Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sådan lægger du sildeben på bordet

Print Gem artikel

Har du lidt gulvstave tilovers fra projekt sildebensgulv? Eller drømmer du bare om et fedt og eksklusivt spisebord? Så læg et sildebensmønster på en bordplade. Det er nemt, men det oser af herskabsklasse!

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
3.000 kroner
Sådan lægger du sildeben på bordet

Vores bord får et helt klassisk sildebensmønster, som er magen til det, man ofte
finder på gulve i gamle, fornemme lejligheder og huse. Men der er selvfølgelig
mange muligheder for at lægge stavene i et andet mønster, hvis det er det, du
ønsker.

Intro

Når du har lagt sildebensmønster på gulvet, vil du ofte stå tilbage med en rest gulvstave. Og hvad skal du dog stille op med den rest? Hvis der ikke er nok til endnu et rum, er træet lige til at kassere. Medmindre du bruger det til et kreativt projekt som det her.

Sildeben kan nemlig pynte andre steder end på gulvet, fx på spisebordet.

Der findes mange forskellige mønstre, du kan kaste dig ud i, og du kan også frit vælge, hvilken træsort du vil bruge, og hvilken nuance bordet skal have. Her bruger vi plader af fyrretræ, som vi med en bordrundsav saver til stave i den rette størrelse.

Sådan lægger du sildeben på spisebordet

I denne gør det selv-vejledning kan du se, hvordan du bygger et eksklusivt spisebord med sildeben. Det tager tid at skære stavene til, og det skal være helt præcist, men det er ikke svært. Vi viser, hvordan du:

 • saver plade og stave til
 • bygger sargen
 • limer stavene fast til pladen
 • behandler bordet med epoxy

Vejledning

Plade og stave saves til

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Vi har købt en spånplade, som vi saver til i en længde på 185 cm og en bredde på 80 cm. Du kan eventuelt få pladen savet til i byggemarkedet - ellers kan du gøre det med en rundsav med førings-skinne eller et land.

Bagefter tilskærer vi en stak fyrre-træsplader, så de bliver til stave med en bredde på 7 cm. Det er en stor fordel at have en bordrundsav, men arbejdet kan også klares med en almindelig rundsav.

1

Bordpladen saves til. Her bruger vi en rundsav, og vi spænder et stykke bræt fast med skruetvinger, så vi kan køre saven op ad det. Det giver et helt lige snit.

2

Vi mærker op på pladen. Vi har fundet midten af pladen. Ud fra midten har vi afsat streger 12 cm fra midten på begge sider, som vi bruger til at styre mønsteret.

3

Sæt ekstra plads af. Vi mærker op, så der er cirka 1 cm’s plads i overskud rundt om pladen der, hvor sildebenet skal lægge. Det skærer vi af til sidst.

4

Stavene finsaves. Vi har skåret stavene til i bredden, som her er 7 cm. Nu skal de have den rette længde på 45 cm.

5

Lav en prøveoplægning. Stavene lægges ud på pladen i det ønskede sildebensmønster. Vent med at lime dem fast, til du ved, at de passer. Det overskydende i siderne skæres af, når stavene er limet fast.

Byg selv sargen

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Vi bygger et bord fra A til Z, og derfor laver vi også sarg og ben. Du kan vælge at lave dit eget sildebensbord fra bunden eller lægge stave på en færdig bordplade med ben. Der findes forskellige løsninger til at fastgøre benene til sargen. Det kan blandt andet gøres ved at montere gevindstænger i benene og skrue dem fast med møtrikker i sargbeslagene.

1

Sav en ramme. Sav i 45 grader med en kap-/geringssav. Vi bruger høvlede brædder af fyrretræ til vores ramme. Lim brædderne fast til bordpladen med parketlim, og giv den nogle 4 x 40-mm-skruer.

2

Den lodrette sarg monteres. I byggemarkedet kan du købe særlige sargbeslag, hvori bordbenene kan monteres med skruer. Sav riller i sargen, hvor rammen mødes i hjørnerne. Beslagene skal sidde fast i rillerne. Der findes forskellige systemer til montering af bordben.

