Byg selv en udendørs trappe

Du kan let og hurtigt bygge en lille gør det selv-trappe i træ, hvis du lige mangler nogle trin ned til terrassen.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
400 kroner

Intro

En lille trappe fra huset ned til terrassen kan hurtig koste dig flere tusinde kroner. Du kan spare lidt ved at købe trappen som samlesæt - men det kan være svært at få trappetrinene til at passe perfekt på begge sider.

Du kan slippe for disse problemer og spare mange penge, hvis du vælger selv at bygge en udendørs trappe.

For 400 kroner kan du bygge en flot gør det selv-trappe i træ. Det tager kun få timer, og trappen kan samles hjemme på værkstedet.

Begynd med en tegning

En simpel udendørs trappe af træ består af få elementer, nemlig trin, vanger (de to sider) og revler til trinene.

Forberedelsen er vigtig. Du skal være omhyggelig, når du tegner gør det selv-trappen op på papir. Til gengæld er resten af arbejdet næsten så let, som at klø sig i nakken.

Lav din tegning i størrelsesforholdet 1:1. Du skal bruge en stor plan flade, fx et bord, og en masse papir, som du taper sammen. Så kan du tegne trappens hældning og placering og størrelse af trin, og bruge den til at save ud efter.

Når trappen er bygget færdig, skal den fastgøres til væggen. Bunden af trappen kan du lade hvile på et par betonfliser.

Sådan bygger du selv en udendørs trappe

I artiklen “Nem trappe for 400 kroner” får du hele opskriften på en gør det selv-trappe af træ. Du kan se, hvilke materialer, du skal bruge, og hvordan du undgår grimme vinkelbeslag i muren, når trappen monteres.

Du kan også lære at bruge trappeformlen, der sikrer den rette afstand mellem hvert trin. Så bliver din udendørs trappe rar at gå på.

LÆS OGSÅ: Så nemt bygger du en ny trappe

Vejledning

01
Før du bygger 5 Trin

Forberedelsen er vigtig. Tømreren kalder det “opsnøring”, men egentlig er det bare en tegning i 1:1, som du skal bruge til at save ud efter og til at placere trinene efter. Du skal bruge en stor plan flade, fx et bord eller en krydsfinerplade, og en masse papir, som du taper sammen.

Selve opsnøringen består i, at du tegner trappens hældning ind og den nøjagtige placering og størrelse af trin og sider (vanger). Når du overfører tegningens mål og vinkler til trappens sider (vanger), er det let at save delene til, så de passer og er ens i begge sider.

1

Start med et stort ark papir eller en masse mindre, som du sætter sammen med tape og lægger på en plade, der er stor nok, og som er plan og kan tåle, at du skærer ned i den.

2

Tegn væggen og bunden op på papiret. Her skal toppen være 80 cm oppe. Sæt stigninger af for hver 20 cm, som er den trinafstand, der passer her. Det går let, hvis du har en hovedlineal som her.

3

Tegn trappetrinene ind. Hvert trin laves af tre planker på 45 x 95 mm med 6 mm’s afstand (i alt 30 cm). Tegn øverste trin ind mod væggen, det næste trin 25 cm ude og det nederste 50 cm fra væggen.

4

Streg trappens sider (vanger) op. Vangerne måler 30 cm, da de er lavet på samme måde som trinene. Hold 2 cm’s afstand til trinenes forkant. Det har ingen praktisk betydning, men det ser pænt ud.

5

Skær tegningen ud. For at kunne overføre tegningen til din trappe skal du skære den ud. Skær efter en lang lineal eller et lige bræt, så er den klar til at blive lagt på vangerne, før du saver dem til.

02
Trin og vanger 5 Trin

Både trin og vanger samles af tre planker, der har en indbyrdes afstand på 6 mm som holdes af møtrikker der er 6 mm tykke. Sprækkerne gør, at der ikke samler sig vand imellem plankerne.

