Lækker reol med linoleum

Reolen her er beklædt med linoleum. Sammen med det eksisterende køkkenbord danner reolen en perfekt køkkenø.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
2 uger
Pris
6.500 kroner

Reolen er bygget op ad bagsiden af køkkenskabene.

Intro

Naturligt, bakteriehæmmende og støjdæmpende er nogle af de positive egenskaber, der gør linoleum til det helt oplagte valg at have i køkkenet. Linoleum er selvhelende, så småridser lukker sig af sig selv. Det er med andre ord helt perfekt til et køkken.

Fra halvmur til åben reol

I køkkenet her skal vi bruge linoleum til at beklæde en reol. Reolen skal stå op ad bagsiden af den række køkkenskabe, køkkenbordet hviler på. Oprindeligt stod der en klassisk halvmur fra husets fødsel i 80’erne eller 90’erne. Nu går vi efter et mere tidssvarende og åbent look.

Fra finer til luksus

Vi bygger reolen i krydsfiner. Det er let, det er forholdsvis billigt, og det er nemt at arbejde med. Men det er, hånden på hjertet, ikke verdens kønneste materiale, så ud over linoleum på fladerne beklæder vi alle synlige kanter med egetræslister. Så ligner reolen alt andet end en billig løsning.

Mange farver

Møbellinoleum kan fås i mange farver, fra kulsort over grå til orange.

Hvis du vil sætte træforkanter på hylderne, som vi har gjort, skal du huske at overveje linoleumsfarven i forhold til valg af træsort.

Vejledning

01
Lim forkanter i eg på alle pladekanter 2 Trin

Når du har lavet din egen skæreplan og skåret, eller fået skåret, alle hylder og skillerum til, sætter du lister på pladernes forkanter. Krydsfinerpladerne har nemlig ikke specielt pæne kanter.

Har du rester af egetræ, fx en plade i passende tykkelse, så kan du selv skære lister ud med dyksaven.

Men ellers kan du bare købe lister af passende størrelse, og er du ikke lige til eg, så kan du selvfølgelig vælge en anden træsort. Bare tænk på, at liste og linoleum gerne skal matche i farverne.

1

Kom hvid snedkerlim på listen og på forkanten af hylden. Tryk herefter listen ned på plads, og massér den forsigtigt lidt frem og tilbage, så limen bliver fordelt på fladerne.

2

Spænd tre skruetvinger på, så presset fordeles nogenlunde jævnt på hele forkanten. Det er ikke afgørende, at limfugen bliver flot, den skal blot blive stærk. Senere dækker vi den med linoleum.

02
Sokkel og topplade 3 Trin

En sokkel og beklædning af toppladens kanter er de første skridt.

1

Byg soklen. Byg soklen op i krydsfinerstykker, holdt sammen og afstivet af reglarstykker. Overfør højden fra den eksisterende sokkel. Soklen skal være i vater.

2

Lim forkantlister på reolens topplade hele vejen rundt. Resten af processen er akkurat den samme som med de øvrige forkanter.

3

Slib samlingen mellem topplade og lister, når limen er tør. Det går hurtigt med en excentersliber.

03
Nu er det tid til linoleum 8 Trin

Linoleum består hovedsageligt af linolie og harpiks, der bliver blandet med andre naturlige ingredienser. Den høje bestanddel af linolie giver linoleum nogle helt særlige egenskaber. Det er selvreparerende, antistatisk, bakterieafvisende, holdbart, svært at sætte ild til, støjdæmpende, og det føles varmt, blødt og behageligt.

Start med de mindste hylder, og bevæg dig opad i størrelse. Så får du fornemmelsen for, hvordan du skal gribe det an. Her bruger vi en særlig limrulle. Du kan blot bruge en fin malerrulle.

1

Skær linoleummet ud. Brug skæreplanen eller de hylder, som du allerede har limet forkanter på, som skabeloner. Skær stykkerne en smule for store, så kan du senere passe dem til med overfræseren.

2

Når du skal lime, så øv dig på de mindste stykker først. Tag en af hylderne, og tør den grundigt af. Tag så din limrulle eller en malerrulle, og påfør et ensartet, jævnt lag hvid trælim på hele fladen.

3

Læg linoleum på, så det passer i den ene ende af pladen. Det er en smule for stort, så det skal nå lidt ud over kanten på tre af siderne.

4

Når linoleummet er lagt på, kører du det frem og tilbage, så du masserer limen ind i begge flader. Vend hylden om, og gentag processen. Gør det samme med alle hylder, og læg dem i pres (ovenpå hinanden).

5

Nu er det tid til at lime de store plader. Der er ikke meget tid at løbe på, så sørg for at have en ekstra flaske lim lige ved hånden. Kom limen på hele fladen i et jævnt lag og i et raskt tempo.

6

Den store rulle kan være svær at styre, og her kan det være en fordel at få hjælp. Du har ét skud i bøssen, så det skal rulles ud og ligge rigtigt første gang. Massér det grundigt fast, mens det rulles ud.

