Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Verdens nemmeste udetrappe

Print Gem artikel

Det kan sagtens lade sig gøre at bygge en trappe, der ikke kræver matematiske formler og et større værktøjsarsenal. Når trappen kun er få trin høj, kan opgaven klares med tommestok, sav og skruemaskine.

Intro

Det her er nok den simpleste trappe, du kan bygge, næst efter opstablede paller eller de betonklodser med løse planker, som ofte fungerer som “midlertidig løsning”, når vi fx har anlagt en ny terrasse, og kun lige mangler et par trappetrin op til terrassen eller ind til huset.

Hvis smøleriet skyldes, at du tror det er svært eller tidskrævende at bygge en lille trappe, så følg opskriften her. Det er i den grad trappe på den nemme måde: Tre stykker spærtræ udgør hver af de to sider (vanger), og terrassebrædder bliver til trin. Og så let er det faktisk.

Vejledning

Sådan bygger du siderne

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

De simple sider (vanger) bygger du af tre stykker 45 x 170 mm spærtræ, der klodses oven på hinanden.

Nederste stykke er 108 cm lagt, det mellemste 72 cm og det øverste 36 cm. Stykkerne samles med lim og skråtstillede skruer, samt lodrette bræddestumper (lasker) på den indvendige side. Fronterne er skåret skrå, så regnvandet kan løbe af.

1

Skær de to gange tre stykker spærtræ (A, B og C) til parvist, en smule for lange. Sæt en streg på fronten på skrå, så forskellen er 1,5 cm mindre fra top til bund.

2

Sav igennem den skrå streg, og sav stykkerne til med et vinkelret snit i bagkanten, så de får den rette længde. Til den type opgaver er kap/geringssaven din bedste ven.

3

Læg en stribe ude-snedkerlim imellem samlingen, og hold de to stykker spærtræ sammen med en skrå skrue (stikskrue) i for-og bagkant.

4

Som ekstra forstærkning sætter du to bræddestumper (E og D) (lasker) ind over samlingerne. De sættes på med lim og skruer. De er savet skrå af i overkanten, så regnvand kan løbe af.

Sæt trinene på og gør trappen færdig

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Trinene skæres til i den valgte længde. Det er kapsavens spidskompetence. Trinene stikker 1,5 cm ud fra forkanten af siderne og 5 centimeter ud over siderne i begge sider.

Der skal bores to huller i hver ende af trinene 7,25 cm fra endetræet. Husk at marvsiden på brædderne skal vende opad: Når du ser ind i endetræet skal åreringene “smile”. Ellers slår brædderne sig og bliver skæve.

Du kan fint lave en mindre trappe som denne på værkstedsbordet.

1

Sæt strimler af murpap ovenpå siderne. Det beskytter træet mod fugt i samlingen mellem sider og trin. Strimlerne fikseres med få hæfteklammer, hvorefter trinenes skruer holder dem fast.

2

Bor for med et 5 mm bor gennem trinene (G) og ned i vangerne. Boret skal under­ sænke skruehovedet. Under sænkningen må ikke være for dyb, men skal tilpasses skruehovedet, så der ikke står vand i hullet.

3

Vangerne (A, B, C) opstilles, så det passer med trappens bredde. Forkanterne skal flugte, så her holder vi dem fast til hjælpe­ brædderne med tvinger. Siderne skal stå vinkelret (tjek med en tømrervinkel).

4

Sørg for, at trappen ikke bliver skæv med tiden. Det kan ske i bagkanten, men det forhindrer vi med en revle (F), der skrues fast nederst på den bagerste laske.

5

Trinene (G) stikker 5 cm ud fra vangernes ydersider. Her er der kun ni trinbrædder, så det er overkommeligt at tjekke afstanden med tommestokken i begge sider.

6

Skru trinene (G) fast med 5 x 60 mm skruer i rustfrit stål. Sæt kun skruehovedet ned, så det ligger plant med undersæknin­ gens bund. Brug afstandsbrikker mellem trinbrædderne, mens du skruer.

7

Den viste trappe er forholdsvis tung, så den står stabilt på et plant underlag. Du kan sikre trappen yderligere med vinkelbeslag, der skrues ind i væg eller terrasse.

Materialer

45 X 170 mm spærtræ gran
2 sider (A) a 108 cm
2 sider (B) a 72 cm
2 sider (C) a 36 cm

28 x 120 mm terrassebrædder
2 lasker (D) a 45 cm
2 lasker (E) a 30 cm
1 afstandsbræt (F), 82 cm
9 trin (G) a 100 cm

• 5 cm strimler murpap
• Vandresistent snedkerlim
• 5 x 60 mm skruer (til trin)
• 5 x 50 mm skruer (til lasker)
• 5 x 100 mm skruer (stikskruer)
• Evt. træbeskyttelse og olie

Tegning

Sådan måler du op til trappen

Når en trappe skal være rar at gå på, er det ikke ligegyldigt, hvor langt der er mellem trinene. Derfor er det en god idé at skæve til trappeformlen. Du kan finde den på goerdetselv.dk ved at søge på ”trappeformel”, men helt over­ ordnet skal du holde øje med følgende:

Afstanden fra et trins overkant til næ­ ste trins overkant bør være mellem 15 og 18 cm. Selve trinnets dybde (træde­ fladen) bør være minimum 22 cm. Her får vi det til at gå op med spærtræ og terrasse­ brædder.

Log ind eller køb adgang

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Verdens nemmeste udetrappe
Total pris: null purchase.price.currency
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage