Sådan lægger du sildeben på bordet

Har du lidt gulvstave tilovers fra projekt sildebensgulv? Eller drømmer du bare om et fedt og eksklusivt spisebord? Så læg et sildebensmønster på en bordplade. Det er nemt, men det oser af herskabsklasse!

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 dage
Pris
3.000 kroner
Sådan lægger du sildeben på bordet

Vores bord får et helt klassisk sildebensmønster, som er magen til det, man ofte finder på gulve i gamle, fornemme lejligheder og huse. Men der er selvfølgelig mange muligheder for at lægge stavene i et andet mønster, hvis det er det, du ønsker.

Intro

Når du har lagt sildebensmønster på gulvet, vil du ofte stå tilbage med en rest gulvstave. Og hvad skal du dog stille op med den rest? Hvis der ikke er nok til endnu et rum, er træet lige til at kassere. Medmindre du bruger det til et kreativt projekt som det her.

Sildeben kan nemlig pynte andre steder end på gulvet, fx på spisebordet.

Der findes mange forskellige mønstre, du kan kaste dig ud i, og du kan også frit vælge, hvilken træsort du vil bruge, og hvilken nuance bordet skal have. Her bruger vi plader af fyrretræ, som vi med en bordrundsav saver til stave i den rette størrelse.

Sådan lægger du sildeben på spisebordet

I denne gør det selv-vejledning kan du se, hvordan du bygger et eksklusivt spisebord med sildeben. Det tager tid at skære stavene til, og det skal være helt præcist, men det er ikke svært. Vi viser, hvordan du:

  • saver plade og stave til
  • bygger sargen
  • limer stavene fast til pladen
  • behandler bordet med epoxy

Vejledning

01
Plade og stave saves til 5 Trin

Vi har købt en spånplade, som vi saver til i en længde på 185 cm og en bredde på 80 cm. Du kan eventuelt få pladen savet til i byggemarkedet - ellers kan du gøre det med en rundsav med førings-skinne eller et land.

Bagefter tilskærer vi en stak fyrre-træsplader, så de bliver til stave med en bredde på 7 cm. Det er en stor fordel at have en bordrundsav, men arbejdet kan også klares med en almindelig rundsav.

1

Bordpladen saves til. Her bruger vi en rundsav, og vi spænder et stykke bræt fast med skruetvinger, så vi kan køre saven op ad det. Det giver et helt lige snit.

2

Vi mærker op på pladen. Vi har fundet midten af pladen. Ud fra midten har vi afsat streger 12 cm fra midten på begge sider, som vi bruger til at styre mønsteret.

3

Sæt ekstra plads af. Vi mærker op, så der er cirka 1 cm’s plads i overskud rundt om pladen der, hvor sildebenet skal lægge. Det skærer vi af til sidst.

4

Stavene finsaves. Vi har skåret stavene til i bredden, som her er 7 cm. Nu skal de have den rette længde på 45 cm.

5

Lav en prøveoplægning. Stavene lægges ud på pladen i det ønskede sildebensmønster. Vent med at lime dem fast, til du ved, at de passer. Det overskydende i siderne skæres af, når stavene er limet fast.

02
Byg selv sargen 2 Trin

Vi bygger et bord fra A til Z, og derfor laver vi også sarg og ben. Du kan vælge at lave dit eget sildebensbord fra bunden eller lægge stave på en færdig bordplade med ben. Der findes forskellige løsninger til at fastgøre benene til sargen. Det kan blandt andet gøres ved at montere gevindstænger i benene og skrue dem fast med møtrikker i sargbeslagene.

1

Sav en ramme. Sav i 45 grader med en kap-/geringssav. Vi bruger høvlede brædder af fyrretræ til vores ramme. Lim brædderne fast til bordpladen med parketlim, og giv den nogle 4 x 40-mm-skruer.

2

Den lodrette sarg monteres. I byggemarkedet kan du købe særlige sargbeslag, hvori bordbenene kan monteres med skruer. Sav riller i sargen, hvor rammen mødes i hjørnerne. Beslagene skal sidde fast i rillerne. Der findes forskellige systemer til montering af bordben.

