Renovering af kældertrappen

Selv når kældertrappen er beklædt med klinker, der er lagt efter alle kunstens regler, kan du ikke undgå, at den med tiden bliver nedbrudt af vind og vejr. Løse klinker, ødelagte fuger og alger op ad væggene skal fikses, inden skaderne breder sig.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
En weekend
Pris
1.000 kroner

Intro

Fugt og frost er ikke gode venner med din udendørs klinker.

Først ødelægger fugten fliseklæberen, og når frosten først sætter ind, kan den let sprænge klinkerne af, så de kommer til at sidde løst.

Her viser vi dig, hvordan du kan fikse en kældertrappe, hvor vind og vejr har ødelagt klinkerne, og hvordan du kan gøre dine udendørs klinker mere modstandsdygtige.

Vejledning

01
Rensning af klinker og fuger 4 Trin

For at kunne få et nøjagtigt overblik over fuger og klinkers tilstand er det nødvendigt, at de får en grundig afrensning. Brug et alkalisk rensemiddel (altså uden syre), der ikke beskadiger intakte fuger.

Du får brug for en gulvskrubbe som minimum og også gerne en højtryksrenser, for snavs og alger kræver knofedt. Særlige genstridige fuger kan du klare med en fugerenser, en forsats, du kan montere på multicutteren.

1

Rens alle klinker og fuger med rensemiddel. Smør alle flader, og skrub så grundigt med en stiv børste. Husk kraftige gummihandsker og beskyttelsesbriller.

2

Spul overfladerne. Her bruger vi en højtryksrenser, men kost og vandslange kan også klare jobbet. Husk at tjekke, om afløbet i kælderskakten er stoppet af blade og snavs, inden du åbner for vandet.

3

Tjek alle fuger. Misfarvede, men intakte fuger kan reddes med en let slibning. Er der derimod revner eller huller i fugen, skal den kradses eller fræses ud.

4

Rengør intakte fuger. Med en let slibning kan intakte fuger blive flotte igen. Med en fugerenserforsats til multicutteren går det hurtigt, men du kan også nøjes med manuelt fugeslibeværktøj. Fuger, der er slebet af, bør efterbehandles med en fugeforsegler.

02
Udskiftning af klinker og fuger 7 Trin

Hvis en klinke er knækket, kan der trænge vand ind under den. Derfor skal den skiftes ud, inden fugten spreder sig.

Tjek også klinker, der umiddelbart ser intakte ud. Er der en hul lyd, når du slår med fx et hammerskaft, så er der et hulrum, hvor vand kan trænge ind og sprænge klinken i frostvejr. Og så skal klinken op, renses af og lægges igen i ny fliseklæber.

Ødelagte fuger fræses helt væk med en karbidklinge på multicutteren og fyldes med ny fugemørtel, når fliseklæberen er tør.

1

Fræs fugen væk for at få klinken fri. Hvis en klinke skal skiftes eller gøres ordentligt fast, fjernes fugen først med en karbidklinge. Vær forsigtig, så naboklinkerne ikke ryger med i købet.

2

Løft den løse (eller ødelagte) klinke af. Nogle gange er det nødvendigt at bruge lidt vold for at få klinken af. Vær også her forsigtig, så du ikke kommer til at ødelægge nogle af de andre klinker.

3

Gammel fliseklæber fjernes. Det er nemmest at fjerne den hårde klæber med en slibesål på multicutteren. Men hammer og mejsel kan også bruges. Husk beskyttelsesbriller.

4

Fjern fliseklæber fra bagsiden af de intakte klinker. Hvis ikke det lader sig gøre uden at ødelægge klinken, må du have fat i nogle nye, der ligner de gamle.

5

Skær klinkerne til med en fliseskærer. Det er den letteste måde, og en fliseskærer koster kun et par hundrede kroner. Jobbet kan dog også klares med en vinkelsliber, men det sviner en del.

