Fleksibel knagerække til entréen

Knagerækken her er bygget af standardlister. Den er superfleksibel og nem at tilpasse i højden eller bredden, alt efter hvad der passer bedst i din entré.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
270 kroner
Knagerække

Knagerækken er superfleksibel og samles i moduler.

Intro

Et sted at hænge overtøjet er et must i entréen. Bygger du denne knagerække, får du en superfleksibel løsning. Vores udgave (billedet herover) består af tre moduler, der kan sættes ved siden af hinanden som her og over/under hinanden.

Hvert modul er bygget af standardlister. De skæres til i lange stave, hvori der bores huller, så de kan trækkes på to gevindstænger.

For hver tredje stav er der placeret to knager, som kan hives ud, så der kan hænge tøj på dem. Knagerne er savet til med en spids og sættes også fast på gevindstænger gennem borede huller.

Redaktionen anbefaler: Få styr på rodet i entréen

Når knagerne ikke er i brug, kan de holdes på plads ind mod væggen ved hjælp af magneter.

Her har vi valgt at give knagemodulerne sort bejdse. Det er nemt at påføre, men du kan selvfølgelig også fuldmale, lade dem stå “rå” eller bygge dem i ædeltræ.

Vejledning

01
Tilpasning af knagerne 6 Trin

Knagerne skal saves til med skrå snit - i den ene ende med et 45-graders snit og i den modsatte ende med et langt kileformet snit, så den får en spids.

Når du skal save listerne til, er det en god idé med lidt “hjælpeværktøjer”. Fx har vi lavet en plade med et 45-graders hak, som knagen kan lægges i, når den saves til med det lange kileformede snit på bordrundsaven. Vi bygger også et savbord til kap-/geringssaven og et bord til borestanderen, som sikrer, at knagerne bliver helt ens.

1

Knagerne skal saves til. For at undgå spild laves to ad gangen af ét listestykke. Hver knage skæres til med et 45-graders snit i den ene ende og et langt kileformet snit, så der bliver en spids at hænge noget på.

2

Lav en skabelon med et 45-graders hak af et stykke plade, og læg den ende af knagen (A), der har et 45-graders snit, på plads. Sav listen til med et kileformet snit på bordrundsaven.

3

Knagerne (A) saves til med de resterende snit, når de er blevet delt i to. Indstil kap-/ geringssaven på 45 grader, og sav til efter din opmærkning.

4

Sav spidserne af knagerne (A), så de bliver 1 cm brede i den ene ende og 0,5 cm i den anden. Spænd fast med en anslagsklods med et skråt snit, der svarer til knagens, så den kan holdes på plads, mens du saver.

5

Bor huller til gevindstangen i alle knager, helst med en søjleboremaskine. Hullerne skal være 6,5 mm. Brug evt. også en undersænker, hvis hullerne er flossede i kanten. Så er de lettere at få på stangen.

6

Bor huller i knagerne (A) til magneter. Hullerne skal have en diameter på 12 mm og en dybde på 15 mm. Knagen sættes op ad en anslagsklods på et midlertidigt “arbejdsbord”, så alle huller kommer til at sidde præcist på linje.

02
Klargøring af stave og afstandslister 2 Trin

Knagemodulet består af lodrette stave, som der sættes knager op imellem. Knager og stave samles med to gevindstænger. Derfor skal der bores huller i knager, stave og afstandslister. Hullerne skal bores, så delene kommer til at sidde præcist. Hullerne til knagerne (A) har vi allerede boret, så nu gælder det stave (B) og afstandslister (C).

På de yderste stave (B) skal der bores to ekstra store og dybe huller, så der er plads til en skive og en møtrik, der holder delene på plads på gevindstangen.

1

På de to yderste stave (B) skal der bores undersænkede huller, så der er plads til den skive og møtrik, som holder listerne fast på gevindstangen. Hullet bores med et 20 mm bor og undersænkes 1 cm.

2

Bor hul i afstandslisterne (C) med et 7 mm bor. Hullerne skal placeres, så det passer med hullerne i knagerne.

