'Træ'trappe uden vedligehold

Den flotte trappe passer perfekt til huset. Men hvor husets facade faktisk er af træ, lader trappen kun som om. I virkeligheden består den mere af plastic end træ, men du skal meget, meget tæt på for at opdage det.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
1.500 kroner

Intro

Træ er flot, men det kræver løbende vedligeholdelse, hvis det skal bevare den flotte overflade. Træ bliver nemlig nedbrudt af vejr og vind, men det gør plastic ikke. Til gengæld ser plastic sjældent så kønt ud som træplanker med åretegninger. Derfor har nogle driftige producenter klonet de to materialer i et forsøg på at få det bedste af begge verdener: flot træstruktur kombineret med minimalt vedligehold.

Og det er, efter nogle års tilløb, lykkedes i en grad, så man skal helt ned og kradse i plankerne med en negl for at opdage, at de består mere af plastic end af træ. Her bygger vi en simpel trappe, der består af to reposer, opbygget af solide 50 x 125 mm planker (reglar) og beklædt med 28 mm kompositbrædder. Ved at skære brædderne på skrå (i smig) i hjørnerne får vi en meget elegant trappe.

Vejledning

01
Underlaget skal gøres klar først 8 Trin

1

Underlaget skal være i orden. Gruset er bygget op af flere lag og komprimeret. To punktfundamenter, der er støbt ned i frostfri dybde (90 cm), skal støtte forkanten.

2

Streg op på soklen. Tegn begge reposer i naturlig størrelse. Marker både skelet og trappen med beklædningen monteret.

3

Skær langsiderne (A) til. Totallængden på nederste repos skal være 221 cm. Herfra trækker vi to gange tykkelsen af komposit brædderne (2 x 28 mm). Det giver en længde på 215,4 cm.

4

Skru bjælkesko på begge langsider (A). Der skal sidde tre bjælkesko på hver. Sæt en i hver ende, og den sidste i midten. Skru dem fast med 40 mm rustfri beslagskruer.

5

Læg den ene af langsiderne (A) op ad soklen. Klods den op, så den ligger præcis efter dine streger på soklen. Bor med en betonhammer og et 12 mm bor igennem træet og ind i soklen.

6

Kom limankermasse i hullerne. Forinden skal du gøre hullet fri for støv, helst med et rensesæt købt sammen med limankermassen. Fyld hullet helt med limankermasse.

7

Skru en gevindstang i hullet. Tag dig tid til at gøre det ordentligt, så limen ikke bare trykkes ud af hullet. Når alle fem gevindstænger er inde på plads, holder du fri resten af dagen, så de kan tørre.

8

Skub nu langsiden (A) ind over stængerne. Sæt en plast- eller krydsfinerklods imellem sokkel og tømmer, sæt en kraftig spændskive og en møtrik på - og stram til.

02
Byg to reposer til din trappe 10 Trin

De to reposer skal stables oven på hinanden. De består af 50 x 125 mm reglar.

Den store repos bygges op som en ramme, der er samlet med beslag.

For at gøre konstruktionen stærk nok til at kunne bære den mindre repos, der skal placeres ovenpå, forsyner vi den med strøer i bjælkesko og et par solide tømmersamlinger (se tegningen).

1

Saml rammen med vinkelbeslag, og ret den ind, så den sidder vinkelret på soklen. Placer strøerne (B) i de tre bjælkesko, og skru beslagene fast med rustfri beslagskruer.

2

Streg op til støttebjælkerne (C). De skal sikre et stabilt underlag for den øverste repos og for beklædningen. Skær nu 1/3 ned i rammen (B) med en sav på begge sider af bjælken (C).

3

Sav hakker i støttebjælkerne (C). Skær 1/3 ned, så du får et blad som vist på billedet.

4

Stem ud i strøerne (B) mellem de to savspor, du lavede tidligere.

5

Prøv støttebjælkens (C) blad i hakket. Det skal gå stramt, men kan det ikke slås i, må du tilpasse blad eller hak.

6

Placer bladet i hakket som vist her. I hver støttebjælke (C) skruer du nu en 5 x 100 mm skrue igennem bladet og ned i strøen. Det sikrer en utrolig stærk samling.

7

Nu skal øverste repos bygges. Den måler i alt 128 x 91 cm med beklædning på og består af to langsider (E) på hver 122,4 cm og to korte sider (F) på hver 78,2 cm, der blot skrues sammen.

8

Lav hakker i langsiderne (E), præcis som du gjorde i den store repos. Her skal strøerne (G) passes ned i, efter samme opskrift som i den store repos.

9

Sæt to ekstra strøer i hver ende af reposen. Strøerne (G) fældes ned i rammen, som i nederste repos. Strøerne (F) skæres blot til, så de passer, og skrues fast.

10

Skru øverste repos fast i den nederste. Bor for, og brug så 6 x 140 mm skruer til en solid samling.

