BESKYTTELSE: Malingen på træet danner en overflade, som holder regnen ude, men som fugt inde i træet kan trænge ud gennem.

BESKYTTELSE: Malingen på træet danner en overflade, som holder regnen ude, men som fugt inde i træet kan trænge ud gennem.

HVORDAN ARBEJDER DU MED TRÆBESKYTTELSE?

På ubehandlet træ er det en fordel at starte med at lukke alle knaster med to-tre lag knastelak. Ellers vil der sive harpiks ud af knasten og ødelægge den behandling, du giver træet bagefter.

Er træet gråt i overfladen, skal det slibes, inden du grunder eller maler. Det grå er ødelagte træfibre, og dem kan grunder eller maling ikke sidde fast på.

Træbeskyttelse udendørs

Og nu er du så klar til at træbeskytte. Først skal træet grundes, fordi grunderen beskytter og danner en overflade, alle former for træbeskyttelse kan binde på.

Træbeskyttelse udendørs

Derefter kan du behandle træet med det produkt, der skal beskytte træet og få det til at holde længere – træolie, træbeskyttelse eller maling.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du eje en fugtmåler

VIGTIGT OM GRUNDING!

Grundingsolie, der kan bruges udendørs, indeholder stoffer, der modvirker svamp. Så den må kun bruges udendørs. Olien mætter træets celler og skaber en overflade, malingen kan binde på.

SÆRLIGT VED MALING

Maling danner et tykkere lag og indeholder flere farvepigmenter end træbeskyttelse, som ofte er næsten gennemsigtig. Derfor vil maling beskytte træet bedre mod sollys end en pigmenteret olie eller træbeskyttelse. Til gengæld stiller maling større krav til forarbejdet.

Redaktionen anbefaler: Tjek fugtigheden inden du maler!

Når du skal male udendørs træværk, skal du være sikker på, at fugtigheden i træet er under 18 procent. Hvis træet er fugtigere end de 18 procent, lukker du fugten inde. Og da vand altid finder en vej ud, vil dit malerarbejde være skønne spildte kræfter, for malingen springer af i løbet af få måneder.

Derfor anbefaler vi, at du bruger en fugtmåler inden du maler.

LIGE NU: Du får 2 nr af Gør Det Selv og en 6i1 multidetektor med fugtmåler for kun 89 kroner. Du sparer 459 kroner!

Ja, tak: Vis mig det gode tilbud NU!

Her ser du en video af 6i1 multidetektorens seks forskellige funktioner:

Træbeskyttelse udendørs

GRUNDINGSOLIE OG TRÆOLIE Træolie beskytter træet mod fugt, men ikke mod sollys. Bruges som toplag på fx brædder. Grundingsolie bruges kun på ubehandlet træ. Den imprægnerer og giver en overflade, som maling binder på.

Træbeskyttelse udendørs

AKRYLBASERET Akrylmaling beskytter både mod fugt og sollys og giver den mest holdbare overflade (5-15 år), hvis den påføres på en korrekt behandlet overflade. Meget diffusionsåben (åndbar) maling.

Træbeskyttelse udendørs

OLIE-/ALKYDBASERET Oliemaling med alkyd trænger godt ind i træet og beskytter det mod både fugt og sollys. Holdbarheden kan være op til 5-7 år. Fortyndet alkydmaling kan også bruges som grunder.

Træbeskyttelse udendørs

AKRYL-/ALKYDBASERET Selv om malingen indeholder olie, kan den fortyndes med vand. Og penslerne kan rengøres med vand. Denne type beskytter godt mod både fugt og sollys, og en behandling kan holde længe (op til 5-9 år).

Træbeskyttelse udendørs

LINOLIEMALING Linolie trænger dybere ind i træet end alkyd, så malingen beskytter godt og har lang holdbarhed. Malingen skal påføres med mange meget tynde lag i starten, men er nem at vedligeholde.

Træbeskyttelse udendørs

HALVDÆKKENDE Træbeskyttelse er en tyndere udgave af udendørs maling – med færre pigmenter (halvdækkende). Den stiller mindre krav til forarbejdet. Beskytter træet mod fugt, men mindre godt mod sollys.

Træbeskyttelse udendørs

TRÆTJÆRE Trætjære modvirker skimmelsvamp og beskytter træet mod fugt. Mørk trætjære beskytter også mod sollys. Den bruges både som grunder og toplag. Nem at påføre. Krav til forarbejdet er minimale.

LAK Lak bruges ofte på træbåde. Den beskytter træet mod fugt, men ikke mod sollys. På land bruges lak primært på nyt træ, der er beskyttet mod vind og vejr. Danner en hård og tæt overflade.

DIMENSIONER:

Nogle produkter fås primært i store bøtter eller dunke, andre fås primært i små dåser. Men de mest almindelige portioner er:

  • 0,75 liter
  • 2,5 liter
  • 5 liter
  • 10 liter