Havetrappe med indbygget bænk

Skal du til at bygge en havetrappe, kan du lige så godt udnytte trappen optimalt. Ved at gøre trinnene bredere og højere er der nemlig plads til både potteplanter og hygge i solen.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
2.100 kroner

Intro

I byggevejledningen viser vi dig, hvordan du bygger trappens stel, og derudover hvordan du beklæder trappen med terrassebrædder. Det er ikke en svær opgave, og sørger du for at have vaterpasset med undervejs, kan de fleste være med.

Vejledning

01
Stellet 10 Trin

Trappens mål afhænger af, hvor højt døren er placeret, dørens bredde, valget af terrassebrædder samt valget af konstruktion.

Hos os går de vandrette trin ind under de lodrette stødtrin. Det er et æstetisk valg - ikke et dogme.

Summen af vores valg betyder, at trappen består af tre vanger med tre trin på hver og en trinhøjde på 27,4 cm. Trappen er 190 cm i bredden. Det giver 20 cm plads på hver side af døren.

1

Der mærkes op til bjælken (A) gennem tre forborede huller. Vær omhyggelig med ikke at ramme fugerne. Husk, at det midterste hul ikke skal bores, hvor midterste vange senere skal monteres.

2

Hullerne fyldes med injektionsmasse, og gevindstængerne skrues langsomt i i retning med gevindet. VIGTIGT! Sørg for først at fjerne støv fra hullerne.

3

Der bores ud til stolpen (B1) med et pælebor, mens injektionsmassen tørrer. Centrum af det 90 cm dybe hul skal være 5 cm inde i forhold til trappens bredde og 55,3 cm ude, fra hvor konstruktionen fastgøres.

4

Det vandrette bjælkestykke (E1) skrues fast til bjælken (A) med et vinkelbeslag og beslagskruer. Bjælken (A) er monteret på gevindstængerne med seks stykker foldet murpap som mellemlæg.

5

Stolpen (C1) skrues fast med vinkelbeslag og beslagskruer. Inden er stolpen (B1) sat i vater, skruet fast med to 5 x 180 mm skruer ned ovenfra og stampet på plads. Brug evt. et gammelt vandrør til at stampe med.

6

Modsatte vange bygges på samme måde. Hullerne til de yderste stolper (D1 og D2) bores i jorden med 126 cm til center fra muren.

7

Et vinkelbeslag skrues fast med beslagskruer 64,5 cm nede på stolperne (B1 og B2). Brug evt. et stykke reglar som hjælpebræt til at holde vinklen.

8

Bjælkestykket (F2) fastgøres ned i stolpen (D2) med to 5 x 180 mm skruer og skrues fast til vinkelbeslaget på stolpen (B2) med beslagskruer. Stolpen (D2) stampes. Det samme gøres på modsatte vange.

9

Midterste vange bygges som de to andre. Eneste undtagelse er, at der ikke skal være en stolpe (C) til montering af beklædning. Sørg for, at de tre vanger er i vater.

10

Det midterste trin (G og H) på de tre vanger bygges. Overkanten af trinnet (G) skal være 27,4 cm fra overkanten af det vandrette bjælkestykke (E). Derfor skal vinkelbeslaget skrues fast 37,1 cm nede fra overkanten af bjælkestykket (E).

02
Beklædningen 6 Trin

Trappen beklædes med terrassebrædder. Trinbrædderne er malet på forhånd, da det er dem, der udsættes for det største slid.

Den nederste del af beklædningen er ligeledes malet på forhånd. Det er gjort for at gøre den efterfølgende maleproces nemmere. De nederste brædder stikker nemlig et lille stykke ned i jorden.

Terrassebrædderne skrues fast med terrasseskruer.

1

Et par stykker afskær monteres midler tidigt for at kunne måle korrekt op til trinbrædderne, der skal gå ud over side beklædningen og stødtrinnene.

2

Brædderne på det øverste trin skrues fast i begge ender, startende med det yderste bræt. Derefter justeres med en retskinne, inden de skrues fast på midten.

3

Sidebeklædning skæres til og skrues fast med afstandsklodser til trinbrædderne og stødtrinsbeklædningen.

4

Sidebeklædning ved alle trin hæftes med tvinger, streges op og saves til med en stiksav. Da trinnene går ind under stødtrinnene, flugter sidebeklædningen kun med trinbrædderne på øverste trin.

5

Det sidste stykke sidebeklædning skæres til og monteres. Brættet er malet på forhånd, da det delvist sidder under jordplan.

6

Trappen males, når frontbrættet er monteret, og de forreste stolper (D) dermed er skjult.

Materialer

Trykimprægneret fyr 97 x 97 mm:

 • Tværliggende bjælke (A), 190 cm
 • 3 stolper (B) a 145 cm
 • 2 stolper (C) a 85 cm
 • 3 stolper (D) a 90 cm
 • 3 vandrette bjælkestykker (E) a 46,6 cm
 • 3 vandrette bjælkestykker (F) a 65 cm3 vandrette bjælkestykker (G) a 32,5 cm
 • 3 lodrette bjælkestykker (H) a 17,7 cm

Desuden:

 • Terrassebrædder 32 x 115 mm, 50 m
 • 3 galvaniserede gevindstænger, Ø12, 30 cm
 • 15 vinkelbeslag m. rib 90 x 90 mm
 • 1 patron injektionsmasse (fx. Expandet)
 • 3 galvaniserede spændskiver, firkantede3 galvaniserede møtrikker
 • 18 skruer 5 x 180 mm
 • Beslagskruer 5 x 50 mm
 • Terrasseskruer, rustfrit stål, 4,2 x 55 mm
 • 6 stumper murpap

Specialværktøj

 • Pælebor
 • Retskinne

Tidsforbrug

Ca. to dage.

Pris

1.200-2.100 kr. (Prisen afhænger af valget af terrassebrædder. Vi har valgt sibirisk lærk. Trykimprægneret træ er en billigere løsning).

Sværhedsgrad

Sørger du for at have vaterpasset med undervejs, kan de fleste være med her.

Tegning

3D-model

Havetrappe med bænk

3D-model

Den bærende konstruktion

Her kan du se, hvordan den inderste bjælkekonstruktion bærer trinbrædderne.

Åbn 3D-model

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Udendørs trapper