03
Beklædning på kanterne 5 Trin

Nu skal de første beklædningsbrædder af komposit lægges på. Først på den nederste, herefter på den øverste repos.

Da vi gerne vil samle brædderne på skrå (i smig), sætter vi en ekstra støttestolpe (D) på skrå i hvert hjørne af nederste repos.

Beklædningen starter med forkanterne. Brædderne skal sættes fast med de medfølgende T-clips og skruer.

1

Start med forkanten på nederste repos. Den skal bestå af forkanten plus to brædder, som vi saver skråt (i smig) i hjørne samlingerne. En fintandet klinge på kapsaven er perfekt til kompositbrædderne.

2

Mål op til de skrå støttebjælker (D). De skal understøtte terrassebrædderne, som vi samler i 45 graders vinkler (i smig) for at give trappen et mere elegant udtryk.

3

Læg forkanten på. Trappetrinsforkanten skrues fast skråt ned gennem noten (rillen), minimum pr. 60 cm. Bor for med et 4 mm træbor, så der er plads til en smule bevægelse.

4

Skru støttebjælkerne (D) fast med 5 x 70 mm skruer igennem strøerne (B). Støttebjælkerne er blot skåret skråt af i enderne, så de passer med vinklen mellem siderne.

5

Beklæd siderne (A og B). Der skal blot et enkelt vandret bræt under forkanten. Brædderne holdes fast med T-clips (se næste afsnit).

04
Lav resten af beklædningen 10 Trin

Nu skal resten af brædderne på plads. Imellem dem skal der sidde særlige T-clips, som holder fast på brædderne, så der ikke skal synlige skruer igennem brædderne.

Du kan skrue dem forsigtigt fast som vist i trin 3 og 4 eller vælge den lidt mere avancerede metode i trin 5, hvor du blot lægger clipsene løst, skubber brædderne sammen og skruer til sidst.

1

Sav alle brædderne til nederste repos til. Lav en prøvelægning. Når det hele er, som det skal være, kan du trække brædderne fri af hinanden.

2

Sæt T-clipsene (afstandsklodser) ned mellem brædderne, efterhånden som du lægger brædderne på plads. Der skal sidde en af de medfølgende clips på hver strø.

3

Clipsene skal sidde inde i noten. De holder fast i brædderne på hver side. Clipsene skal sidde stramt, men må ikke vride.

4

Skub næste bræt på plads. Slå det evt. på plads med en hammer og en klods, og skru endnu en clips i.

5

Sådan kan du også gøre: Sæt clipsene imellem brædderne uden at skrue, og skru så til sidst. Det går hurtigt, men er lidt sværere, fordi du ikke har samme hold på de små, lette clips.

6

Skru brædderne fast. Når brædderne ligger, som de skal, skal de have en enkelt skrå skrue ned i strøen, akkurat som vi gjorde det med trappeforkanten. Dog kun en enkelt skrue i hvert bræt.

7

Flæk et enkelt bræt på langs. Det skal ligge øverst, ind mod soklen.

8

Beklædningen på øverste repos laver vi efter samme opskrift som på den nederste. Men vi efterlader et hul, der præcis passer til den elefantrist, vi vil have liggende.

9

Læg risten på plads. Den bliver understøttet af tre strøer (F og G).

10

Flot og praktisk. Jord og skidt fra beskidte støvler skrabes af på risten.

Materialer

50 x 125 mm imprægneret, høvlet reglar:
• 2 langsider (A) a 215,4 cm
• 5 strøer (B) a 122,2 cm
• 4 støttebjælker (C) a 53 cm
• 2 skrå støtter (D), tilpasset
• 2 langsider (E) a 122,4 cm
• 5 strøer (F) a 78,2 cm
• 2 strøer (G) a 83,2 cm

28 x 150 mm UPM Profi komposit-terrassebrædder
• 19 meter til beklædning

Desuden:
• 2 UPM Profi forkant, 14,4 m
• FT Profi Deck T-clips + skruer
• 6 bjælkesko
• 4 vinkelbeslag
• Rustfri beslagskruer
• Skruer: 5 x 70, 5 x 100, 6 x 140 mm
• Limankermasse
• 5 gevindstænger a 15 cm
• Møtrikker

Specialværktøj

• Kap/geringssav
• Lang torx 25-bit

Tidsforbrug

Selve trappen kan bygges på en lang weekend. Funderingen kræver lidt mere arbejde og længere tid.

Pris

Cirka 1500 kroner

Sværhedsgrad

Trappen er rimelig simpel. Har du lidt erfaring med at bygge i træ, er det ret nemt.

Tegning

Støttebjælkerne (C) og strøerne (G) er samlet med tømmersamlinger til hhv. strøerne (B) og langsiden (E) for at sikre en stærkere konstruktion, end byggebeslagene kan mestre.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Udendørs trapper