4 trin til et ”nyt” bord

Har du et egetræsbord, der er alvorligt ramponeret – med revner, pletter, snavs og ujævnheder – så fortvivl ikke. Giver du det den store tur med en ordentlig grundrengøring, slibning og ny overfladebehandling, får du et bord, der ser spritnyt ud!

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
200 kroner

Med en ordentlig grundrengøring kan du redde dit bord fra en tur på genbrugspladsen.

Intro

I denne gør det selv-vejledning viser vi, hvordan du i 4 trin får et bord, der er så godt som nyt. Vi viser, hvordan du fjerner:

1. GENSTRDIGE PLETTER

Nogle pletter er ekstra genstridige og forsvinder ikke ved almindelig grundrens. De kræver rengøring med en særlig pletfjerner.

2. SNAVS

Bordet har en snavset overflade med pletter af forskellig art. Derfor skal det have en grundig rengøring med grundrens.

3. REVNER

Flere steder rundt i kanten af bordet er der små revner. De skal fyldes op med lim, så de ikke længere er synlige.

LÆS OGSÅ: Flot linoleum på bordpladen – sådan gør du

4. UJÆVNHEDER

Der er løse træfibre og små ujævnheder flere steder. Alle ujævnheder skal slibes væk, så fladen bliver helt ensartet og klar til en ny overfladebehandling.

Vejledning

01
Pletter fjernes 3 Trin

Skal du fjerne genstridige pletter fra et egetræsbord, skal du bruge en særlig pletfjerner til egetræ. Er dit bord i en anden træsort, fjernes pletter med almindelig grundrens i en lidt skrappere blanding.

1

Pletfjerneren sprayes på det tørre, ubehandlede bord. Det er en god idé at bruge plasthandsker.

2

Giv pletfjerneren tid til at virke i 30-60 min., så den kan trænge godt ind i træet. Behandlingen kan evt. gentages.

3

Vask de genstridige pletter med en klud opvredet i varmt vand. Rensemidlet vaskes væk, og pletterne forsvinder. Gentag evt. behandlingen.

02
Bordet gøres rent 3 Trin

For at kunne komme ordentligt til skilles bordet ad. Mens pletfjerneren får tid til at virke på bordpladen, går vi i gang med at vaske understellet.

Når hele bordet er vasket grundigt og tørret af, samles det og stilles til tørre. Lad det tørre grundigt igennem 24-48 timer. Vigtigt! Undgå, at det står nær varmekilder, da det så kan “slå” sig.

1

Smør grundrensemidlet på, først med løs hånd, så det bliver fordelt over det hele. Det skal have 3-5 min. at virke i. Brug en børste, fx en skurebørste.

2

Skrub træet, når det er fugtet godt med rensemidlet. Det er vigtigt, du følger træets åreretning, så børsten kommer godt ned i furerne.

3

Tør det snavsede vand af med en klud vredet op i rent vand. Fjern det snavsede vand løbende, inden det når at tørre ind.

03
Revner limes 3 Trin

Bordet her har været opmagasineret i et rum med store temperaturforskelle. Det har resulteret i et par små revner, hvor træet er tørret ind og er sprækket.

Det kan fikses med snedkerlim, der fyldes i en kanyle, som kan trænge langt nok ind til, at revnen kan fyldes helt op. Når limen er tør, skal bordet slibes, så fladen bliver helt jævn.

1

Bland snedkerlim med vand og lidt slibestøv, så konsistensen er tynd nok til at kunne løbe ind i revnen. Her skal der en del vand i, fordi revnen er ret smal.

2

Fyld lim i revnen. Kanylen føres så langt ned i revnen som muligt, så den fyldes indefra og ud. Du kan købe kanyler i forskellige størrelser på apoteket.

3

Lad limen tørre op, min. en times tid. Det er vigtigt, at den er hærdet godt op, inden du begynder at slibe.

04
Ujævnheder slibes 3 Trin

Når bordet skal slibes, foregår det i træets åreretning. Er der meget dybe ridser, kan det være nødvendigt at slibe diagonalt, men afslut altid i træets åreretning.

Der slibes i flere omgange, først med en båndpudser, korn 60, derefter finpudsning med en rystepudser, korn 80, og til sidst sluttes af med korn 100.

Husk at fjerne alt slibestøvet til sidst, så fladen er helt ren inden slutbehandlingen.

1

Bordet slibes med korn 60. Vi starter med at slibe de mest belastede steder, den limede revne og de pletter, der kan anes. Pas på, du ikke sliber for koncentreret ét sted - så kan der komme fordybninger.

2

Kanterne slibes med rystepudser eller excentersliber. Når hele fladen har fået med korn 60, skifter du til korn 80 og sliber hele fladen. Slut af med korn 100.

3

Så er træet slebet i bund. Egetræ er hårdt, så det tager sin tid. De steder, hvor du ikke kan komme til med rystepudseren, kan du bruge slibeklods eller blot et stykke foldet slibepapir og håndkraft.

05
Sådan passer du på bordet 4 Trin

Når du giver det nyslebne bord en slutbehandling, bliver overfladen mere modstandsdygtig over for fx pletter og snavs, så det holder sig pænt i længere tid. Her efterbehandler vi med sæbespåner.

1

Smør sæbespåneblandingen på bordet. Vi starter med understellet og arbejder sæben godt ind i træets furer med skurebørsten. Det er ikke alle steder muligt at køre i træets åreretning, men gør det så vidt muligt. Hvis sæbespånegrøden bliver for tør, tyk eller tung, kan du putte en smule vand i og røre den op igen. Når sæben har trukket i godt 20 min., tørres den af med en opvredet klud.

2

Bordpladen sæbes ind. Vi starter med undersiden og vender den bagefter rundt. Forsiden får en ekstra grundig tur, da det er den, der slides mest. Husk kanterne. Når sæben har trukket ca. 20 min., tørres den af med en opvredet klud.

3

Træk den overskydende sæbe af, når den er trukket godt ind i træet, og der ikke er mere skum på overfladen. Brug fx en dejskraber i stiv plastik - noget, der ikke ridser.

4

Tør bordet over med en hårdt opvredet klud, som vrides op i rent vand undervejs. Det er vigtigt at fugte hele fladen jævnt for at undgå skjolder i overfladen.

Materialer

• Grundrens
• Pletfjerner til egetræ
• Trælim
• Sæbespåner

Tidsforbrug

1 dags tid eksklusiv tørretid.

Pris

Ca. 200 kr.

Sværhedsgrad

Et fint begynderprojekt, hvor alle kan være med.

Specialværktøj

  • Kanyle

Tips og tricks

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Møbler