Flotte lyseffekter med fiberlys

Fiberlys er genialt, hvis du vil lave flotte lyseffekter. Du skal hverken bekymre dig om fugt eller varme. Og bedst af alt – du må lave det selv.

Fiberlys

Fiberlys kan både lægges mellem fliserne og føres op og bruges i specielle lamper.

For gør det selv-folket er fiberlys en både nem og sikker vej til flotte lyseffekter. Opbygningen med én enkelt, centralt placeret lyskilde og fiberkabler, der leder lyset – og kun lyset – ud, hvor det skal bruges, betyder nemlig, at du kan og må lave det hele selv. Samtidig slipper du for at bekymre dig om varme og fugt, hvor lyset skal bruges.

Du kan derfor uden bekymringer lave fiberlys i fx flisegangen, i haven eller i brusekabinen.

Flot lys ude og inde

Lysboksen, hvori selve lyskilden er placeret, fås både som indendørs- og udendørsmodel. Begge kan dog bruges til at lave lys ude i haven.

Udemodellen, der kan modstå regn og fygesne, skal altid tilkobles af en autoriseret elinstallatør, mens du selv må installere indendørsmodellen.

Har du mulighed for at placere lysboksen i garagen eller huset og derefter føre fiberkablerne ud gennem et hul i væggen, kan du klare hele installationen selv. Du skal dog sikre dig, at boksen er placeret tørt og beskyttet mod regn og kondens.

Vær samtidig opmærksom på, at nogle modeller støjer lidt, da de er udstyret med en blæser til at køle pæren ned. Sørg for, at boksen er placeret, hvor du ikke bliver generet af blæseren, og hvor den samtidig kan komme af med varmen.

LÆS OGSÅ: Galleri med 11 udendørslamper

Én pære, mange lamper

Kablernes ender, hvorfra lyset stråler ud, kan enten bruges direkte eller kobles til en speciallampe, fx spots, uplights eller downlights. På den måde kan bare én pære fordele lyset ud til mange forskellige lamper eller lyspunkter.

Den centralt placerede lyskilde betyder samtidig, at det er nemt at lave fejlfinding, da der sammenlignet med traditionelle lysinstallationer er meget få steder, det kan gå galt.

Fiberkablerne måler typisk 0,5-8 mm i diameter og findes i flere forskellige standardbundter med længder på mellem to og fem meter. Komplette sæt med disse standardbundter med 150 fibertråde kan købes til omkring 1.000 kr.

Har du brug for længere kabler, kan du hos specialbutikker som ViborgLED/Lysleder få lavet mere skræddersyede løsninger, der matcher dit behov og opgavens specielle forhold.

Sådan virker en installation med lysledere

Et bundt fiberkabler kobles til en boks med en lyskilde indeni. Lyset ledes gennem fiberkablet og kan bruges direkte i den anden ende. Man kan også vælge at koble lyslederne til en speciallampe.

Fiberlys i udendørs belægning

Skal du til at renovere indkørsel eller flisegang, har du mulighed for at vælge et hav af lysløsninger. Men vil du gerne pifte en allerede eksisterende indkørsel op, er fiberlys en nem og smart måde.

Fibertrådene lægges ned mellem brostenene. Forinden er fugerne mellem brostenene fjernet. Enderne på fibertrådene føres op gennem flise-krydser, hvori du i forvejen har boret et lille hul, der passer i fiberens tykkelse.

Flisekrydserne sættes i spænd mellem brostenene, så fibertrådene kommer op de ønskede steder og i det ønskede mønster.

Fugerne dækkes til igen, så fiber-trådene stikker op, hvor de skal bruges.

Fibertrådene klippes eller skæres til. Sørg for, at du stadig kan se enden af de små tråde. Det er nemlig her, lyset kommer ud.

Fiberlys i fliser

Vil du have fede lyseffekter i badeværelset, er fiberlys et oplagt bud. Fiberen er så tynd, at den kan gemmes i fx fliseklæben. Samtidig skal du ikke bekymre dig om fugt.

De små fibertråde lægges ned i den netop påsmurte fliseklæb.

Fibertrådene føres op mellem fliserne på de ønskede steder og i det ønskede mønster.

Trådene føres op gennem flisekrydser, hvor der i forvejen er boret et lille hul, der passer til fiberens tykkelse. Trådene klippes til med lidt overlængde på.

Fliserne fuges, når fliseklæben er helt tør. Den overskydende fugemørtel fjernes med en hårdt opvredet svamp.

Fibertrådene skæres til plant med fugerne, når fugerne er helt tørre.

Andre læser lige nu ...