6

Start med de lodrette klinker, der skal sidde i kanten. Mærk af, så de flugter med trinnets overkant, og skær så til. Dernæst tilpasses de vandrette klinker, så de rækker ud over både trin og lodret kantklinke. Det giver et harmonisk udtryk.

7

Kom fliseklæber på bagsiden af klinkerne med en tandspartel. På den måde kommer der ikke fliseklæber på de andre klinker eller for langt op ad væggen. Tryk klinkerne fast, så de flugter med de eksisterende klinker.

03
Fugning og fugeforsegling 6 Trin

Når fliseklæberen er tør efter et døgns tid, skal fugerne fyldes med fugemørtel, der ligner de gamle fuger. Lav en prøve, og lad den tørre, inden du fylder alle fugerne - så er det muligt at sammenligne og evt. justere farven lidt, inden du rører resten op.

Mørtlen påføres og trækkes af med en gummiskraber. Overskydende mørtel fjernes med en opvredet svamp.

Når fugerne er tørre, pensles de med fugeforsegler. Så bliver de mere modstandsdygtige over for vand og snavs.

1

Træk fugemørtel på med en gummiskraber. Træk på kryds og tværs, så mørtlen arbejdes godt ned i fugerne. Kør også hen over de fuger, der kun er renset af.

2

Rens mørtel af klinkerne med en svamp og rent vand. Rens svampen i én spand, og vrid den op i en anden. Vær forsigtig, så du ikke river fugerne op, når du vasker af. Fjern kalkslør med eddikevand efter et par timer.

3

Forstærk bundfugerne. Når mørtelfugerne er tørre, trækker du en stribe byggesilikone hen over alle bundfugerne, så de bliver ekstra tætte. Brug en fugepistol, og kom også godt ind i hjørnet.

4

Sprøjt sæbevand oven på silikonemassen, inden du retter den af. På den måde undgår du, at silikonen sætter sig på klinkerne, når du trækker den af.

5

Træk silikonen af med en glittepind eller - som her - med en silikonefugebrik. Husk at have en stak klude i nærheden, for silikone har en evne til at sætte sig de underligste steder.

6

Så flot blev den gamle kældertrappe. Nu holder den i mange år.

Materialer

  • Fuge- og fliserens
  • Fliseklæber, udendørs
  • Fugemørtel, udendørs
  • Fugeforsegler
  • Byggesilikone

Specialværktøj

  • Multicutter med fugerenser, karbidsegmentklinge og karbidslibesål
  • Fliseskærer
  • Evt. højtryksrenser

Tidsforbrug

En weekend.

Pris

Ca. 1.000 kr (afhængigt af, hvor mange klinker du skal skifte).

Sværhedsgrad

Tidskrævende, men helt enkelt.

Video

Sådan bruger du multicutteren

I denne video lærer du alt om maskinens smarte funktioner og tilbehør. De mange forskellige slags tilbehør gør det muligt både at save, stemme ud, afkorte, fræse og slibe på steder, hvor andre værktøjer ikke kan komme til. Og maskinen kan bruges i både træ, plast, metal, mørtelfuger mm.

Læg klinker udendørs

Sørg for 100 % vedhæftning mellem flise og underlag

Fugning af udendørs klinker

Arbejd diagonalt på klinkerne, så bliver fugerne flotte

Tips & Tricks

3 vigtige materialer til klinker og fuger

Fuge- og fliserens Rens alle overflader grundigt for belægninger, før fuger kradses ud, og løse klinker skiftes. Brug fuge- og fliserens, der er beregnet til at fjerne belægninger, og følg anvisningen på emballagen.

Fliseklæber Lim løse klinker fast med en fliseklæber, der kan tåle frost. Brug altid fliseklæber og flisefuge fra samme producent, så du er sikker på, produkterne kan arbejde sammen.

Fugemørtel Brug en cementbaseret mørtel beregnet til udendørs brug til fugerne. Den fås i flere farver - kunsten er at ramme en farve, der matcher de gamle fuger.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Udendørs trapper