Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Flot linoleum på bordpladen – sådan gør du

Print Gem artikel Du skal være logget ind for at gemme artikler

Et bord med linoleum er flot, robust og nemt at holde rent. Og så kan du få det næsten lige præcis, som du vil have det. Linoleum til møbler fås nemlig i et utal af forskellige farver og mønstre - og i tynde baner, som er nemme at lime fast til en træplade.

linoleum på bordplade

Intro

Linoleum på bordplader er populært

Linoleum på bordplader og andre møbeloverflader er i kraftig fremmarch - og med god grund. Det er et naturligt materiale, som findes i uendelig mange forskellige farver og mønstre. Og den blot 2 mm tynde linoleum er fleksibel og kan derfor monteres både vandret, lodret og på buede overflader.

Linoleum på andet end bord

Den tynde linoleum kan bruges på stort set alle møbeloverflader, fx borde, stole, skabe, døre og køkkenfronter. På overflader med risiko for skrappe rengøringsmidler og hakker, fx køkkenbordet er linoleum dog ikke den stærkeste løsning.

Linoleum til bord, gulve og vægge

Linoleum er absolut mest udbredt til gulve. Det er slidstærkt, blødt at gå på og nemt at vedligeholde. Gulvlinoleum findes i tre varianter: ca. 10 mm tykke fliser, der klikkes sammen og 2,5 mm tykke fliser og 2,5 mm baner, der limes fast til et undergulv. Klikgulvet er det klart nemmeste at arbejde med og derfor også det mest udbredte til gør det selv-brug.

Linoleum til borde og andre møbler er typisk 2 mm tykt og købes i ruller – på metermål og i en standardbredde på 183 cm. Skal det limes til en plan flade, fx en bordplade, limes linoleum med akryllim eller trælim. Til buede overflader anbefaler producenterne kontaktlim.

Linoleum findes også i en 6 mm tyk udgave, som er oplagt, hvis du vil lave din helt egen opslagstavle.

LÆS OGSÅ Derfor er linoleum genialt

Sådan vedligeholder du en bordplade med linoleum

Den daglige rengøring af et linoleumsbord klares med en fugtig klud med vand eller et ph-neutralt rengøringsmiddel.
Et par gange om året behandles overfladen med plejemiddel til linoleum (fx Monel). Det frisker bordet op og holder linoleumsoverfladen blød og smidig.

Pletter på linoleumsbordet fjernes hurtigst muligt for at forhindre, at pletten trænger ned. Brug et neutralt rengøringsmiddel opløst i vand.

Linoleum er et naturligt materiale, så undgå skrappe rengøringsmidler som fx brun sæbe, skurepulver eller sulfo. Disse midler vil hurtigt få linoleummet til at se slidt og gammelt ud.

Linoleum på bordplade – sådan gør du

Vil du lave dit eget linoleumsbord, skal du bruge en helt jævn plade. Du kan købe en ny plade, fx af mdf, spåntræ eller krydsfiner eller lime linoleummet ovenpå en eksisterende bordplade. Til kanten er der masser af muligheder: du kan fortsætte med linoleum eller vælge en kantliste, fx af rustfri stål eller ædeltræ.

Spisebord med kant af teak

Skrivebord med stålkant

Tegneplade med rund kant

Vejledning

Sådan klæbes linoleum på pladen

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Med disse fem enkle trin som guide er det en simpel sag at lægge linoleum på en plade. Metoden kan bruges til alle de tre viste kantløsninger på de følgen-de sider. Linoleumskanten kan du fjerne på to forskellige måder.

Fordel klæberen over fladen med en fintandet tandspartel. Husk, at linoleummet skal lægges på inden for 20 minutter.

Linoleummet skæres ud, så det er lidt større end pladen. Læg det i den våde klæber, og tryk det fast.

Det gælder om at få fjernet eventuelle luftlommer. Fra midten af pladen og ud mod kanterne rulles et stykke rundstok eller rør.

Dagen efter kan du arbejde videre. Det overskydende linoleum fjernes med en overfræser forsynet med et kantfræsejern.

Alternativt kan du bruge en bordplade i overstørrelse. Kanten skæres så ren med en rundsav fra bagsiden. Den styres af en føringsskinne eller et lige bræt.

Spisebord med kant af teak

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Spisebordet er fremstillet helt fra bunden. Den robuste overflade tåler både fedt, kaffe m.m. Efter en sæbebehandling er bordet som nyt igen.

Spisebordet på 1 x 2 meter består af en billig spånplade beklædt med linoleum. Kanten er forstærket med brædder, så bordet bliver stift. Bordbenene er en standardtype af rustfrit stål, som kan købes i Ikea og andre møbelforretninger. De koster omkring 500 kroner for 4 stk. og skrues op i brædderne.

Kanten afsluttes med flotte teaktræslister. Teaktræ indeholder så meget olie, at du ikke behøver at behandle kantlisterne med olie el-ler lak. Listerne kan blot vaskes af med den sæbe, som man behandler linoleummen med.

Sådan bygger du bordet

Klæb linoleum (A) på en plade (B). Montér brædder (C) under bordpladen med lim og skruer, så de rager 2 cm ud over kanterne. Skru bordbenene op i brædderne. Med lim og skruer samles de to teaklister (D og E). Skær listerne i gering i hjørnerne, og prøv den på bordet. Juster mellem teaklisten (D) og brættet (C) med papbrikker, så vinkellisten ligger i niveau med linoleummet. Vinkellisten monteres nu med lim og skruer nedefra gennem brættet (C). Mens vinkellisten gøres fast, kan du spænde den ind mod kanten ved at sætte skruetvinger ind om brættet (C). Når limen er tør, slibes teaklisterne, og bordet er klar til brug.

