Smart bordplade af skiveskåret træ

Byg en personlig bordplade af træ i tynde skiver, der limes ovenpå en solid plade i birkefiner. Forskellige træsorter giver bordpladen sit specielle udseende.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
En weekend
Pris
400 kroner
Smart bordplade af skiveskåret træ

Bordpladen er lavet af fire forskellige træsorter.

Intro

Både du og bordrundsaven kommer på arbejde, når de cirka 80 tynde skiver træ skal skæres ud.

Du skal være ultrapræcis, og det kræver en enorm omhyggelighed, så du ikke risikerer uheldige mellemrum i pladen.

Til gengæld får du en lækker bordplade, der er helt unik.

De mange skiver træ limes på en plade i birkefinér, der giver sikrer, at din bordplade bliver bundsolid.

I byggevejledningen får du følgende:

  • Forslag til saveretning i træet.
  • Komplet materialeliste med alt, du skal bruge.
  • Detaljeret trin-for-trin-vejledning, der får dig sikkert i mål.
  • Resultat af de forskellige træsorter – før, under og efter lakering.

Vejledning

01
Sav stavene ud 3 Trin

Det er størrelsen på dine stumper træ samt dit ønske til udseendet, der afgør, hvor store skiver du kan lave. I vores tilfælde måler de 12 x 5 x 0,6 cm. Skiverne kan ikke blive meget tyndere, for så risikerer de at knække, mens du arbejder med dem.

Til vores bord på cirka 75 x 50 cm giver det omkring 80 skiver. Det tager tid at lave så mange snit. 2-3 timer, hvis du arbejder koncentreret. De fleste får dog brug for en pause eller tre undervejs.

Det er en god idé med en tynd klinge, som giver mindre spild.

1

Sav klodserne til i bredden. I vores tilfælde vil det sige en bredde på 12 cm.

2

Sav klodserne ud i 6 mm tykke skiver. Det er ikke alle save, der kan indstilles så tyndt. I så fald lægges en stok mellem træet og landet, og de 6 mm måles fra stokken.

3

Til sidst saves alle skiverne til i højden. Vi saver på begge sider, så alle flader bliver helt lige og ens. Vores skiver skal være 5 cm.

02
Saml pladen 6 Trin

De mange skiver kan samles i et hav af forskellige mønstre, og det er op til dig at finde et, der passer til din smag. Og du bestemmer naturligvis også selv, om bordpladen skal være firkantet eller have en anden form. Vores bord skal være formet som en bønne.

Når du har tegnet bordpladens form op på et stykke papir i forholdet 1:1 og klippet skabelonen ud, lægges skiverne, så de dækker skabelonen helt.

1

Skiverne lægges op i det ønskede mønster, så de dækker skabelonen. Det er oversiden af bordpladen, der vender opad. Skabelonen er klippet ud af papir og har den præcise form, som bordpladen skal have.

2

Skiverne tapes helt tæt sammen, når mønsteret er fundet. Først tapes på den ene led og derefter på den anden.

3

Smør lim på birkefinerpladen, som skal udgøre undersiden af bordpladen. Forinden er pladen klodset op med fire reglar på stolper, hvilket gør det nemmere efterfølgende at tvinge pladen sammen.

4

Smør også lim på pladen af de sammentapede træskiver. Limen smøres på den side, hvor der ikke sidder tape. Limen fordeles godt på begge flader med den fintandede tandspartel.

5

De to limflader lægges mod hinanden. Birkefinerpladen skal dække hele det område af den sammentapede plade, som skal blive til den endelige bordplade.

6

Pladerne tvinges sammen, mens limen tørrer. Her bruges en gammel spånplade samt fire reglar. For at sikre, at der trykkes over hele pladen, er der lagt klodser under midten af hver reglar. Lad limen tørre helt i et døgn.

03
Sav pladen ud 4 Trin

Næste dag, når limen er tør, er det tid til at save pladen ud. Da vi har valgt at bygge en plade med runde former, kræver det en stiksav. Bygger du i stedet en firkantet plade med lige sider, er det en rundsav, du skal have fat i.

Når pladen er savet ud, fjernes tapen, og alle flader slibes, inden det er tid til den endelige overfladebehandling.

1

Formen tegnes over på bordpladen ved hjælp af skabelonen. Vent med at fjerne tapen, til pladen er savet ud.

2

Sav bordpladen ud med en stiksav. En fintandet klinge laver det reneste snit. Til de runde former bør du arbejde uden pendulslag på stiksaven.

3

Slib kanten af bordpladen med en slibeklods. Start med groft slibepapir omkring korn 80, og slut af med det fine slibepapir omkring korn 240.

4

Når tapen fjernes, kan du for første gang se din bordplade. Den mangler blot at blive slebet og derefter behandlet med lak, inden der skrues ben på. Igen starter vi med korn 80-slibepapir og slutter med det ultrafine korn 240.

Materialer

  • Klodser af forskellige træsorter
  • 21-mm-birkefiner, 75 x 50 cm

Desuden:

  • Trælim D3
  • Malertape
  • Slibepapir (korn 80, 120, 180 og 240)
  • Lak (alkydlak)
  • Træ til at tvinge sammen, mens limen tørrer

Specialværktøj

  • Bordrundsav
  • Fintandet tandspartel
  • 8 tvinger

Tidsforbrug

En weekend.

Pris

Omkring 400 kr., hvis du har rester af forskellige træsorter liggende. Er det ikke tilfældet, kan du købe klodser beregnet til drejning. I så fald bliver prisen omkring det dobbelte.

Sværhedsgrad

Det er ikke det mest komplicerede projekt. Men det kræver, at du er enormt omhyggelig med saven. Ellers kommer der huller i pladen.

Video

Sådan bruger du bordrundsaven

I videoen her lærer du, hvordan du arbejder med saven. Savebordet og de mange indstillingsmuligheder giver mulighed for at save lange, præcise snit - både lige og i vinkel og i forskellige dybder og bredder - så du kan flække lister og brædder på langs, lave riller i brædder, skære mindre plader præcist til og meget mere.

Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

Sådan bruger du excentersliberen

I denne video lærer du alt om excentersliberens muligheder. Den er det oplagte valg, når du skal slibe på større vandrette flader, uanset om du skal fjerne gammel lak og maling, eller om du skal glatslibe ubehandlet træ. Men den klarer også finere polering, fx hvis køkkenbordet skal have ny olie.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...