1. Træværk
Træ, der står udendørs uden at være dækket af maling, er dårligt forberedt til vintervejr. Sne og fugt vil hurtigt føre til råd, og står solen på, så sneen tør, og nattefrosten så slår til, kan der opstå frostsprængninger.
Har du husket at male dit træværk, så er alt godt.
Men har du steder, hvor der slet ikke er maling, eller malingen er skallet af, kan du måske stadig nå det, hvis vejret er pænt, og du måler fugtindholdet i træet (den skal helst være under 18 %).
REDAKTIONEN ANBEFALER: Derfor skal du eje en fugtmåler
2. Murværk
Mørtelfuger, der er smuldret, eller huller i fugerne, er en åben invitation til problemer: Fugtige mørtelfuger og frost er en farlig kombination.
Når frosten tager fat, udvider vandet i fugerne sig, og så sprænger de og falder ud.
Du kan stadig nå at reparere mindre skader og huller i murværket.
Har du et nyere hus (1960'erne eller nyere) kan du købe en færdig reparationsmørtel eller, hvis det kun er småskader, en færdigmørtel på patron til fugepistolen. Er dit hus ældre, er fugerne sandsynligvis uden cement, så her må du købe en kalkmørtel.
3. Rens dine tagrender
Dette er måske det nemmeste, du kan gøre – og samtidigt noget, der har stor effekt.
Hvis tagrenderne er fyldt med blade og snavs, når vinteren kommer, er der stor risiko for, at de på et tidspunkt bliver fyldt med sne og smeltevand, og så løber de over. Vandet plasker ned på husets facade og vinduer, og så spreder fugt og frostsprængninger sig lynhurtigt.
Er du rigtig uheldig, kan smeltevandet løbe bag om tagrenden og ind under dit tag, hvor det i værste fald kan rende ind i huset.
Op på en stige, og skrab skidt og snavs ud af renderne – og tjek så for enden af nedløbsrørene, om der er et dæksel til en sandfangsbrønd. Er der det, skal du tage dækslet af, og grave gamle blade og slam op af brønde, så vandet har fri adgang til afløbet i siden af røret.