Intro
Vejledning
01
Rensning af klinker og fuger
4
Trin
For at kunne få et nøjagtigt overblik over fuger og klinkers tilstand er det nødvendigt, at de får en grundig afrensning. Brug et alkalisk rensemiddel (altså uden syre), der ikke beskadiger intakte fuger.
Du får brug for en gulvskrubbe som minimum og også gerne en højtryksrenser, for snavs og alger kræver knofedt. Særlige genstridige fuger kan du klare med en fugerenser, en forsats, du kan montere på multicutteren.
Rens alle klinker og fuger med rensemiddel. Smør alle flader, og skrub så grundigt med en stiv børste. Husk kraftige gummihandsker og beskyttelsesbriller.
Spul overfladerne. Her bruger vi en højtryksrenser, men kost og vandslange kan også klare jobbet. Husk at tjekke, om afløbet i kælderskakten er stoppet af blade og snavs, inden du åbner for vandet.
Tjek alle fuger. Misfarvede, men intakte fuger kan reddes med en let slibning. Er der derimod revner eller huller i fugen, skal den kradses eller fræses ud.
02
Udskiftning af klinker og fuger
7
Trin
Hvis en klinke er knækket, kan der trænge vand ind under den. Derfor skal den skiftes ud, inden fugten spreder sig.
Tjek også klinker, der umiddelbart ser intakte ud. Er der en hul lyd, når du slår med fx et hammerskaft, så er der et hulrum, hvor vand kan trænge ind og sprænge klinken i frostvejr. Og så skal klinken op, renses af og lægges igen i ny fliseklæber.
Ødelagte fuger fræses helt væk med en karbidklinge på multicutteren og fyldes med ny fugemørtel, når fliseklæberen er tør.
Fræs fugen væk for at få klinken fri. Hvis en klinke skal skiftes eller gøres ordentligt fast, fjernes fugen først med en karbidklinge. Vær forsigtig, så naboklinkerne ikke ryger med i købet.
Løft den løse (eller ødelagte) klinke af. Nogle gange er det nødvendigt at bruge lidt vold for at få klinken af. Vær også her forsigtig, så du ikke kommer til at ødelægge nogle af de andre klinker.
Gammel fliseklæber fjernes. Det er nemmest at fjerne den hårde klæber med en slibesål på multicutteren. Men hammer og mejsel kan også bruges. Husk beskyttelsesbriller.
Fjern fliseklæber fra bagsiden af de intakte klinker. Hvis ikke det lader sig gøre uden at ødelægge klinken, må du have fat i nogle nye, der ligner de gamle.
Skær klinkerne til med en fliseskærer. Det er den letteste måde, og en fliseskærer koster kun et par hundrede kroner. Jobbet kan dog også klares med en vinkelsliber, men det sviner en del.
Start med de lodrette klinker, der skal sidde i kanten. Mærk af, så de flugter med trinnets overkant, og skær så til. Dernæst tilpasses de vandrette klinker, så de rækker ud over både trin og lodret kantklinke. Det giver et harmonisk udtryk.
03
Fugning og fugeforsegling
6
Trin
Når fliseklæberen er tør efter et døgns tid, skal fugerne fyldes med fugemørtel, der ligner de gamle fuger. Lav en prøve, og lad den tørre, inden du fylder alle fugerne - så er det muligt at sammenligne og evt. justere farven lidt, inden du rører resten op.
Mørtlen påføres og trækkes af med en gummiskraber. Overskydende mørtel fjernes med en opvredet svamp.
Når fugerne er tørre, pensles de med fugeforsegler. Så bliver de mere modstandsdygtige over for vand og snavs.
Træk fugemørtel på med en gummiskraber. Træk på kryds og tværs, så mørtlen arbejdes godt ned i fugerne. Kør også hen over de fuger, der kun er renset af.
Rens mørtel af klinkerne med en svamp og rent vand. Rens svampen i én spand, og vrid den op i en anden. Vær forsigtig, så du ikke river fugerne op, når du vasker af. Fjern kalkslør med eddikevand efter et par timer.
Forstærk bundfugerne. Når mørtelfugerne er tørre, trækker du en stribe byggesilikone hen over alle bundfugerne, så de bliver ekstra tætte. Brug en fugepistol, og kom også godt ind i hjørnet.
Sprøjt sæbevand oven på silikonemassen, inden du retter den af. På den måde undgår du, at silikonen sætter sig på klinkerne, når du trækker den af.
Træk silikonen af med en glittepind eller - som her - med en silikonefugebrik. Husk at have en stak klude i nærheden, for silikone har en evne til at sætte sig de underligste steder.
Materialer
- Fuge- og fliserens
- Fliseklæber, udendørs
- Fugemørtel, udendørs
- Fugeforsegler
- Byggesilikone
Specialværktøj
- Multicutter med fugerenser, karbidsegmentklinge og karbidslibesål
- Fliseskærer
- Evt. højtryksrenser
Tidsforbrug
En weekend.
Pris
Ca. 1.000 kr (afhængigt af, hvor mange klinker du skal skifte).
Sværhedsgrad
Tidskrævende, men helt enkelt.
Video
Tips & Tricks
3 vigtige materialer til klinker og fuger
Fuge- og fliserens Rens alle overflader grundigt for belægninger, før fuger kradses ud, og løse klinker skiftes. Brug fuge- og fliserens, der er beregnet til at fjerne belægninger, og følg anvisningen på emballagen.
Fliseklæber Lim løse klinker fast med en fliseklæber, der kan tåle frost. Brug altid fliseklæber og flisefuge fra samme producent, så du er sikker på, produkterne kan arbejde sammen.
Fugemørtel Brug en cementbaseret mørtel beregnet til udendørs brug til fugerne. Den fås i flere farver - kunsten er at ramme en farve, der matcher de gamle fuger.