Sådan skifter du fra halogen til LED spots

Du kan spare mere end 80% af elforbruget ved at skifte dine 12V spots ud med LED. Men det er afgørende, at du også skifter transformeren ud med en LED driver.

Ud med halogenen og ind med LED. Det er nemt at skifte pæren i dine spots, men transformeren skal også skiftes til en LED driver, før dine nye LED spots virker.

LED-pærerne har efterhånden erstattet den traditionelle glødepære i alle husets lamper. Lyskvaliteten bliver bedre og bedre, og besparelsen på elregningen er til daglig glæde.

Nu er turen kommet til dine loftspots. Lyskvaliteten i 12V LED pærerne er blevet så god, at der er basis for at skifte de gamle halogenpærer ud med LED spots.

OVERSIGT: Hvad hedder fatningerne?

Også her er besparelsen til at få øje på: Har du fx seks 10 watt halogenpærer i køkkenet, kan du skifte dem ud med seks 1,2 watt LED-pærer – dermed falder strømforbruget fra 60 watt til imponerende 7,2 watt!

LED spots kræver en ny transformer

Halogenpærer drives af enten en elektronisk transformer (som oftest let og aflang) eller en jernkernetransformer (som regel stor og tung).

Der er derfor to grunde til, at de gamle transformere til halogenpærerne ikke virker med LED.

  1. Minimumsbelastning
  2. Vekselstrøm eller jævnstrøm

LED spots kræver derfor en anden type omformer, en såkaldt LED driver. Når du skifter fra halogen spots til LED, skal du altså også skifte den gamle transformer ud med en LED driver.

Spar 90% på elregningen med LED spots

Når du først har skiftet pærerne og har fået skiftet transformeren ud med en LED driver, kan du glæde dig over et markant lavere strømforbrug i dine spots. En 10 watt halogenpære kan erstattes med en 1,2 watt LED pære – altså lidt over 1/10 af strømforbruget.

Levetiden på LED-pærerne er også markant længere – helt op til 20.000 timer – mod halogenernes i bedste fald 4.000 timer.

Andre læser lige nu ...