Skift den rådne trappe

Her får du opskriften på en solid udvendig trætrappe. Du kan bruge den til at udskifte en eksisterende rådden trappe – eller hvis du vil etablere en ny trappe op til terrassen. Og den er nem at fremstille uden vanskelige samlinger.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
600 kroner

På den gamle trappe var det nederste trin - pga. af jordkontakt - blevet så råddent, at det til sidst brækkede af.

Intro

Det kan gå grueligt galt, hvis der er gået råd i en udvendig trætrappe. Og trappen bør skiftes, inden nogen kommer galt af sted.

Et stort problem ved mange især ældre trætrapper er, at de er bygget af træ, som ikke er trykimprægneret. Det betyder, at kontakten med jorden nedsætter levetiden væsentligt.

Og det er ikke altid lige let at afgøre, om der er noget galt. Et trin kan umiddelbart virke helt friskt. Det lumske er, at trinet kan være råddent på undersiden og indeni. Et godt råd er derfor at teste trinene jævnligt ved at trampe på dem.

Hvis du vil være sikker på, at en ny trappe kan holde i mange år frem, skal du bygge den af trykimprægneret træ. Og da vores trappeopskrift er utrolig enkel, kan alle være med. Trappen bliver nemlig fremstillet helt uden vanskelige samlinger.

Trappen er udført med en hældning på 22,5 grader. Derved passer den godt nok ikke ind i den traditionelle formel for forholdet mellem grund og stigning.

Men som kort trappe bliver den langt mere behagelig og sikker at gå på - ikke mindst om vinteren, hvor trinene kan være glatte.

Den nye trappe er fremstillet af trykimprægneret træ, og derfor vil den kunne holde i mange år - også selv om trappen kommer i nærkontakt med jorden.

Vejledning

01
Trappen bygges 8 Trin

Normalt lader man trinene gå helt ud til sidevangerne, når man bygger en trappe, og det stiller selvsagt store krav til præcisionen - især hvis samlingen skal blive både helt tæt og pæn.

På vores trappe har vi valgt at holde en afstand på én cm mellem trin og vange, hvilket gør det langt nemmere at udføre samlingen. Samtidig betyder det, at fugten ikke kan hobe sig op i samlingen og derved trænge ind i enden af de enkelte trin.

Og helt ærligt - det ser altså elegant ud, når der er den samme afstand mellem trin og vange som mellem de to trinplanker, der udgør hvert trin.

1

Start med at finde højden på trappen. Hold et vaterpas der, hvor trappen skal gå op til, og mål ned til det sted, hvor den skal starte.

2

Trinenes facon og placering streges op på vangen (A) (se på tegningen) med en smigvinkel. Skær nu vangen ud. Brug helst en rundsav, som laver præcise snit.

3

Skær revlerne (C ) ud. De skal have et snit på 22,5 grader i begge ender. Længden skal være bredden af trinet minus 2 cm. Monter hver revle med lim og fire 6 x 100 mm skruer.

4

Nu gøres vangerne midlertidigt fast på stedet. En vange skrues først fast foroven. Kil den op forneden, til revlerne er vandrette. Derefter gøres vangen fast til stolpeskoen.

5

Læg trinplankerne (B) på revlerne. Ret dem ind, så der er én cm luft til vangerne og mellem trinene (brug en tømmerblyant som afstand). Hver planke fastgøres med to 5 x 80 mm skruer i hver ende.

6

Skru vangerne fast på siden af stolperne - hvis der er plads. Ellers bliver du nødt til at anvende vinkelbeslag og skruer til fastgørelsen.

7

Forneden er vangen gjort midlertidigt fast til stolpeskoen med en skrue. Ved den endelige fastgørelse kan du fx anvende fire franske skruer.

8

Når du har samlet trappen og tjekket, at de enkelte dele passer sammen, afmonteres trappen, så du kan give den træbeskyttelse.

Materialer

45 x 195 mm høvlet fyr (trykimprægneret):
• 2 vanger (A)

45 x 145 mm høvlet fyr (trykimprægneret):
• 4 trinplanker (B)

45 x 70 mm høvlet fyr (trykimprægneret):
• 4 revler (C )

Desuden:
• 5 x 80 mm Climate-skruer
• 6 x 100 mm Climate-skruer
• Pu-lim (ekspanderende)
• Træbeskyttelse eller træolie
• Evt. 2 vinkelbeslag og skruer
• 2 stolpesko (D)
• 8 x 40 mm franske skruer
• Beton (E)

Specialværktøj

• Smigvinkel

Tidsforbrug

1 dag til den viste trappe - plus tørretid

Pris

600 kroner

Sværhedsgrad

Det eneste, der kræves, er en kraftig rundsav til at skære delene ud med. Selve samlingen er meget nem.

Tegning

Regn dig frem til trappens stigning

Når du har fundet trappens højde, deles målet op i et antal stigninger (X). Hver stigning bør maks. være 18 cm - omkring 15 cm er et perfekt mål - og så har du antallet af trin på den nye trappe. Et andet mål, der er vigtigt, er afstanden fra jordplan og op til vangen (A) - den bør være minimum 5 cm.

Regn dig frem til trappens stigning

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Udendørs trapper