Skrivebord med stålkant

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

En høj forkant af børstet, rustfrit stål giver et gedigent og robust indtryk. Samtidig behøver du ikke være så nøjagtig med at skære linoleummet ud.

Bordpladen her sidder mellem to vægge og har et spænd på 220 cm. For at gøre pladen stiv nok forstærkede vi den med tømmer i for-og bagkant.

Den brede og ufikse kant af trælister er skjult bag en skinne af rustfrit stål, der egent-lig er beregnet til at afslutte kanter på vægge af glasbyggesten. Skinnen kan købes hos for-handlere af glasbyggesten og koster cirka 100 kroner pr. meter. Den er 80 mm høj, og flangerne er 10 mm.

Denne løsning er meget nem at udføre, fordi den øverste flange dækker kanten af lino-leummet, som derfor ikke behøver at være skåret superpræcist til.

Sådan bygger du bordet

Start med at klæbe linoleum (A) på en plade (B). Gør den ene liste (C) fast langs med forkanten med lim og skruer. For at stive pladen af blev det samme udført under bagkanten. Den nederste liste (D) blev udelukkende monteret for at give stålskinnen (E) understøtning i fuld højde. Skær derefter stålskinnen på længde med en nedstryger, og fjern graterne med en fil. Montér stålskinnen på kanten med tre pølser monteringslim.

Tegneplade med rund kant

Låst indhold

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Skråpladen er behagelig, når man for eksempel sidder og tegner. Vi har sat afrundede lister på kanten af pladen.

En skråtstillet plade giver en meget bedre arbejdsstilling i mange situationer. Den viste plade er 70 x 100 cm, men du kan selvfølgelig lave den i lige præcis den størrelse, der passer dig.

Skråstillingen opnår du ved at skrue et 21 x 92 mm bræt bag på pladen. Sæt to dupper af gummi på brættets underkant for ikke at ridse bordpladen.

Da kanten på skråpladen ikke behøvede en afstivning, blev den forsynet med en halvstafliste i pladens tykkelse. Listen kan monteres med lim og dykkere, men du kan også gøre den fast med sløjfer og lim som vist. Det er lidt sværere - men flottere.

Sådan bygger du bordet

Klæb linoleum (A) på en plade (B). Med en overfræser fræses 6 mm dybe 4 mm noter ind i kanten af spånpladen samt i mahogni-listerne (C). Sav 1 cm brede sløjfer (D) af krydsfineren. Sav listerne i gering i hjørnerne, og montér dem på pladen med lim og sløjfer. Når limen er tør, slibes listerne, og du kan eventuelt give dem en mørkere lød med olie.

Materialer

Spisebord med kant af teak

• Linoleum (A), 100 x 200 cm
• 19 mm spånplade (B), 93 x 193 cm
• 21 x 92 mm høvlet fyr (C), 600 cm
• 21 x 21 mm teakliste (D), 600 cm
• 15 x 44 mm teakliste (E), 605 cm
• Casco Proff Extra 3444 klæber
• 4 stk. bordben
• 4 x 35 mm skruer
• Snedkerlim

Pris:

Cirka 2000 kroner.

Skrivebord med stålkant

• Linoleum (A), 75 x 225 cm
• 19 mm spånplade (B), 220 x 70 cm
• 45 x 95 mm spærtræ (C), 440 cm
• 15 x 43 mm høvlet fyr (D), 440 cm
• Stålskinne (E), 220 cm
• Casco Proff Extra 3444 klæber
• 4 x 60 mm og 4 x 30 mm skruer
• Snedkerlim
• Monteringslim

Pris:

Cirka 1000 kroner

Tegneplade med rund kant

• Linoleum (A), 75 x 105 cm
• 19 mm spånplade (B), 70 x 100 cm
• 9 x 21 mm halvstafliste i mahogni (C), 350 cm
• 2 sløjfer a 1 x 100 cm samt 2 sløjfer a 1 x 70 cm 4 mm krydsfinér (D)
• Casco Proff Extra 3444 klæber
• 21 x 92 mm høvlet fyr, 80 cm bræt
• 2 stk. gummidupper
• 5 x 100 mm skruer og trælim

Pris:

Cirka 300 kroner.

Tegning

Spisebord med kant af teak

Princippet i denne løsning er en vinkelliste lavet af to lister af teak, der hviler mod en billig liste af fyrretræ, som både holder vinkellisten og stiver bordpladen af.

Log ind eller køb adgang

Skrivebord med stålkant

Stålskinnen til glasbyggesten kan også bruges til bordkant. Linoleummet kan afsluttes et par millimeter fra kanten af pladen, fordi stålskinnen dækker den.

Log ind eller køb adgang

Tegneplade med rund kant

Her har vi valgt en liste i mahogni, men du kan sagtens bruge andre slags træ. Halvstaflisten bør være lige så høj som bordpladen med linoleum.

Log ind eller køb adgang

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du overfræseren

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger overfræseren til lave perfekt finish, når du arbejder med træ. Der findes et utal af forskellige fræsejern, så du kan lave alt fra flotte profilerede forkanter til noter til skjulte pladesamlinger og udfræsninger til hængsler. Vi gennemgår de forskellige typer fræsejern og viser, hvordan du bruger dem.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du rundsaven

I videoen her lærer du alt om om rundsavens muligheder, klinger og funktioner. Rundsaven er bomstærk og kan med den rigtige indstilling klare alt fra grove til helt fine snit - både lige og forskellige vinkler. Og med den rigtige klinge kan du bruge saven i både træ, metal, gasbeton og kunststof.

TIPS: Lad rundsaven skære i underlaget

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
Du er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Flot linoleum på bordpladen – sådan gør du
Total pris: null kroner
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kroner
    • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
    • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
    • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage