Byg et eksklusivt langbord

Køb et par køkkenbordsplader på tilbud, og byg nye, lækre møbler i høj kvalitet – de er billige og nemme at tilpasse på mål, der passer hos dig.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
5 dage
Pris
14.000 kroner

Intro

Hvis du køber et par køkkenbords-plader i massivt træ, har du masser af muligheder for at bygge lækre møbler af virkelig god kvalitet. Billige og eksklusive på én gang.

Det kræver ikke nogen stor værktøjspark - blot en dyksav med førings-skinne, lidt lim og noget malertape. Og at du har lyst til at være møbelsnedker i et par dage. Så kan du bygge disse smukke møbler, der har en enkel konstruktion med plader, der saves og limes sammen.

Når du køber køkkenbordsplader til et møbelprojekt, er det vigtigt at få pladerne hjem i et tørt og opvarmet rum. Du må ikke lade dem stå i en fugtig carport, kælder e.l. Så risikerer du, at de slår sig og bliver skæve.

Hold øje med tilbud på køkkenbords-plader. Du kan spare mange penge.

Vejledning

01
Opmåling og udskæring 2 Trin

Først skal du lave de store plader, hvor halvanden bordplade skal saves til og limes sammen. Det er nemmest at stå udenfor med de store plader, der fylder meget.

Mål op efter skæreplanen, og sav stykkerne til med en dyksav med føringsskinne. Pladerne skal være en smule for store, så der senere bliver plads nok til at skære dem i smig og vinkel osv. Bænkene samler du efter samme princip som bordene.

1

Sav pladerne op. Læg først de plader, der skal limes, helt tæt sammen, og spænd dem fast. Sav nu i samlingen, så der kommer nye savspor i begge pladerne.

2

Sørg for, at underlaget er i vater. Det er vigtigt, at limbordet er helt plant, ellers kan pladerne vride sig og blive skæve, og det er ikke til at arbejde med.

02
Limning af pladerne 6 Trin

Nu er det smart at rykke ind på værkstedet.

Det er ikke svært at få flotte limfuger. Det kræver blot, at du saver præcist i fugen mellem de to plader, der skal limes sammen. Skub dem helt tæt sammen, og fikser dem med et par skruetvinger, så de bliver liggende. Indstil så dyksaven i dybden, så det svarer til pladetykkelsen plus 3-4 mm.

Sørg for, at saven er udstyret med en fintandet og skarp klinge til det hårde træ.

1

Spænd føringsskinnen fast, og sav nu i fugen mellem de to plader, der skal limes sammen. Klingen skal save i begge stykker. På den måde kommer de to plader til at passe 100 pct. sammen.

2

Lim pladerne sammen med snedkerlim. Det er en fordel at blande lidt lim og vand sammen, som smøres på kanterne med en pensel. Så har limen lettere ved at fordele sig på hele limf aden.

3

Spænd pladerne fast med tvinger, når du har lagt dem på plads. Spænd tilpas hårdt, så der kommer lim op fra fugen, men du skal ikke overspænde, så den buer. Sørg for, at pladerne flugter.

4

Sav nu alle pladerne til, så de får én ret kant. Den rette kant er nødvendig, når du skal måle op og save ud til de enkelte pladestykker, så alle dele bliver vinkelrette.

5

Mærk den lige kant med et kryds og en streg op over kanten på den side, du vælger som din forside.

6

Slib de limede dele efter et par timer. Nu betaler det sig at have gjort sig umage med at få fladerne helt plane, så slibearbejdet bliver mindre, for egetræ er hårdt at arbejde i.

03
Samling af hjørnerne 7 Trin

Både gavlene og enderne på bordpladen og bænken skal saves på 45 grader i hver ende. Lav først et prøvesnit i et stykke affaldstræ, inden du saver i pladen. Det er vigtigt, at snittet er perfekt, så samlingen bliver stærk.

Gavlene, der fungerer som ben, skal saves vinkelret i den ene ende, så bord eller bænk står solidt på gulvet. Delene samles med lim og malertape, der skal ridses godt fast med neglen for at holde - og det gælder alle stykker.