03
Samling på gevindstænger 5 Trin

Et knagemodul starter med en stav (B), så to knager (A) og derefter et modul af tre stave (B) med afstandslister (C) imellem, der limes fast. Derefter to knager (A) og et modul af tre stave (B og C) osv., til der afsluttes med en enkelt stav (B) i modsatte side.

Gevindstængerne her har en længde på 37,5 cm, så et knagemodul bliver ca. 40 cm bredt.

1

Lav et modul af tre stave (B) og to afstandslister (C). Lim først en liste (C) fast på en stav (B). Forsæt med endnu to stave og en afstandsliste. Hold delene midlertidigt på plads med et bor i begge huller.

2

Spænd de tre stave (B) fast med skruetvinger, til limen er tør. Fjern først borene, når det hele sidder godt i spænd. Brug et par klodser at spænde på, så tvingerne ikke laver mærker i stavene.

3

Sæt en stav (B), to knager (A) og et modul med tre stave (B) fast på to gevindstænger. Mellem knager og modul skal der være en afstand på ca. 5 mm, som sikres med tre små skiver.

4

Spænd møtrikkerne fast, når alle delene til et knagemodul er sat fast på gevindstængerne. Gevindstængernes ender skal slutte, så der kan skrues en møtrik fast i de store undersænkede huller i den yderste stav.

5

Fastgør listerne (F og G) bag på modulet -tre lister (F), en i hver ende samt en i midten, samt to mindre lister (G) med skruehoveder, der kan fange magneterne på knagerne. Den øverste liste (F) bruges også til ophæng, så der er boret to huller i den. Den mellemste og nederste liste bruges som anslag for knagerne, så de ikke falder helt ned, når de hives ud. Bor for til listerne, og fastgør med 3,5 x 35 mm skruer.

Materialer

Til ét modul skal der bruges:
42 x 21 mm høvlet fyr:

 • 8 knager (A) a 22 cm
 • 11 stave (B) a 45 cm

5 x 21 mm høvlet fyr:

 • 6 afstandslister (C) a 28,5 cm
 • 2 afstandslister (D) a 39 cm

68 x 21 mm høvlet fyr (saves ned til 21 x 57 mm):

 • 2 dæklister (E) a 45 cm

15 x 42 mm høvlet fyr:

 • 3 lister (F) a 38 cm

15 x 21 mm høvlet fyr:

 • 2 lister (G) a 38 cm (til magneter)

Desuden:

 • 2 stk. gevindstænger a 37,5 cm, Ø 6 mm
 • 4 låsemøtrikker, Ø 6 mm
 • 50 skiver, Ø 6 mm
 • 12 magnetlåse til indboring
 • 6 pynteskiver
 • 3,5 x 35 og 4 x 40 mm træskruer
 • Trælim

Tidsforbrug

1 dag pr. modul.

Pris

Ca. 270 kr. pr. modul + bejdse.

Sværhedsgrad

Knagerækken er ikke svær at lave, men du skal save og bore med stor præcision for at få et godt resultat.

Tegning

Sådan samles et modul

Knagerækken består af stave, der er monteret på gevindstænger. Kun hver fjerde “stav” er knager, der kan trækkes ud.

Sådan samles et modul

3D-model

3D-model

Knagerække

Knage med superfleksibel påhængsmulighed.

Åbn 3D-model

3D-model

Tilpasning af knagerne

Hver knage skæres til med et 45 graders snit i den ene ende og et langt kileformet snit.

Åbn 3D-model

3D-model

Samling på gevindstænger

To knager og et modul med tre stave fast på to gevindstænger.

Åbn 3D-model

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du bordrundsaven

I videoen her lærer du, hvordan du arbejder med saven. Savebordet og de mange indstillingsmuligheder giver mulighed for at save lange, præcise snit - både lige og i vinkel og i forskellige dybder og bredder - så du kan flække lister og brædder på langs, lave riller i brædder, skære mindre plader præcist til og meget mere.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Genopret gevindet

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Møbler