Nem stentrappe som holder for evigt

Med tre tunge betontrappetrin og noget stolpebeton kan du bygge en flot og enkel havetrappe, der ikke er til at slide op. Vi viser, hvordan du gør.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
1.500 kroner
Med en stabil sækkevogn kan du køre de 150 kg tunge trappetrin helt hen til, hvor de skal bruges.

Med en stabil sækkevogn kan du køre de 150 kg tunge trappetrin helt hen til, hvor de skal bruges.

Intro

Haver kan se ud på mange måder. Nogle er flade som en pandekage, mens andre er i flere plan med masser af skråninger og niveauforskelle. Hører du til dem, der har en have med sidstnævnte karakteristika, kan selv en lille havetrappe gøre havelivet betydeligt lettere.

Vi viser dig derfor principperne for, hvordan du kan bygge en enkel og bundsolid havetrappe ved hjælp af tre store betontrappetrin.

Alle kan bygge havetrappen, så længe du husker at måle grundigt op. I gør det selv-vejledningen viser vi, hvordan du:

 • måler op og graver ud
 • stamper, retter af og bygger trappen op
 • laver en korrekt stigning på trappen

Vejledning

01
Mål op, og grav ud 2 Trin

Det første, du skal gøre, er at måle grundigt op og grave ud. Du skal grave så dybt, at der er plads til minimum 20 cm stolpebeton under den nederste sten. Udgravningen til den næste sten går du først i gang med, når den første sten er lagt. Eftersom vi har med en lille trappe og ikke et fundament at gøre, graver vi ikke 90 cm ned til frostfri dybde.

1

Grav ud, og find sluthøjden på trappen ved at placere en lægte eller et retholt på det øvre terrændæk. Placér et vaterpas oven på lægten, og mål derefter afstanden fra jordniveau til undersiden af lægten.

2

Afsæt den ønskede dybde med en tommestok og et blylod. Loddet sørger for at danne en vinkel på 90 grader, så du ved, hvor forkanten af dit første trin skal placeres.

02
Stamp, ret af, og byg op 7 Trin

Når du har fyldt renden med stolpebeton, skal den stampes hårdt, så den er helt komprimeret og ikke indeholder unødige luftlommer, som kan svække konstruktionen på sigt.

Det er desuden vigtigt at etablere et lille fald, så regnvandet ikke lægger sig ved stødtrinnet og danner en lille sø. Herefter er det bare at lægge trappestenene med det rigtige overlap.

1

Fyld hullet med stolpebeton. Laget skal være ca. 20 cm tykt. Bliver laget for tyndt, risikerer du, at trappen “sætter sig” og slår revner. Stolpebetonen hærder langsomt ved hjælp af jordens fugt.

2

Komprimér stolpebetonen med en jordstamper, så du slipper af med luftlommer, og så betonen bliver helt fast. Har du ikke en jordstamper, kan du lave din egen af en stolpe, et lille kvadratisk stykke plade som bund og en tværgående gevindstang som håndtag.

3

Læg det nederste trin på plads. Det er forholdsvis tungt, så det nemmeste er at lade det hvile på forkanten og derefter lægge det på den stampede stolpebeton.

4

Efter at du har lagt det første trin, kan du grave ud til det næste og fylde op med stolpebeton. Når betonen er lagt og stampet, kan du trække det overskydende beton af med et vaterpas. Sørg for, at alle trinnene hælder en lille smule “nedad”, så vandet ikke kan lægge sig som en sø inde ved stødtrinnene, når det regner.

5

Markér det ønskede overlap med en blyant. Vi vælger et overlap på 7 cm, da det giver et dejlig dybt trin at gå på, og da summen af to stigninger og en grund giver tallet 63, hvilket er optimalt i henhold til trappeformlen.

6

Placér det sidste trin, så det flugter med øverste terrændæk. Når trinnet ligger fast, er det bare at løbe op og ned ad trappen, til du ikke orker mere - den skal nok blive liggende!

7

Meget dybe trin sikrer ikke nødvendigvis, at trappen bliver behagelig at gå på. Det vigtigste er, at grunden og stigningen mellem to trin er perfekt afstemt i forhold til hinanden. Det korrekte forhold kan du regne ud ved hjælp af den såkaldte trappeformel, som lyder: En grund og to stigninger skal tilsammen give ca. 63 cm. Stigningen må dog aldrig overstige 21 cm, og grunden skal være mindst 21 cm.

Vores stigning passer med den brune trappe. Men du kan sagtens ændre på antallet af trin, så længe du holder dig til formlen.

Materialer

 • 3 betontrappetrin, 100 x 40 x 15 cm
 • 10 sække stolpebeton a 25 kg

Specialværktøj

 • Blylod
 • Jordstamper

Tidsforbrug

1 dag

Pris

Ca. 1.500 kroner

Sværhedsgrad

Alle kan bygge havetrappen. Husk dog at måle grundigt op, for når stolpebetonen tørrer, så ligger trinnene fast

Tegning

Trappen består i al sin enkelhed af tre betontrappesten på 100 x 40 cm, som hviler på et bundsolidt betonunderlag. Ved at placere stenene i et betonlag på mindst 20 cm sikrer vi os, at underlaget ikke “sætter sig” og ødelægger konstruktionen.

3D-model

3D-model

Opbygning af stentrappe

Nede under de massive betontrappetrin, kan du se det støbte betonunderlag.

Åbn 3D-model

3D-model

Stenene overlapper

Læg mærke til at betontrappestenene overlapper hinanden med nogle centimeter.

Åbn 3D-model

Video

TEKNIK: Deling af sten og fliser

En kraftig vinkelsliber med diamantskive klarer opgaven

TIPS: Vip flisen på plads

Tips & Tricks

Flere sten at vælge mellem

Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvilken type sten du kan vælge at bruge som trappetrin. Vi har valgt at benytte et rustikt betontrappetrin, men kunne også have valgt et klassisk betontrin, et sort betontrin eller et trin i granit. Det vigtigste er, at stenen er vejrbestandig.

Rosa granit 100 x 35 x 15 cm
Set til 995 kr. pr. stk.

Sort beton 100 x 40 x 14 cm
Set til 172 kr. pr. stk.

Klassisk beton 100 x 40 x 15 cm
Set til 300 kr. pr. stk.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...

  Mere fra kategorien Udendørs trapper