Intro
Vejledning
01
Pletter fjernes
3
Trin
Skal du fjerne genstridige pletter fra et egetræsbord, skal du bruge en særlig pletfjerner til egetræ. Er dit bord i en anden træsort, fjernes pletter med almindelig grundrens i en lidt skrappere blanding.
Giv pletfjerneren tid til at virke i 30-60 min., så den kan trænge godt ind i træet. Behandlingen kan evt. gentages.
02
Bordet gøres rent
3
Trin
For at kunne komme ordentligt til skilles bordet ad. Mens pletfjerneren får tid til at virke på bordpladen, går vi i gang med at vaske understellet.
Når hele bordet er vasket grundigt og tørret af, samles det og stilles til tørre. Lad det tørre grundigt igennem 24-48 timer. Vigtigt! Undgå, at det står nær varmekilder, da det så kan “slå” sig.
Smør grundrensemidlet på, først med løs hånd, så det bliver fordelt over det hele. Det skal have 3-5 min. at virke i. Brug en børste, fx en skurebørste.
Skrub træet, når det er fugtet godt med rensemidlet. Det er vigtigt, du følger træets åreretning, så børsten kommer godt ned i furerne.
03
Revner limes
3
Trin
Bordet her har været opmagasineret i et rum med store temperaturforskelle. Det har resulteret i et par små revner, hvor træet er tørret ind og er sprækket.
Det kan fikses med snedkerlim, der fyldes i en kanyle, som kan trænge langt nok ind til, at revnen kan fyldes helt op. Når limen er tør, skal bordet slibes, så fladen bliver helt jævn.
Bland snedkerlim med vand og lidt slibestøv, så konsistensen er tynd nok til at kunne løbe ind i revnen. Her skal der en del vand i, fordi revnen er ret smal.
Fyld lim i revnen. Kanylen føres så langt ned i revnen som muligt, så den fyldes indefra og ud. Du kan købe kanyler i forskellige størrelser på apoteket.
04
Ujævnheder slibes
3
Trin
Når bordet skal slibes, foregår det i træets åreretning. Er der meget dybe ridser, kan det være nødvendigt at slibe diagonalt, men afslut altid i træets åreretning.
Der slibes i flere omgange, først med en båndpudser, korn 60, derefter finpudsning med en rystepudser, korn 80, og til sidst sluttes af med korn 100.
Husk at fjerne alt slibestøvet til sidst, så fladen er helt ren inden slutbehandlingen.
Bordet slibes med korn 60. Vi starter med at slibe de mest belastede steder, den limede revne og de pletter, der kan anes. Pas på, du ikke sliber for koncentreret ét sted - så kan der komme fordybninger.
Kanterne slibes med rystepudser eller excentersliber. Når hele fladen har fået med korn 60, skifter du til korn 80 og sliber hele fladen. Slut af med korn 100.
05
Sådan passer du på bordet
4
Trin
Når du giver det nyslebne bord en slutbehandling, bliver overfladen mere modstandsdygtig over for fx pletter og snavs, så det holder sig pænt i længere tid. Her efterbehandler vi med sæbespåner.
Smør sæbespåneblandingen på bordet. Vi starter med understellet og arbejder sæben godt ind i træets furer med skurebørsten. Det er ikke alle steder muligt at køre i træets åreretning, men gør det så vidt muligt. Hvis sæbespånegrøden bliver for tør, tyk eller tung, kan du putte en smule vand i og røre den op igen. Når sæben har trukket i godt 20 min., tørres den af med en opvredet klud.
Bordpladen sæbes ind. Vi starter med undersiden og vender den bagefter rundt. Forsiden får en ekstra grundig tur, da det er den, der slides mest. Husk kanterne. Når sæben har trukket ca. 20 min., tørres den af med en opvredet klud.
Træk den overskydende sæbe af, når den er trukket godt ind i træet, og der ikke er mere skum på overfladen. Brug fx en dejskraber i stiv plastik - noget, der ikke ridser.
Materialer
• Grundrens
• Pletfjerner til egetræ
• Trælim
• Sæbespåner
Tidsforbrug
1 dags tid eksklusiv tørretid.
Pris
Ca. 200 kr.
Sværhedsgrad
Et fint begynderprojekt, hvor alle kan være med.
Specialværktøj
- Kanyle