Egetræs skammel

Der skal høvles og slibes en del for at få skamlen vinkelret og overfladen glat og lækker.

Først skal du finde et savværk, der har massive stykker egetræstømmer. Det er langtfra alle, men det kan godt lade sig gøre.

Egetræ har en lang tørreproces, og selvom træet er tørret efter alle kunstens regler, først i skoven og siden på savværket, vil det typisk skulle tørre videre, når skamlen kommer ind i dit hjem. Derfor er det en god idé, hvis du sætter skamlen på fire små klodser, så der kan trænge luft ind under bunden, og træet bedre kan affugte.

Du skal regne med, at træet kan få endnu et par revner, såkaldte svindrevner. De betyder ikke noget for skamlens holdbarhed, men er blot et bevis på, at træ er et organisk materiale.

Efter et års tid kan det godt blive nødvendigt at “renovere” din skammel – lige give den en tur med slibemaskinen igen, eventuelt med elhøvlen. Og hvis du ønsker at beskytte overfladen med fx olie, er det også smart at vente et års tid. Så får du et flot og holdbart resultat.

Læs også: Byg flot sidebord til sofaen

Sådan laver du skamlen

Skamlen skal skæres ud af et ordentligt stykke egetræstømmer, som er tørret efter alle kunstens regler på savværket. Det er også skåret nogenlunde til, men for at få en vinkelret skammel med lige sider skal den høvles til – det er nemmest med en elhøvl.

Bagefter skæres den til med en motorsav. Her må du dreje tømmeret undervejs, så du kan følge stregen og opnå så fint et snit som muligt. Til sidst slibes og efterbehandles overfladen, så skamlen får en flot finish.

Flot finish med olie

Du kan sagtens lade egetræsskamlen stå ubehandlet. Så får den blot med tiden en smuk, gylden patina, men hvis du behandler den med olie, beskytter du overfladen lidt bedre.

Det kan du fx gøre med hvidpigmenteret olie (skamlen øverst), som slibes ind i træet med slibepapir korn 600. Du kan også vælge en neutral olie, hvis du ønsker et naturligt look.

Hvidpigmenteret olie giver skamlen et lyst look, mens neutral olie giver skamlen et meget naturligt udseende.

Hvidpigmenteret olie giver skamlen et lyst look, mens neutral olie giver skamlen et meget naturligt udseende.

Inden du giver olie, er det en god idé at vaske skamlen med en fugtig klud, så garvesyren i egetræet neutraliseres. Derefter tørres træet af med en hårdt opvredet klud. Tør efter med en tør klud, og lad træet stå et par timer. Påfør så olien med en ufarvet klud eller svamp i et ensartet lag. Efter et par minutter tørrer du det overskydende olie af med en ren, tør klud. Undgå at bruge skamlen de næste to til tre dage efter behandlingen.