Red bordpladen med en flot snedkerdetalje

Find fukssvansen og stemmejernet frem! Vi skal en tur i snedkerværkstedet og lave præcisionsarbejde, der kan få de fleste trænørder til at tabe underkæben. Vi redder en bordplade på den flotte måde!

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
6 timer
Pris
80 kroner

Intro

Jo længere tid en træplanke får lov at hvile og tørre indendørs i stuetemperatur, desto større er risikoen for, at den slår revner, og at revnerne løber.

Ja, du kan slå nogle søm i eller skruer på skrå gennem revnen fra bagsiden af planken eller give den en (grim og klodset) sømplade. Men du kan også tage udfordringen op og løse problemet med en “sommerfugl”.

En sommerfugl er kort fortalt en lille klods, der fældes ned over revnen og holder fast, så planken ikke kan vride sig, og revnen stopper med at løbe.

Ud over at en nedfældet sommerfugl er en ekstremt flot og lækker løsning, er det gode, at den heller ikke kræver det store arsenal af værktøj at udføre. De eneste værktøjer, du behøver, er en sav, et par stemmejern, boremaskine, file og en høvl.

Og til den sidste helt præcise tilpasning skal du bruge en såkaldt ziehklinge (afskrabningsklinge). Den kan fås fra beskedne 50 kroner og opefter i dit lokale byggemarked.

Valgfrie former og flotte farver

Du kan forme din sommerfugl, som du vil. Sommerfuglen i dette eksempel er den klassiske type, som ligner to trekanter, der støder ind i hinanden. Men du kan praktisk talt lave alverdens kreative udgaver, så længe de er smallere på midten end i siderne, hvor planken skal holdes på begge sider af revnen.

Og når du alligevel vælger at kaste dig ud i et snedkerprojekt som dette, kan du også frit vælge en flot træsort. Vi inkarnerede snedkerfans synes eksempelvis, at en sort ibenholtsommerfugl er et flot valg til en bordplanke i hvideg fra år 1860.

Rigtig god fornøjelse!

Vejledning

01
Tegn sommerfuglen 4 Trin

Første skridt på vejen er at finde en passende klods og tegne sommerfuglen op. Hvor stor den skal være, afhænger selvfølgelig af størrelsen på din bordplade og revnen, den skal dække, men uanset hvad, skal du sørge for, at den har en god størrelse og tykkelse, så den kan holde pladen sammen.

1

Markér klodsens midte. Derefter måles ud og markeres, hvor på midterlinjen der skal saves til. Er klodsen 5 cm bred som her, måler vi 1,5 cm ind fra hver side.

2

Tegn nu sommerfuglens første skrå side. En tømmervinkel er ideel at støtte sig til.

3

Sigt efter midterlinjens to prikker, når du markerer de skrå streger - så er du sikker på, at de mødes rigtigt.

4

Markeringerne er pæne og symmetriske, og når du er tilfreds med mønsteret, er du klar til næste skridt.

02
Sav ud med støtteklods 4 Trin

Når du saver sommerfuglen ud, gælder det om at være ekstremt præcis, så den ender med helt skarpe og vinkelrette kanter og hjørner. Har du tænkt dig at save med en fukssvans som her, kan du med fordel bruge en støtteklods til at styre savbladet med.

1

Klem støtte- og sommerfugleklodsen sammen i en skruestik som vist her.

2

Sav nu gennem støtteklodsen i en vinkel, så savbladet rammer stregerne på sommerfugleklodsen.

3

Sav ned til midten af klodsen, vend arrangementet om, og sav resten. Det er vigtigt, at du holder saven helt vinkelret på sommerfuglen. Til sidst kan du evt. rense sommerfuglen op med en fil.

4

Med en ziehklinge skraber du sommerfuglens kanter en mikroskopisk smule skrå (koniske) - så bliver det meget nemmere at trykke sommerfuglen på plads senere.

03
Tegn op på bordpladen 2 Trin

Har du tænkt dig at nedfælde sommerfuglen ude i kanten af bordpladen som her, kan du holde den fast med en skruetvinge, mens du ridser kanten op med en kniv. Men skal den sidde længere inde på bordpladen, hvor en skruetvinges kæber ikke kan nå, kan du evt. lime den midlertidigt fast, inden du ridser.

1

Klem sommerfuglen fast, så det er dens mindste flade, der vender ned mod bordpladen (den smalleste koniske flade). Sørg for at placere tvingens kæber, så du stadig kan komme til, når du skal ridse.

2

Rids nu rundt langs sommerfuglen med en skarp kniv. Det er vigtigt, at du ridser helt tæt ind mod sommerfuglens kanter.

04
Stem ud, og lim fast 5 Trin

Nu skal du “bare” stemme ud i planken, lime og klemme sommerfuglen fast. Ja, det lyder jo meget nemt, men det er lige præcis her, det bliver svært. Vi starter med at bore en masse huller med et træbor med borestop inden for optegningen, og derfra stemmer vi ud lige så forsigtigt med stemmejern i forskellige størrelser.

1

Sæt et borestop på din boremaskine, eller sæt et stykke tape rundt om selve boret. Hullerne skal være 2 mm kortere end klodsens tykkelse - de sidste 2 mm fjerner vi senere med stemmejernet.

2

Med et bredt stemmejern markerer du forsigtigt kanterne med et slag. Kanterne skal være helt lodrette.

3

Dernæst stemmer du vandret ud mod kanterne - pas på ikke at komme for langt ud. Nu skifter du mellem at stemme lodret og vandret, indtil hullet er helt perfekt.

4

Smør trælim i bunden og på siderne af udstemningen samt på sommerfuglens bund og sider.

5

Tryk sommerfuglen ned med skruetvinger, og vent, til limen er tør, før du sliber. Kan tvingerne ikke nå, kan du evt. lægge et bræt på tværs af pladen over sommerfuglen og bruge tvingerne fra siden af.

Tidsforbrug

4-6 timer + tørretid.

Pris

70-80 kr. for en stump træ, en klat lim og en ziehklinge.

Sværhedsgrad

Ja, det er svært at udføre i praksis, og det kræver håndelag at stemme helt præcist ud. Men det er bestemt ikke umuligt.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Bord