1

Sav et skråt snit i enderne af pladen og gavle. Indstil dyksaven på 45 grader, spænd føringsskinnen fast, og sav pladerne til.

2

Tape samlingen sammen. Læg pladen med forsiden opad på et plant underlag. Skub den ene gavl op til bordpladen, så fladerne flugter. Tape samlingen godt sammen med malertape.

3

Placer gavlene i lodret position, og vend pladen om. Skub forsigtigt gavlene ud over planet. Støt dem, da “tapehængslerne” er skrøbelige. Vend nu det hele om. Du får brug for en hjælper.

4

Lim nu delene sammen. Rengør fladerne, og påfør først lidt fortyndet snedkerlim på begge flader. Bagefter skal fladerne have et lag ufortyndet lim. Den fordeler sig bedre, når alle flader er smurt ind først.

5

Rejs gavlen op til lodret, og tape den fast. Tjek, at gavlen står vinkelret, inden den tapes fast. Tjek også, at der kommer lim op langs hele fugen. Hvis ikke, skal gavlen lægges ned og have lidt mere lim.

6

Lim en hjørneliste fast i samlingen. Tag en af de pæneste lister, der er tilovers, da du savede de skrå snit. Slib den med slibepapir på den flade, der bliver synlig. Put lim på, og skub den på plads.

7

Spænd hjørnelisten fast med tvinger - forsigtigt. Tjek, at gavlen er i vinkel, og lad så bordet tørre i mindst et par timer. Hvis listen ligger godt til i samlingen, kan du evt. nøjes med at fastholde den med tape.

04
Den sidste finish 3 Trin

Du skal nu i gang med at slibe de mindre flader. Det er vigtigt, at de ikke bare bliver glatte - de skal også fremstå ensartede og jævne. Hvis du ikke er vant til at bruge en slibemaskine, kan du evt. øve dig på et stykke affaldstræ.

Det er udelukkende en smagssag, hvordan hjørnerne skal afsluttes. Her vælger vi at runde kanterne ganske let med slibepapir, men så de stadig fremstår som skarpe - også kaldet “brynede” kanter.

1

Sav hjørnelisten til med en fintandet sav. Fjern også tapen og evt. skruetvinger, når limen er tør. Evt. overskydende lim fjernes med et stemmejern.

2

Slib nu bordet. Først skal det slibes helt plant. Slib diagonalt med korn 60-80. Find en rytme og systematik, så fladen bliver ensartet og jævn. Slib til sidst på langs ad årerne med først korn 120, så 180-240.

3

Hjørnerne slibes lidt, så de har en rimelig styrke, men stadig fremstår skarpe. Nederst på gavlene laves en bredere skrå kant, så der ikke knækker flige af, hvis bordet skubbes hen over gulvet.

Hvis fladen ikke er helt plan på to sammenlimede stykker, skal du i første omgang udelukkende slibe diagonalt på den side, der er for høj, indtil pladerne har den samme højde. Herefter kan du slibe jævnt på hele overfladen.

Materialer

• 5 køkkenbordsplader, 62 x 360 cm, 38 mm tykke (her fra Scandiwood)
• Snedkerlim
• Bred malertape
• Bordpladeolie

Specialværktøj
• Dyksav med føringsskinne

Tidsforbrug

Cirka 4-5 dage

Pris

Cirka 14.000 kroner for to borde og to bænke

Sværhedsgrad

Du skal være omhyggelig med at save delene ud, så samlingerne bliver vellykkede.

Tegning

Møblernes enkle konstruktion

Køkkenbordsplader i eg er limet sammen til større plader, skåret til og samlet til to borde.

Selve bordpladen består af halvanden køkkenbordsplade, der er savet til og limet sammen. Det samme gælder bordets ben, der er lige så brede som bordpladen. Bordplade og ben er skåret i 45 grader i enderne og limet sammen, hvilket giver en flot samling.

For at styrke samlingen er der sat en trekantliste op i hvert hjørne. Nederst på bordbenene på ydersiden er der slebet ekstra grundigt med slibepapir for at runde kanten og undgå, at der skulle blive slået en flig af træet, når bordet rykkes. Bænkene er bygget på samme måde - af den halve plade, der er tilovers.

Møblernes enkle konstruktion

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Bord