De holdes sammen af 6 x 150 mm rustfri skruer (Climate), der skrues ind fra bagsiden af trinene og fra undersiden af vangerne. Tre skruer i hver planke. Afstanden holdes af 8 mm møtrikker, som skruerne går igennem (de skal sidde løst, da de kun skal holde afstand).

Forskyd skruerne, så de ikke rammer ind i hinanden, når du samler delene.

1

Skru trinene sammen. De lange skruer går igennem en planke og halvt ind i den næste. Bemærk afstandsmøtrikken, der sidder på skruerne.

2

Vangerne samles på samme måde som trinene. Forskyd skruerne, så de ikke rammer hinanden, og sørg for at placere dem så langt inde, at du ikke kommer til at save i dem om lidt.

3

Læg din tegning på vangen, så den flugter nøjagtigt i siderne. Nu kan du strege op, nøjagtig hvor og i hvilken vinkel du skal save top og bund af. Overfør opstregningen til den anden vange.

4

Mærk trinenes placering af på vangerne. Det gør du let vha. små søm, som du slår i hjørnerne af trinenes underside. Fjern papiret forsigtigt, og gentag på den anden vange. Husk at vende papiret, så placeringen bliver spejlvendt.

5

Sav top og bund af vangerne. Toppen skal ind at hvile på væggen, mens bunden skal hvile på jorden. Skær evt. forsiden af ved bunden også, så den bliver lodret. Så falder du ikke over den.

03
Samling 3 Trin

Før du kan samle vanger og trin, skal du skrue kraftige lister (revler) på vangerne, som trinene kan ligge på. Du kan enten købe 45 x 45 mm trykimprægneret træ, eller du kan lave dem selv af en planke på 45 x 95 mm, som du flækker på langs.

Når revlerne sidder, hvor de skal, skruer du trinene fast efter opstregnin-gen på vangerne. Og så er du klar til at bære trappen ud og gøre den fast.

1

Skru revler på vangerne. Trappetrinene skal hvile på tykke lister (revler), som du evt. laver selv. Skær revlerne af i 45° fortil, før du skruer dem på vangerne der, hvor du har streget op.

2

Skru trinene fast nedefra med 5 x 80 mm skruer. Først skal du dog bore for med et 5 mm bor, eller risikerer du, at revlerne flækker, når du skruer i dem.

3

Denne lille trappe kan du samle færdig på værkstedet. Bliver den meget større, må du nok vente med at samle den, til du er der, hvor den skal sidde.

04
Montering 2 Trin

I stedet for at gøre trappen fast til væggen med grimme vinkelbeslag kan du skrue den fast med såkaldte karmdyvler og forstærke ophænget med en klæbemasse som fx Sikaflex 11FC.

Bunden af trappen hviler på betonfliser. I stedet for at lægge asfaltpap ud, som bremser opstigende fugt, kan du også her bruge Sikaflex-massen. Den både klæber og holder fugten ude.

1

Bunden af vangerne hviler på betonfliser, som står i 10 cm grus. Smør klæbemasse (Sikaflex) på den flade af vangerne, som skal vende nedad, før du placerer trappen på fliserne.

2

Bor hul i vanger og væg til karmdyvlerne, en i hver side. Læg så en stribe Sikaflex eller anden klæbemasse på vangen, før du skruer den fast med karmdyvlerne.

Materialer

45 x 95 mm trykimprægneret planke:
• 9 trin a 120 cm
• 6 vanger a 120 cm

45 x 45 mm trykimprægneret planke (evt. 45 x 95 mm flækket på langs):
• 6 revler a 30 cm

Desuden:
30 stk. 6 x 150 mm rustfri skruer (Climate)
• 5 x 80 mm rustfri skruer
• 8 mm rustfri møtrikker
• 2 karmdyvler a 10 x 135 mm
• Sikaflex 11FC
• 2 betonfliser

Tidsforbrug

En dags tid

Pris

Fra 400 kroner og op.

Sværhedsgrad

Du skal være omhyggelig, når du tegner trappen op på papir, resten er næsten så let som at klø sig i nakken.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...