3 ting du SKAL nå inden vinter

Har du været god ved dit hus i år? Har du husket maling af træværket, reparation af mørtelfugerne, rensning af tagrenderne? Ellers er det LIGE NU, du skal redde, hvad reddes kan, inden det for alvor bliver vinter.

Sne på taget

Inden vejret ser sådan ud, er der ting, du SKAL nå at fikse.

1. Træværk

Træ, der står udendørs uden at være dækket af maling, er dårligt forberedt til vintervejr. Sne og fugt vil hurtigt føre til råd, og står solen på, så sneen tør, og nattefrosten så slår til, kan der opstå frostsprængninger.

Har du husket at male dit træværk, så er alt godt. Men har du steder, hvor der slet ikke er maling, eller malingen er skallet af, kan du måske stadig nå det, hvis vejret er pænt, og du måler fugtindholdet i træet (den skal helst være under 18 %).

REDAKTIONEN ANBEFALER: Derfor skal du eje en fugtmåler

OVERLEVELSESTIP: Hvis du ikke når det!
Når du det ikke, bør du i det mindste udøve en smule førstehjælp og standse skaden. Du kan beskytte ellers ubeskyttet træ mod de værste skader ved at pensle det med ufarvet træolie. Det holder fugten væk vinteren over, og så må du male for alvor til sommer.

Se også: GUIDE: Sådan beskytter du dit træværk

2. Murværk

Mørtelfuger, der er smuldret, eller huller i fugerne, er en åben invitation til problemer: Fugtige mørtelfuger og frost er en farlig kombination. Når frosten tager fat, udvider vandet i fugerne sig, og så sprænger de og falder ud.

Du kan stadig nå at reparere mindre skader og huller i murværket. Har du et nyere hus (1960'erne eller nyere) kan du købe en færdig reparationsmørtel eller, hvis det kun er småskader, en færdigmørtel på patron til fugepistolen. Er dit hus ældre, er fugerne sandsynligvis uden cement, så her må du købe en kalkmørtel.

Læs mere om mørtel her: Find den rigtige mørtel

OVERLEVELSESTIP: Hvis du ikke når det!
Hvis frosten sætter ind, inden du når en lille reparation, kan du ty til et gammelt murertrick og blande en smule sprit i mørtlen.
Og når du det slet ikke, så forsøg at holde de skadede områder så tørre som muligt, fx ved at sikre, at tagrenderne ikke flyder over, så vandet driver ned ad muren.

3. Rens dine tagrender

Dette er måske det nemmeste, du kan gøre – og samtidigt noget, der har stor effekt. Hvis tagrenderne er fyldt med blade og snavs, når vinteren kommer, er der stor risiko for, at de på et tidspunkt bliver fyldt med sne og smeltevand, og så løber de over. Vandet plasker ned på husets facade og vinduer, og så spreder fugt og frostsprængninger sig lynhurtigt.

Er du rigtig uheldig, kan smeltevandet løbe bag om tagrenden og ind under dit tag, hvor det i værste fald kan rende ind i huset.

Op på en stige, og skrab skidt og snavs ud af renderne – og tjek så for enden af nedløbsrørene, om der er et dæksel til en sandfangsbrønd. Er der det, skal du tage dækslet af, og grave gamle blade og slam op af brønde, så vandet har fri adgang til afløbet i siden af røret.

Se også: Gør tagrenden klar til regn og sne

OVERLEVELSESTIP: Hvis du ikke når det!
Er renderne fulde af sne og is, der ikke kan komme væk, fordi de ikke er rensede, så er der ingen vej udenom: Det skal væk. Pas på med at hakke i isen, for du skader sandsynligvis tagrenderne. Lunkent vand kan måske tø det værste op, eller måske får du hjælp af solen på en klar dag (men du vil hade dig selv for ikke at have renset renderne i tide).

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Hus