Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Byg din egen hattehylde

Print Gem artikel

Kniber det med plads i entréen, så kan en hattehylde være svaret. Hattehylden udnytter pladsen under loftet. Vi viser dig, hvordan du bygger hylden.

Med en hattehylde får du styr på rodet i entréen.

Med en hattehylde får du styr på rodet i entréen.

En hattehylde sparer plads

Kniber det med pladsen i entréen, så er en hattehylde en god løsning. Hattehylden udnytter pladsen under loftet, og rummer meget opbevaringplads - en hattehylde er nemlig ikke kun forbeholdt hatte. Med en hattehylde har du både mulighed for at få styr på jakker, sko, handsker, tasker og selvfølgelig hatte.

Hattehylde i mange varianter

Der findes et utal af måder en hattehylde kan se ud på. Heldigvis er det ikke svært at bygge sin egen hattehylde, og med udgangspunkt i vejledningen herunder, kan du med din egen kreativitet sikre dig, at du får din egen unikke hattehylde.

Byg en hattehylde

Herunder kan du se, hvordan du selv kan bygge din egen hattehylde. Passer hattehylden dårligt ind i din bolig, kan du længere ned på side søge inspiration i galleriet med hattehylder.

Hattehylden består af fire knægte og fem gennemgående rundstokke. Knagebrætterne, der holder hattehylden, limes og dyvles fast mellem hyldeknægtene. For at få knægtene til hattehylden ens, laves en skabelon af pap eller masonit. Vi har brugt håndoverfræseren flittigt – knægte og knagebrætter er profileret i de synlige kanter. Har du ikke en overfræser, kan du affase kanterne med rasp, høvl og sandpapir.

Sådan bygger du en hattehylde

Lim to stykker 30 x 95 mm høvlet fyrretræ sammen til en vinkel, der skal udgøre hyldeknægtene til din hattehylde. Det øverste vandrette stykke er 255 mm langt, det lodrette stykke er 245 mm. Samlingen foretages med to dyvler og snedkerlim.

Ved hjælp af en skabelon tegnes hyldeknægtens udvendige kurver. Desuden markeres huller til rundstokkene til hattehylden og til dyvelhullerne i knagebrættet. De udvendige kurver saves med lettest med en stiksav.

Dette er skabelonen, der er brugt til at tegne hyldeknægtene til hattehylden. Til de fem huller til rundstokkene til hattehylden har vi brugt et 16 mm spadebor. For at undgå, at træet flosser, bores der kun, indtil borets spids lige stikker igennem på bagsiden. Derefter bores fra den anden side. Rundstokkene er 16 mm tykke – samme størrelse som hullerne. Derfor skal hullerne slibes indvendigt, så rundstokkene glider let gennem. Til profileringen har vi brugt et afrundingsjern med kuglestyr (radius: 4,5 og 15,5 mm).

Hattehyldens rundstokke trækkes gennem hullerne i hyldeknægtene. Disse er fastgjort til væggen med skruer gennem knagebrættet. Til sidst monterer man knagene. I dette tilfælde er der brugt porcelænsknopper til hattehylden. Hele hattehylden fastgøres på væggen med fire skruer i hvert knagebræt.

Hattehylden, der er beskrevet herover er et godt udgangspunkt, for at bygge din egen personlige hattehylde. Du kan bygge en unik hattehylde ved at lave dine egne hyldeknægte til din hattehylde, bruge nogle andre knage til din hattehylde, udskifte rundstokkene i din hattehylde med metalrør, eller bare male din hattehylde i yndlingsfarven.

Få mere inspiration til din hattehylde
Hattehylde med metalstænger

Hattehylde fra Norrgavel.

Hattehylde fra Norrgavel.

Levende og fleksibel hattehylde

Hattehylde fra Woud

Smal hattehylde med plads til småting

Hattehylde fra So hooked med lille hylde med plads til nøgle, handsker osv.

Hattehylde fra So hooked med lille hylde med plads til nøgle, handsker osv.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
null: Byg din egen hattehylde
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage