Flisebord til store fliser

Er du til førsteklasses håndværk, er bordet her noget for dig. Det er solidt med lækre håndværksmæssige detaljer. Har du ikke før kastet dig ud i at lave snedkerlækkerier, men har mod på det, er dette bord et godt sted at starte.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
3 dage
Pris
2.000 kroner
Flisebord til store fliser

Bordet er bygget af egetræ, og bordpladen består af to store fliser.

Intro

Bordets understel er skåret ud af én stor egetræsplade. I artiklen får du en skæreplan, så du kan se, hvordan du får plads til alle delene med minimalt spild.

Du får også tegninger og trin, der viser, hvordan du laver en skabelon, som du skal skære de buede ben ud efter.

Derudover er der en grundig trin-for-trin-vejledning med både foto og tekster, så du kan se, hvordan du skal gøre under hele processen.

Trin-for-trin-vejledningen er delt op i følgende kapitler:

  • Tilskæring
  • Bordben
  • Vanger
  • Samling
  • Finish

Endelig får du også en arbejdstegning med mål samt en materialeliste, så du har et godt overblik over konstruktionen og alle de ting, du skal bruge.

Opkanten for enden af bordet holder overkant med fliserne og giver en flot afslutning i siderne.

Den fasede kant i toppen af de buede ben fremhæver overgangen mellem bordets ben og vanger.

Midtervangen giver god understøtning til fliserne og gør bordet ekstra solidt.

Vejledning

01
Tilskæring 3 Trin

Understellet til bordet bygges i egetræ, der er en hård træsort. Derfor er det en god idé med nye, skarpe klinger på saven, så den bedst muligt kan arbejde sig igennem træet, og snittene bliver så flotte som muligt.

Der er en del snit, så læg evt. en plade, der kan tåle at blive savet i, under bordpladen, så de mange snit ikke skamferer dit arbejdsbord.

Inden delene skæres ud, kan du med fordel slibe pladen - først med korn 80 og siden korn 120 - så alle dele har en jævn og lækker overflade.

1

Mål højden på fliserne, der skal fungere som bordplade, inkl. dutter. Målet bruges til præcis udsavning af vangerne. Når det trækkes fra højden på endevangerne (C), får du højden på de lange vanger (D og E).

2

Sav delene ud. Her bruges en rundsav med føringsskinne. Først fjernes bomkanten, derefter saves de øvrige dele ud efter skæreplanen, så spildet bliver minimalt.

3

De fire stykker til benene saves til med skrå snit i langsiderne. Det er vigtigt, at disse snit er parallelle. Snittene skal være 45 grader, så benene kan samles retvinklet.

02
Bordben 6 Trin

Hvert ben består af to dele, der samles i en ret vinkel.

Delene saves ud med en stiksav ved hjælp af en skabelon. De buede sider og kanterne foroven får en skrå, såkaldt faset kant, der giver et mere “let” udtryk.

Inden de to dele limes sammen, samles de med malertape på det lange lige stykke, så delene ikke kan rykke sig. Når du har samlet benet i den rette position, fikserer du delene med tape, til limen er tør.

1

Tegn bordbenene (A og B) op efter skabelonen på de fire plader, du har skåret ud - to dele pr. plade. Vær omhyggelig med at placere skabelonen på langsiden, så den ligger retvinklet på pladen.

2

Sav benene (A og B) ud med stiksaven. Placér pladen på et par lægter, så den bliver løftet lidt, og der er god plads til stiksavens klinge. Sæt gerne en ny klinge i saven, så du får et så jævnt og pænt snit som muligt.

3

Der fræses rundt i kanten af benene, så der bliver en 5 mm faset kant langs den buede del og øverste kant. Der skal IKKE fræses på langsiden.

4

De to dele til hvert bordben tapes sammen med malertape, så de støder helt tæt op mod hinanden. PU-limen, du bruger til at lime delene sammen med, kan nemlig godt skumme lidt op og forskubbe delene, hvis de ikke holdes godt sammen.

Det er vigtigt, at de to dele til bordbenet ligger præcist ud for hinanden. Tapen holder delene helt tæt sammen.

5

Put lim på begge de skrå langsider af A og B, og saml de to dele til et ben med et retvinklet hjørne. Fiksér benet med masser af malertape, når det er samlet i den rette 45-graders vinkel, og lad det tørre.

6

Fjern den overskydende lim, når den er tørret op. Det gør du nemmest med et gammelt stemmejern. Slib evt. efter med fint slibepapir, fx korn 120.

03
Vanger 3 Trin

Understellets øverste del er en ramme af to lange vanger i siderne og to korte i enderne. Mellem de to lange vanger er en midtervange, som kan understøtte fliserne, der skal lægges ovenpå, og styrker konstruktionen.

De korte vanger og de to sidevanger saves til i enderne med 45-graders snit, så rammen kan samles med geringssamlinger. Midtervangen har lige snit i enderne, da den monteres midt på de korte vanger.

Der laves fasede kanter på vangerne, så bordet får en flot finish.

1

Vanger og midtervange (D og E) til understellet saves til. Vangerne fræses på den yderste kant forneden og den inderste foroven, mens den midterste fræses i toppen.

2

De korte og lange vanger (C og D) skæres til med et 45-graders snit i enderne, så de kan samles med flotte geringssamlinger. Snittene laver du nemt med kap-/ geringssaven, der indstilles til 45-graders snit.

De små overskydende klodser med 45-graders snit får du brug for senere som afslutning på de korte vanger (C).

3

De fasede kanter giver en flot finish, når bordet samles. Når undersiden af vangerne (C og D) og toppen af benet (A og B) har fasede kanter, kommer der en fin fordybning. Det giver bordet et lidt “lettere” udtryk, når fladerne ikke bare går ud i ét.

De fasede kanter har en vinkel på 45 grader.

04
Samling 9 Trin

Når understellet skal samles, starter du med at samle vangerne til rammen. Midtervangen giver en ekstra stærk konstruktion og kan understøtte fliserne, der skal lægges ovenpå som bordplade.

Midtervangen (E) og benene monteres med dyvler og lim. Når de er limet sammen, fikseres rammen med malertape og et par trekantede klodser i hvert hjørne, som tvingerne kan få fat i.

Benene fastgøres også med dyvler og lim og forstærkes med en liste i hjørnet.

1

Bor hul til dyvler i midtervangen (E), to styk i hver ende. Markér først, hvor hullerne skal være, og bor så med 10 mm bor med dybdestop.

2

Sæt dyvelmarkører i hullerne, og markér, hvor på de korte vanger (C) der skal bores ud til midtervangen. Midten af vangen (C) er tegnet op med en streg, så det kun er højden på dyvlerne, du skal have styr på.

3

Vangerne (C og D) samles til en ramme. Dyvlerne til midtervangen (E) sættes i hullerne, og der puttes lim på enden af de lange vanger og midtervangen. Det giver stærke samlinger. Sæt malertape på de lange vanger, så de kan holde sammen på rammen, når den er samlet.

4

Fiksér samlingerne med tvinger. Hvis du placerer en retvinklet trekant med to huller i hjørnet på indersiden af rammen, er det let at spænde tvingerne fast. Sæt en klods på ydersiden, så tvingerne ikke laver mærker.

5

Lim en lille trekant (F) fast på de korte vanger (C). De er lidt højere end de lange vanger, så det skrå snit fra geringssamlingen er synlig. Trekanten i enden giver en retvinklet afslutning på de korte vanger.

6

Mærk op til dyvler til bordbenene. Der skal være fire i alt, to i hver side. Sæt først et par støtteplader op på vangerne med et par tvinger. Pladerne sikrer, at benet placeres korrekt, så det holder kant med vangerne.

7

Bor hullerne i benet, og sæt dyvlerne fast i vangerne. Hullerne bores med 10 mm bor og dybdestop, så de ikke bliver for dybe. Put også lim på vanger og ben, så du får en rigtig stærk samling.

8

Fiksér benene med tvinger, til limen er tør. Fjern så den overskydende lim. Tvingerne kan fint få fat på den buede del af benet, og bruger du tvinger med blød plast på gribedelen, vil de ikke lave mærker.

9

Sæt en trekantet liste (G) fast i hjørnet, så det bliver ekstra stærkt. Listen er ca. 20 cm lang og skæres ud af resterne fra geringssnittene på pladerne. Listen limes fast og holdes midlertidigt på plads med tvinger.

05
Finish 4 Trin

Det er en god idé at oliere træet, inden du tager det i brug. Det giver en beskyttende hinde, så det bliver mindre modtageligt over for fedt og skidt. Når du giver træet olie, er det vigtigt at påføre flere tynde lag, der får lov til at tørre op, inden du giver næste lag. På den måde sikrer du, at olien kan hærde ordentligt op, og du ikke får en klæbrig overflade.

Vil du skåne bordbenene - og dit gulv - er det smart at sætte dutter under benene. Vælger du nogle, der kan sømmes fast, er du sikker på, at de bliver siddende.

1

Understellet olieres, når det er samlet, men inden fliserne lægges ned. Brug en olie beregnet til hårdttræ. Følg anvisningen på bøtten, og husk at fjerne den overskydende olie, så overfladen ikke bliver klæbrig.

2

Sæt plastdutter under benene, hvis du har tæppe på gulvet. Og filtdutter, hvis du har fx laminat- eller trægulv. Dutterne sømmes fast.

3

Under fliserne sættes gummidutter fast. De placeres i hjørnerne og sikrer, at fliserne ligger godt fast. Bruger du bordet udendørs, sørger de også for, at der ikke kan samles vand mellem vanger og fliser.

4

Bordet består her af to kvadratiske fliser (59,2 x 59,2 cm), men du kan også bruge fire på 29,5 x 59,2 cm. Byg bordet efter målene på de fliser, du ønsker.

Materialer

  • 1 bordplade, 30 mm tyk, her i egetræ med bomkanter
  • 2 fliser, 59,2 x 59,2 cm
  • 16 trædyvler, 10 x 40 mm
  • PU-lim
  • Stifter, 1,1 x 13 mm (til listerne)
  • Bordpladeolie (til hårdttræ)
  • 4 dutter til benene
  • 8 gummidutter, 4 mm høje
  • 9 gummidutter, 2 mm høje

Specialværktøj

  • Rundsav med føringsskinne
  • Dybdestop til bor

Tidsforbrug

2-3 dage, inkl. tørretider.

Pris

Ca. 2.000 kr.

Sværhedsgrad

Det kræver lidt erfaring at bygge dette bord - med ben, der saves ud efter en skabelon og fastgøres med dyvler.

Tegning

En skæreplan er smart, så du er sikker på, at alle dele kan saves ud af bordpladen. Ud af de fire stykker, der måler 26 x 66 cm, saves de buede ben (A og B). Vælger du en bordplade med barkkanter, er det nemmest først at save et rent snit i den ene langside.

Bordpladen består af to kvadratiske fliser, som understellet er tilpasset efter. Du kan evt. også vælge fire aflange fliser.

Rammen i toppen af understellet består af fire vanger (C og D) samt en midtervange (E). De to korte vanger i enderne er lidt højere end de andre, så de holder overkant med fliserne.

Benene (A og B) er buede – brede foroven og smalle forneden. De saves ud efter en skabelon og limes sammen.

Benene sættes fast til vangerne (C og D) med dyvler. Fire til hvert ben – det giver ekstra stærke samlinger.

Sådan laver du en skabelon til bordbenene

Når du skal save bordbenene ud, har du brug for en skabelon. Den laver du ved først at tegne bordbenet op i fuld størrelse på et stykke papir, der er inddelt i små felter, så det er nemmere at overføre målene til en plade.

Her skæres skabelonen ud af et stykke spånplade. Vær omhyggelig, når du saver, så snittet bliver så jævnt som muligt. Når skabelonen er savet ud, sliber du kanterne let, så små ujævnheder fjernes.

Du kan nu tegne op efter skabelonen på de plader, som benene skal saves ud af. Her skal der være plads til to dele pr. plade.

Video

Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

Tips og tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Bord