Smart sofabord med skjult opbevaring

Det hemmelige rum midt i bordpladen gør det nemt at gemme fx fjernbetjeninger og magasiner af vejen, så du slipper for at se på dem, når de ikke er i brug.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
500 kroner

Intro

De fleste kender til, at sofabordet flyder med fjernbetjeninger, magasiner, telefonopladere og meget mere.

Med dette smarte sofabord kan du komme rodet til livs. Vi bygger et sofabord, hvor der er lavet skjult opbevaring, så du slipper for at se på rodet.

Og så længe du giver dig god tid til udsavningen af delene til bordet, er det et relativt simpelt projekt at give sig i kast med. Vi har valgt at behandle det færdige sofabord med hvid olie, men du kan selvfølgelig selv vælge, hvordan dit sofabord skal ende med at se ud.

Vejledning

01
Sav delene ud 2 Trin

Bordpladeplankerne (A og B), benene (D) og de to sargdele (C) saves ud af en 26 mm bordplade af limtræ. Bordpladeplankerne er regulære med rette vinkler. De kan derfor saves direkte efter målene i materialelisten, mens sargdelenes runde former og benenes skæve vinkler med fordel kan tegnes op på en papskabelon først.

Når delene er savet ud, skal de slibes helt glatte. Det kan gøres i hånden eller med fx en båndpudser.

1

Tegn alle delene op på limtræspladen. Benene (D) og sargdelene (C) tegnes nemmest ved først at lave en skabelon af pap.

2

Sav delene ud. De runde former saves med en stiksav, mens det lige snit bedst laves med en rundsav med en føringsskinne. Slib alle overflader, så de bliver helt glatte.

02
Fisk pladen sammen 4 Trin

Bordpladeplankerne (A og B) samles ved hjælp af såkaldte fisk. Med en lamelfræser laves en lille rille, hvor træet skal samles. Heri limes de små fisk, som på den måde holder rammen sammen. Vi bruger to fisk i hver samling.

1

Læg de fire bordpladeplanker (A og B) op. Læg to fisk i hver samling, så de er jævnt fordelt. Her holdes cirka 2 cm’s afstand til kant og 1,6 cm’s afstand mellem fiskene. Markér fiskenes placering, og navngiv samlingerne, så du ved, hvordan plankerne passer sammen.

2

Fræs ud efter markeringerne. Forinden er lamelfræseren indstillet efter plankernes tykkelse.

3

Saml bordpladeplankerne (A og B) med fisk og lim. Forinden er det en god idé at kontrollere, at udfræsningerne passer sammen.

4

Spænd bordpladen sammen med et par lange skruetvinger, og lad limen tørre.

03
Saml bordet 4 Trin

Bordet holdes sammen af en sarg, som laves ved, at bundpladen (J) monteres på de to sargdele (C). Det giver samtidig et hulrum under bordpladen. Det er det, vi senere udnytter til opbevaring. Skruerne til benene (D) skjules ved, at de skrues i indefra.

1

Bundpladen (J) monteres på sargdelenes (C) buede side med lim og 1,2 x 20 mm dykkere. Du kan efterfølgende runde bundpladens hjørner med slibepapir.

2

Bor for med et 4 mm bor, hvor benene (D) skal monteres på sargen (C). Benenes placering er forinden markeret med blyant.

3

Skru benene (D) fast til sargen (C) indefra med 4,0 x 40 mm skruer. Brug to skruer pr. samling.

4

Montér bordpladen på understellet. Det gøres med lim på kontaktfladerne og én 5,0 x 60 mm skrue gennem et forboret hul i hvert hjørne af sargen (C). Bundpladen (J) sømmes fast på de korte sider med 1,2 x 20 mm dykkere.

04
Lav låsen 5 Trin

Det skjulte rum åbnes ved hjælp af en simpel mekanisme. En pal, der er lavet af en liste, skubber den aftagelige bordplade i birkekrydsfiner nogle centimeter op, så du kan få dine fingre ind under og løfte pladen af.

1

Falslisterne (H) monteres med lim og 1,2 x 20 mm dykkere. Afstanden til bordets overkant skal være 9 mm. Midt på den ene side efterlades en åbning på 1,8 cm til låsepalen.

2

En lille liste (F) monteres hen over åbningen med lim og dykkere. Låsepalen (E) placeres i hullet, så den er helt i lod, og dens placering på bundpladen (J) markeres.

3

Stem ud i bundpladen (J), hvor låsepalens (E) placering er markeret. Vær forsigtig, så pladen ikke knækker.

4

Lim stopklodsen (G) på bagsiden af låsepalen (E), så den ikke falder nedenud. Klodsen skal sidde, så låsepalens overkant flugter med falslisterne (H).

5

Bordet behandles med hvid olie, der smøres på med en klud. Den aftagelige bordplade grundes først. Derefter males den med interiørlak.

Materialer

26 mm tyk limtræsplade:

 • 2 bordpladeplanker (A) a 17 x 70 cm
 • 2 bordpladeplanker (B) a 17 x 46 cm
 • 2 sargdele (C), se mål på tegning
 • 4 ben (D), se mål på tegning

5 x 17 mm liste:

 • Låsepal (E), 15 cm
 • Liste (F), 5 cm Stopklods (G), 2 cm
 • Falslister til bordplade (H), i alt 1,6 m

4 mm krydsfiner:

 • Bundplade (J), 62 x 72 cm

9 mm birkekrydsfiner:

 • Aftagelig bordplade (K), 36 x 46 cm

Desuden:

 • 8 fisk, str. 20
 • 1,2 x 20 mm dykkere
 • 4,0 x 40 mm og 5,0 x 60 mm skruer
 • Trælim
 • Grunder
 • Interiørlak
 • Træolie

Tidsforbrug

En dags tid plus tørretid.

Pris

Fra 500 kr. Det afhænger af træsorten.

Sværhedsgrad

Et rimeligt simpelt projekt, men vær omhyggelig med optegning og udsavning. Der er en del dele, der skal passe sammen.

Tegning

Bordet er primært bygget af stavlimet træ, der ofte kan findes i forskellige sorter, og som ofte kan findes på tilbud i byggemarkedet. Undersiden beklædes med 4 mm krydsfiner, og i midten af bordpladen er en plade af 9 mm krydsfiner, der ikke vejer for meget, når den skal løftes væk.

Video

Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

Rigtig længde på søm og skruer

Fordel limen med en pensel

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

  Andre læser lige nu ...