Stavene limes fast til pladen

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Nu er stavene skåret til, og vi har lavet en prøveoplægning, så vi ved, at det hele passer. Stavene skal gøres fast til bordet, og her er det vigtigt, at vi er meget præcise, så mønsteret bliver helt lige.

Vi limer stavene fast med en parket­ lim, som også er det, man anvender til et sildebensgulv. Limen smøres på bordpladen med en 4­mm tandspartel.

1

Sav de sidste stave til. Når du når bord­ enderne, skal de sidste stave tilpasses, så trekanterne bliver helt lukket. Bemærk, at stavene følger hjælpestregen, vi satte tidligere.

2

Lav bløde rundinger på stavene. Med en blokhøvl rundes kanterne på stavene, så mønsteret kommer til at stå tydeligere frem.

3

Så er alle stave på plads. Nu kan vi lime dem. Det kan være lidt et puslespil at få stavene på plads, og det er godt at have lidt ekstra stave, så der kan gå lidt til spilde.

4

Lim stavene fast. Træk et lag parketlim på bordpladen i cirka 1 mm’s tykkelse, og pres stavene ned i det. Smør ikke for meget på ad gangen - hold dig til et par stave.

5

Så er stavene limet fast. Det overskyden­ de er savet af, så bordet har sin endelige form.

Bordet behandles med epoxy

Log ind eller køb adgang for at læse dette afsnit

Når stavene er limet på plads, er det tid til at lukke sprækkerne mellem træet, så overfladen bliver glat. Til det formål bruger vi epoxy, som blandes med sort farve for at skabe endnu mere effekt på sildebensbordet.

Når sprækkerne er lukket, og bordet er slebet, dækker vi det hele i et lag gennemsigtig epoxy. Det er selvfølgelig helt valgfrit, men det giver en flot, skinnende effekt og en slidstærk overflade.

1

Farve og epoxy blandes. Vi har købt en flaske farvepigment af mærket System Three. Det blander vi med epoxy, så massen bliver sort.

2

Epoxyen påføres med sprøjte. Ganske forsigtigt fylder vi mellemrummene mellem stavene med epoxy. Pas på ikke at sprøjte for meget i.

3

Så er alle sprækker lukket. Der er nu helt tæt mellem alle samlinger. Når epoxyen er tør, slibes hele bordet glat med en excenter- sliber med korn 120.

4

Smør olie på bordet. Vi vælger en mørk bordolie, så træet kommer til at se patineret ud. Tør overskydende olie af, og påfør mindst to lag.

5

Hæld epoxy over bordet. Når olien har tørret et døgns tid, bruger vi en spartel til at fordele epoxyen. Pas på ikke at hælde for meget på.

6

Så er bordet færdigt. Epoxyen er tør efter et par døgn, og ramme, sarg og ben er malet sorte. Overfladen bliver så spejlblank, at blomsten på bordet spejler sig i epoxyen.

Materialer

 • Fyrretræ til stave. Vi har skåret nogle fyrretræshylder til, men gulvstave kan også bruges.
 • Spånplade til bordpladen
 • Epoxy
 • Sort pigment til epoxyfarve (her System Three)
 • Parketlim
 • Vinkelbeslag til sarg

Specialværktøj

 • Blokhøvl
 • Bordrundsav

Tidsforbrug

En weekend.

Pris

Ca. 3.000 kr. for det viste.

Sværhedsgrad

Det tager tid at skære stavene til, og det skal være helt præcist, men det er ikke svært.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.

Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opret Profil
Bestilling
De er ved at købe adgang til:
Byggevejledning: Sådan lægger du sildeben på bordet
Total pris: 149 kr
Mere for mindre?
Få over 1000 byggevejledninger og fuld digital adgang for kun 19 kr.
  • Adgang til over 1000 digitale byggevejledninger
  • Du kan opsige dit abonnement når som helt.
  • Efter tilbuddet fortsætter du i løbende abonnement til 79 kr. pr. måned
Kun 19 kr. første måned
Du skal indtaste dit fornavn
Indtast dit efternavn
Ugyldig e-mailadresse
Din adgangskode skal være mindst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbage
Log ind
Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis
Tilbage