a 50 cm
• 2 samlestykker (E) a 72 cm

21 x 145 mm terrassebrædder:
• 8 trinbrædder (F) a 212 cm

Desuden:
• Rustfaste skruer, 5 x 70 mm
• Murpap
• Træbeskyttelse

Specialværktøj
• Kap/geringssav

Tidsforbrug

Regn med en dags tid plus tørretid til malingen.

Pris

Cirka 1100 kroner med terrassebrædder i jatoba

Sværhedsgrad

Vær præcis, når du måler op og saver ud, så er det nemt.

Tegning

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Udendørs trapper