Intro
Vejledning
01
Mål op, og grav ud
2
Trin
Det første, du skal gøre, er at måle grundigt op og grave ud. Du skal grave så dybt, at der er plads til minimum 20 cm stolpebeton under den nederste sten. Udgravningen til den næste sten går du først i gang med, når den første sten er lagt. Eftersom vi har med en lille trappe og ikke et fundament at gøre, graver vi ikke 90 cm ned til frostfri dybde.
Grav ud, og find sluthøjden på trappen ved at placere en lægte eller et retholt på det øvre terrændæk. Placér et vaterpas oven på lægten, og mål derefter afstanden fra jordniveau til undersiden af lægten.
02
Stamp, ret af, og byg op
7
Trin
Når du har fyldt renden med stolpebeton, skal den stampes hårdt, så den er helt komprimeret og ikke indeholder unødige luftlommer, som kan svække konstruktionen på sigt.
Det er desuden vigtigt at etablere et lille fald, så regnvandet ikke lægger sig ved stødtrinnet og danner en lille sø. Herefter er det bare at lægge trappestenene med det rigtige overlap.
Fyld hullet med stolpebeton. Laget skal være ca. 20 cm tykt. Bliver laget for tyndt, risikerer du, at trappen “sætter sig” og slår revner. Stolpebetonen hærder langsomt ved hjælp af jordens fugt.
Komprimér stolpebetonen med en jordstamper, så du slipper af med luftlommer, og så betonen bliver helt fast. Har du ikke en jordstamper, kan du lave din egen af en stolpe, et lille kvadratisk stykke plade som bund og en tværgående gevindstang som håndtag.
Læg det nederste trin på plads. Det er forholdsvis tungt, så det nemmeste er at lade det hvile på forkanten og derefter lægge det på den stampede stolpebeton.
Efter at du har lagt det første trin, kan du grave ud til det næste og fylde op med stolpebeton. Når betonen er lagt og stampet, kan du trække det overskydende beton af med et vaterpas. Sørg for, at alle trinnene hælder en lille smule “nedad”, så vandet ikke kan lægge sig som en sø inde ved stødtrinnene, når det regner.
Markér det ønskede overlap med en blyant. Vi vælger et overlap på 7 cm, da det giver et dejlig dybt trin at gå på, og da summen af to stigninger og en grund giver tallet 63, hvilket er optimalt i henhold til trappeformlen.
Placér det sidste trin, så det flugter med øverste terrændæk. Når trinnet ligger fast, er det bare at løbe op og ned ad trappen, til du ikke orker mere - den skal nok blive liggende!
Meget dybe trin sikrer ikke nødvendigvis, at trappen bliver behagelig at gå på. Det vigtigste er, at grunden og stigningen mellem to trin er perfekt afstemt i forhold til hinanden. Det korrekte forhold kan du regne ud ved hjælp af den såkaldte trappeformel, som lyder: En grund og to stigninger skal tilsammen give ca. 63 cm. Stigningen må dog aldrig overstige 21 cm, og grunden skal være mindst 21 cm.
Vores stigning passer med den brune trappe. Men du kan sagtens ændre på antallet af trin, så længe du holder dig til formlen.
Materialer
- 3 betontrappetrin, 100 x 40 x 15 cm
- 10 sække stolpebeton a 25 kg
Specialværktøj
- Blylod
- Jordstamper
Tidsforbrug
1 dag
Pris
Ca. 1.500 kroner
Sværhedsgrad
Alle kan bygge havetrappen. Husk dog at måle grundigt op, for når stolpebetonen tørrer, så ligger trinnene fast
Tegning
3D-model
Video
Tips & Tricks
Flere sten at vælge mellem
Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvilken type sten du kan vælge at bruge som trappetrin. Vi har valgt at benytte et rustikt betontrappetrin, men kunne også have valgt et klassisk betontrin, et sort betontrin eller et trin i granit. Det vigtigste er, at stenen er vejrbestandig.