Intro
Vejledning
01
Nedbrydning
5
Trin
Før du kan komme til at bygge den nye trappe, skal den gamle betontrappe fjernes. I vores tilfælde gjaldt det samme for den ene støttemur, som var sunket så meget, at den ikke var til at redde.
Du skal ud at leje både en lille betonhammer og en stor nedbrydningshammer, når den gamle støbte trappe skal fjernes. Hamrene kan du leje i de fleste byggemarkeder. Sørg for at bestille i god tid, så du er sikker på, at de er reserveret til den dag, du skal i gang. Lejen koster ca. 300-500 kr. i alt pr. døgn inklusive forskellige mejsler.
Gør klar til nedbrydningsarbejdet. Her fjerner vi al gammel puds og maling på en mur, der støder op til trappen. Den skal nemlig ikke rives ned. Afrensningen foretager vi med en lille betonhammer, som er forsynet med en bred mejsel.
Grav støttemuren fri på ydersiden. Den lave mur på venstre side af trappen skal fjernes sammen med trappen. Grav jorden væk, så den ikke falder ned i hullet, når du begynder at fjerne betonen.
Fjern fliserne, der støder op til trappen, så der bliver plads, både til arbejdet med nedbrydningshammeren og til opbygningen af den nye trappe.
Start nedbrydningen oppefra. Du finder hurtigt ud af, hvor meget den store hammer kan slå i stykker ad gangen. Fjern de løse betonstykker efterhånden. Husk briller, høreværn og evt. støvmaske.
02
Læg bunden
5
Trin
Vi har valgt en rødmiks i herregårdssten til at bygge trappen op med. Herregårds-sten findes i flere dimensioner, men til støttemuren har vi valgt 7 cm tykke udgaver af hhv. kvadratiske og rektangulære sten. Så går det op med de 14 cm tykke kantsten, vi bruger til trin.
Du kan selvfølgelig bygge trappen af andre sten. Det vigtige er, at opbygningen er godt understøttet med tørbeton, og at stenene limes sammen med udendørs fliseklæber, så de ikke kan skride.
Læg først 10 cm jordfugtig beton i bunden af kælderskakten. Betonen blander du af 4 dele støbemiks (0-16) og 1 del cement, kun tilsat så meget vand, at den har fået en ensartet mørk farve, men stadig kan drysses ud med skovlen.
Stamp betonen godt sammen, og ret den til med en stump bræt eller allerbedst et pudsebræt.
TIPS: Er der plads, kan du rette af efter to ledere af rør. Husk, der skal være fald mod afløbet på 1-2 cm pr. meter.
Nu lægges stenene a på plads i bunden. Læg stenene forskudt (her har vi valgt halve sten), så stenene låser hinanden. Med en hammer justeres stenene helt på plads og bankes ned i betonen.
Læg de første par sten (C) til støttemuren på plads på gruset. Sørg for, at de ligger vinkelret på muren eller døren. Bank stenene godt fast i betonen med en mukkert. Kontroller, at overkanten af muren er vandret.
03
De første trin
5
Trin
Trinene består udelukkende af kantsten, der er 14 cm høje. Hvert trin består af to lag sten, hvor det nederste ligger på langs af trinet og det øverste ligger på tværs.
Det nederste lag sten lægges ned i betonen, så det kun er 7 cm højt, og ovenpå limes næste lag, så trinets samlede højde bliver 21 cm. Det giver en perfekt trinhøjde, som er rar at gå på.
Når du har trappens totalhøjde, kan du regne de enkelte trins højde ud - de skal ligge mellem 19 og 25 cm for at være rare at gå på. Juster trinhøjden ved at hæve eller sænke den nederste række sten på hvert trin. Her skal rækken være 7 cm høj, så trinhøjden bliver 21 cm.
Det er hvert trins nederste langsgående sten (C), der bestemmer trinhøjden. Her skal trinet være 21 cm højt. Altså skal C stikke 7 cm op over bunden. Understøt stenene med tørbeton, og sørg for, at de ligger vandret.
Trinets øverste sten (C) stilles på den anden led. Lim stenene sammen med udendørs fliseklæber, så de ikke kan skride. Pas på, der ikke kommer klæber på de synlige flader.
Tørbetonen bankes godt sammen under og bag ved trinet. Kontroller med et vaterpas, at trinet er vandret. Lad den øverste sten hælde 2-3 mm fremad mod forkanten, så vandet kan løbe af trinet.
Fortsæt nu opad med næste trin. Efterhånden som trinene bygges op, fyldes op med tørbeton. Fortsæt med de øvrige trin, som bygges efter samme opskrift som det nederste trin.
04
Mur og afslutning
5
Trin
Når bunden og det første trin er klaret, går det stærkt. Muren og trinene bygges op samtidig, idet du hele tiden sørger for at fylde tørbeton under og bag trinene samt bag støttemuren. Betonen stamper du sammen med en mukkert, så den er godt pakket. Kontroller med et vaterpas, at muren holder retningen undervejs.
Til sidst skal du lukke bunden med fugemørtel, så der ikke løber vand ned mellem stenene. Husk også at komme fugemørtel ind under dørtrinet, så der heller ikke kan komme vand ind der. Den fugemørtel, vi har brugt, er så finkornet, at den kan komme ned selv mellem belægningssten lagt uden fuge som her.
Fyld hulrummet bag støttemuren op med tørbeton, efterhånden som du bygger. Sørg for at stampe betonen godt, men pas på, du ikke presser muren ud i trappeskakten.
Sæt belægningssten (a) og (b) på højkant på ydersiden af murens to øverste rækker, så muren bliver bredere. Stenene understøttes af beton og limes på ydersiden af støttemuren med fliseklæber.
Støttemuren afsluttes med en række, hvor stenene vender den anden vej (et rulleskifte). Start udefra, og tilpas den sidste sten ind mod huset, hvis det er nødvendigt. Lim stenene fast med fliseklæber.
Støb med reparationsbeton, hvis der er afløb som her, så vandet ledes ned i afløbet og ikke ned under fundamentet eller ind i huset.
Materialer
7 x 14 x 14 cm herregårds-belægningssten:
• 16 til kælderskakt (A)
• 3 til støttemur (A)
• 10 til støttemur (A)
7 x 14 x21 cm herregårds-belægningssten:
• 4 til støttemur (B)
• 10 til belægning over trappe (B)
14 x 14 x 21 cm herregårds-kantsten:
• 40 til trappetrin (C)
• 27 til støttemur (C)
• 8 til rulleskifte (C)
Desuden:
• 250 l støbemiks, 0-16 mm
• 5 poser cement
• 1 pose fugemørtel, her Danfast
• 1 pose reparationsbeton
Tidsforbrug
En dag til nedbrydning og to dage til opbygning skulle være nok.
Pris
Cirka 2100 kroner plus leje af maskiner.
Sværhedsgrad
Det er lige så let som at bygge med Legoklodser at stable denne trappe på benene.