For gør det selv-folket er fiberlys en både nem og sikker vej til flotte lyseffekter. Opbygningen med én enkelt, centralt placeret lyskilde og fiberkabler, der leder lyset – og kun lyset – ud, hvor det skal bruges, betyder nemlig, at du kan og må lave det hele selv. Samtidig slipper du for at bekymre dig om varme og fugt, hvor lyset skal bruges.

Du kan derfor uden bekymringer lave fiberlys i fx flisegangen, i haven eller i brusekabinen.

Flot lys ude og inde

Lysboksen, hvori selve lyskilden er placeret, fås både som indendørs- og udendørsmodel. Begge kan dog bruges til at lave lys ude i haven.

Udemodellen, der kan modstå regn og fygesne, skal altid tilkobles af en autoriseret elinstallatør, mens du selv må installere indendørsmodellen.

Har du mulighed for at placere lysboksen i garagen eller huset og derefter føre fiberkablerne ud gennem et hul i væggen, kan du klare hele installationen selv. Du skal dog sikre dig, at boksen er placeret tørt og beskyttet mod regn og kondens.

Vær samtidig opmærksom på, at nogle modeller støjer lidt, da de er udstyret med en blæser til at køle pæren ned. Sørg for, at boksen er placeret, hvor du ikke bliver generet af blæseren, og hvor den samtidig kan komme af med varmen.

LÆS OGSÅ: Galleri med 11 udendørslamper

Én pære, mange lamper

Kablernes ender, hvorfra lyset stråler ud, kan enten bruges direkte eller kobles til en speciallampe, fx spots, uplights eller downlights. På den måde kan bare én pære fordele lyset ud til mange forskellige lamper eller lyspunkter.

Den centralt placerede lyskilde betyder samtidig, at det er nemt at lave fejlfinding, da der sammenlignet med traditionelle lysinstallationer er meget få steder, det kan gå galt.

Fiberkablerne måler typisk 0,5-8 mm i diameter og findes i flere forskellige standardbundter med længder på mellem to og fem meter. Komplette sæt med disse standardbundter med 150 fibertråde kan købes til omkring 1.000 kr.

Har du brug for længere kabler, kan du hos specialbutikker som ViborgLED/Lysleder få lavet mere skræddersyede løsninger, der matcher dit behov og opgavens specielle forhold.

Hent artiklen

Hent artiklen og få inspiration til, hvordan du kan bruge den smarte belysning. Vi viser, hvordan du lægger fiberlys i udendørs belægning og i fliser på badeværelset.