03
Stavene limes fast til pladen 5 Trin

Nu er stavene skåret til, og vi har lavet en prøveoplægning, så vi ved, at det hele passer. Stavene skal gøres fast til bordet, og her er det vigtigt, at vi er meget præcise, så mønsteret bliver helt lige.

Vi limer stavene fast med en parket­ lim, som også er det, man anvender til et sildebensgulv. Limen smøres på bordpladen med en 4­mm tandspartel.

1

Sav de sidste stave til. Når du når bord­ enderne, skal de sidste stave tilpasses, så trekanterne bliver helt lukket. Bemærk, at stavene følger hjælpestregen, vi satte tidligere.

2

Lav bløde rundinger på stavene. Med en blokhøvl rundes kanterne på stavene, så mønsteret kommer til at stå tydeligere frem.

3

Så er alle stave på plads. Nu kan vi lime dem. Det kan være lidt et puslespil at få stavene på plads, og det er godt at have lidt ekstra stave, så der kan gå lidt til spilde.

4

Lim stavene fast. Træk et lag parketlim på bordpladen i cirka 1 mm’s tykkelse, og pres stavene ned i det. Smør ikke for meget på ad gangen - hold dig til et par stave.

5

Så er stavene limet fast. Det overskyden­ de er savet af, så bordet har sin endelige form.

04
Bordet behandles med epoxy 6 Trin

Når stavene er limet på plads, er det tid til at lukke sprækkerne mellem træet, så overfladen bliver glat. Til det formål bruger vi epoxy, som blandes med sort farve for at skabe endnu mere effekt på sildebensbordet.

Når sprækkerne er lukket, og bordet er slebet, dækker vi det hele i et lag gennemsigtig epoxy. Det er selvfølgelig helt valgfrit, men det giver en flot, skinnende effekt og en slidstærk overflade.

1

Farve og epoxy blandes. Vi har købt en flaske farvepigment af mærket System Three. Det blander vi med epoxy, så massen bliver sort.

2

Epoxyen påføres med sprøjte. Ganske forsigtigt fylder vi mellemrummene mellem stavene med epoxy. Pas på ikke at sprøjte for meget i.

3

Så er alle sprækker lukket. Der er nu helt tæt mellem alle samlinger. Når epoxyen er tør, slibes hele bordet glat med en excenter- sliber med korn 120.

4

Smør olie på bordet. Vi vælger en mørk bordolie, så træet kommer til at se patineret ud. Tør overskydende olie af, og påfør mindst to lag.

5

Hæld epoxy over bordet. Når olien har tørret et døgns tid, bruger vi en spartel til at fordele epoxyen. Pas på ikke at hælde for meget på.

6

Så er bordet færdigt. Epoxyen er tør efter et par døgn, og ramme, sarg og ben er malet sorte. Overfladen bliver så spejlblank, at blomsten på bordet spejler sig i epoxyen.

Materialer

  • Fyrretræ til stave. Vi har skåret nogle fyrretræshylder til, men gulvstave kan også bruges.
  • Spånplade til bordpladen
  • Epoxy
  • Sort pigment til epoxyfarve (her System Three)
  • Parketlim
  • Vinkelbeslag til sarg

Specialværktøj

  • Blokhøvl
  • Bordrundsav

Tidsforbrug

En weekend.

Pris

Ca. 3.000 kr. for det viste.

Sværhedsgrad

Det tager tid at skære stavene til, og det skal være helt præcist, men det er ikke svært.

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du rundsaven

I videoen her lærer du alt om om rundsavens muligheder, klinger og funktioner. Rundsaven er bomstærk og kan med den rigtige indstilling klare alt fra grove til helt fine snit - både lige og forskellige vinkler. Og med den rigtige klinge kan du bruge saven i både træ, metal, gasbeton, murværk og kunststof.

TIPS: Præcis opmåling med tre kontrolpunkter

VÆRKTØJ: Sådan bruger du bordrundsaven

I videoen her lærer du, hvordan du arbejder med saven. Savebordet og de mange indstillingsmuligheder giver mulighed for at save lange, præcise snit - både lige og i vinkel og i forskellige dybder og bredder - så du kan flække lister og brædder på langs, lave riller i brædder, skære mindre plader præcist til og meget mere.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Bord