Linoleum på bordplader er populært

Linoleum på bordplader og andre møbeloverflader er i kraftig fremmarch - og med god grund. Det er et naturligt materiale, som findes i uendelig mange forskellige farver og mønstre. Og den blot 2 mm tynde linoleum er fleksibel og kan derfor monteres både vandret, lodret og på buede overflader.

Linoleum på andet end bord

Den tynde linoleum kan bruges på stort set alle møbeloverflader, fx borde, stole, skabe, døre og køkkenfronter. På overflader med risiko for skrappe rengøringsmidler og hakker, fx køkkenbordet er linoleum dog ikke den stærkeste løsning.

Linoleum til bord, gulve og vægge

Linoleum er absolut mest udbredt til gulve. Det er slidstærkt, blødt at gå på og nemt at vedligeholde. Gulvlinoleum findes i tre varianter: ca. 10 mm tykke fliser, der klikkes sammen og 2,5 mm tykke fliser og 2,5 mm baner, der limes fast til et undergulv. Klikgulvet er det klart nemmeste at arbejde med og derfor også det mest udbredte til gør det selv-brug.

Linoleum til borde og andre møbler er typisk 2 mm tykt og købes i ruller – på metermål og i en standardbredde på 183 cm. Skal det limes til en plan flade, fx en bordplade, limes linoleum med akryllim eller trælim. Til buede overflader anbefaler producenterne kontaktlim.

Linoleum findes også i en 6 mm tyk udgave, som er oplagt, hvis du vil lave din helt egen opslagstavle.

LÆS OGSÅ Derfor er linoleum genialt

Sådan vedligeholder du en bordplade med linoleum

Den daglige rengøring af et linoleumsbord klares med en fugtig klud med vand eller et ph-neutralt rengøringsmiddel. Et par gange om året behandles overfladen med plejemiddel til linoleum (fx Monel). Det frisker bordet op og holder linoleumsoverfladen blød og smidig.

Pletter på linoleumsbordet fjernes hurtigst muligt for at forhindre, at pletten trænger ned. Brug et neutralt rengøringsmiddel opløst i vand.

Linoleum er et naturligt materiale, så undgå skrappe rengøringsmidler som fx brun sæbe, skurepulver eller sulfo. Disse midler vil hurtigt få linoleummet til at se slidt og gammelt ud.

Linoleum på bordplade – sådan gør du

Vil du lave dit eget linoleumsbord, skal du bruge en helt jævn plade. Du kan købe en ny plade, fx af mdf, spåntræ eller krydsfiner eller lime linoleummet ovenpå en eksisterende bordplade. Til kanten er der masser af muligheder: du kan fortsætte med linoleum eller vælge en kantliste, fx af rustfri stål eller ædeltræ.

I artiklen på denne side kan du se, hvordan du gør – trin for trin.