Intro
De gode trins enkle regler
Den klassiske matematiske formel for trapper tager udgangspunkt i et skridt på flad grund på 63 cm. Formlen lyder 1 x grund + 2 x stigning = 63 cm.
Grunden er det vandrette stykke fra trin til trin, stigningen er højden på trinet. Er stigningen 0, vil formlen altså sige, at grunden er 63 cm, og en lodret trappe stiger 31,5 cm for hvert trin.
Det viser bare, at formlen alene ikke er nok. En god trappe overholder en række andre regler, og så har du oftest et par gode løsninger at vælge mellem.
Vejledning
01
Vangerne
4
Trin
Vangerne bygges af trykimprægneret tømmer på 50 x 150 mm. Hvert tømmerstykke er 240 cm langt, når vi køber det, og kortes lidt af undervejs.
Medmindre du lige netop står ved en 140 cm høj terrasse, bliver målene naturligvis nogle andre i dit tilfælde.
Opmålingen på den første vange sker efter trappeformlen. Blandt dens forslag har vi valgt en grund på 23 cm og en stigning på 20 cm.
Som du ser på tegningen i starten af artiklen, skærer vi kun halvdelen af dette trin ud af vangen - derefter vender vi den afskårne trekant og gør den fast med lim og skruer på vangens overside, så vi ender med trin i den fulde størrelse.
Trekanterne skæres ud på første vange med stiksav eller fukssvans. Trekanterne vendes og gøres fast på vangens overkant med pu-lim og en lang skrue, så den vandrette flade går ud i ét. Med første vange som skabelon laves de næste vanger.
Vangerne slibes, når limen er tør. Små spring i samlingerne fjernes, og fladerne gøres pænere - alt efter hvor fin en finish du ønsker.
Vangerne gøres fast til terrassens bjælkelag med bjælkesko, så de øverste trinflader flugter helt vandret. Afstanden mellem vangerne er her cirka 60 cm. I stedet for bjælkesko kan du bruge vinkelbeslag - parvis med et på hver side.
02
Trin med propper
4
Trin
De syv trin består hver af to brædder, der skal gøres fast med to skruer i tre vanger. Det giver 84 skruer, så selv om du “bare” bygger en kort trappe, betaler det sig at skabe system i arbejdet.
I det flotte bangkirai-træ sætter vi træ propper over skruerne. De har dels et æstetisk formål, og det fortjener træet. Men de har også et praktisk formål, for skruen skaber en lille fordybning, hvor der kan stå vand og søbe i endetræ, og den åbning lukker propperne af for.
Fra arbejdet med terrassen har vi udstyret klar: en elektrisk listesav, en borelære til at styre hullerne på plads med og et hjemmelavet dybdestop til det sneglebor, der borer ud til propperne.
Propperne skærer vi ud af en rundstok i teak, så de vil stå som dekoration i det mørkere bangkirai-træ. Det er ikke helt optimalt, men teak suger så lidt vand, at vi sparer den tid og de penge, det vil koste selv at bore dem ud af en teakplanke.
Skruehullerne forbores med hjælp af en borelære - et bræt, hvor vi en gang for alle har målt præcist op og boret to huller, som vi borer gennem ned i alle brædderne. Hullerne styres ind på linje af en udspændt snor.
Hullet til træproppen borer vi med et 16 mm sneglebor, der er stukket gennem en udhulet rundstok, der fungerer som dybdestop. Boret stikker 10 mm ud for enden af rundstokken - skruerne skal have noget træ at holde fast i.
Materialer
50 x 150 mm trykimprægneret tømmer:
- 3 vanger a 240 cm
25 x 145 mm terrassebrædder, bangkirai:
- 14 trinbrædder a 150 cm
Desuden:
- 3 bjælkesko, 50 x 91 mm
- Rustfri spånskruer, 4,5 x 60 mm
- Rustfri 5 x 50 mm beslagskruer
- 84 propper af teak (evt. skåret af en rundstok)
- Træolie
- Pu-lim
Tidsforbrug
1-2 dage
Pris
Cirka 2500 kroner med syv trin i bangkirai. Med trin i trykimprægneret fyr cirka 1000 kroner
Sværhedsgrad
I sin enkleste udgave er trappen meget nem at bygge, og du kan selv øge kravene til detaljerne efter evner og lyst.