7

Lad linoleummet have et fremspring på 2-6 mm. De kanter, der ikke bliver synlige, kan du save til, og så behøver du ikke gøre mere ud af dem.

8

Vælg et kantfræsejern, så du kan fræse linoleumskanten helt plan med forkanten i egetræ. Hold fræseren tæt ned på fladen.

04
Byg gavl, bund og bagbeklædning 5 Trin

Gavlen skal samle køkkenskabene og den nye reol til én køkkenø. Derfor skal den tilpasses på stedet. Det kræver, at du bygger den en smule ud.

Bundpladen, der ligger oven på soklen, skal også passes til i længden, ligesom bagbeklædningen, der består en plade i douglasfiner.

Det er præcisionen, der afgør, om resultatet bliver perfekt, så mål op, og prøv alle delene, hellere en gang for meget end en for lidt.

1

For at få det hele til at stemme skal vi have bygget gavlen ud. Det gør vi med et par reglar, som vi skærer igennem, så de passer præcist mellem skabskorpus og den gavlplade, vi skal have sat på.

2

Gavlen skal tilpasses på stedet, så den kommer til at passe til den eksisterende bordplade. Når gavlen passer, skal forkanterne limes på. Indtil limen er tør, holder vi dem fast med malertape.

3

Slib gavlpladen igen, når limen er tør, og du har afmonteret den. Slib på begge sider, tør den af, og lim linoleum på den side, der vender ind mod hylderne. Skru herefter gavlen på igen.

4

Læg bundpladen på soklen, og tjek, at den passer præcist i længden. Når den gør det, så lad den ligge løst på.

5

Sæt bagbeklædningen løst op. Den skal passes til, så den passer præcist i længden. Det er altid en rigtig god idé at prøve alle emner undervejs i byggeprocessen.

05
Den sidste finpudsning 2 Trin

Den sidste finish på forkanterne får egetræ og linoleum til at blive ét.

1

Alle emnerne skal slibes til på forkanterne, så linoleum og egetræ bliver til én kant. Start med en korn 120 og herefter en korn 240. Der skal blot slibes jævnt.

2

Hvad enten du ønsker at hvidpigmentere eller behandle træet med en olie i natur, skal vi have vasket kanten med en trærens. Det gør vi for at få træet til at rejse og åbne sig, så vores olie kan trænge langt ind. Og så giver vi kanterne olie.

06
Til sidst samler du hele reolen 7 Trin

Omsider er du fremme ved målet: Nu kan alle de fine plader samles til én reol, der bliver en del af den nye køkkenø. De linoleumsbeklædte hylder skal tilpasses præcist. En bordrundsav er god at have, men du kan også gøre det med en dyk- eller rundsav med en fintandet klinge.

1

Løft bundpladen op, og mærk op, hvor du ønsker skillevæggene placeret. Forbor tre skruehuller ud for hvert skillerum med et eller 4 mm bor.

2

Vend bundpladen, og læg bagbeklædningen på plads. Bor for igennem bagbeklædningen pr. ca. 20 cm med et 4 mm bor. Kom en smule lim i hele samlingen, og skru bagbeklædningen fast i bundpladen.

3

Vend det hele om, og placér skillerummene, hvor de skal sidde. Skru dem fast igennem bundpladen med 4 x 70 mm skruer, og rejs så reolen op, så du også kan skrue skillerummene fast gennem bagbeklædningen.

4

Skær alle hylderne til på tre sider, når skillerummene sidder, som de skal. Først skærer du dybden til. Derefter skærer du dem til i bredden. Efterkontrollér, at de passer, ved at afprøve dem i reolen.

5

Nu skal vi have fræset en not i toppladen. Læg den på bukke med bagsiden opad. Spænd den fast, og fræs en not til bagbeklædningen med et 12 mm notjern. Fræs ca. en halv centimeter ned i pladen.

6

Slå tre dykkere i toppen af hvert skillerum, og klip hovedet af dem. Pres lim i falsen og på enden af alle skillerummene, og tryk toppladen på plads. Placér noget tungt ovenpå, så pladen er i pres, til limen er tør.

7

Gavlen skal beklædes på stedet. Her skal du gøre dig umage, da det ikke er så nemt at rette til efterfølgende. Soklen beklædes også på stedet.

Materialer

• 2 stk. 15 mm birkekrydsfinerplader
• 2 stk. 21 mm birkekrydsfinerplader
• Douglasfinerplade, 12 mm
• 3 x 1,8 m linoleum (her Forbo Desktop 4176 Mushroom)
• 3 x 1,8 m linoleum (her Forbo Desktop 4155 Pewter)
• Trælim
• Reglar til sokkel
• 4 x 70 mm skruer
• 15 og 21 mm egetræslister
• Hvidpigmenteret olie (Woodcare)

SPECIALVÆRKTØJ

  • Kap-/geringssav
  • bordrundsav
  • dyksav
  • overfræser

Tidsforbrug

Afsæt et par uger.

Pris

Ca. 6.500 kr.

Sværhedsgrad

Udfordringerne i dette projekt ligger i opmålingen og håndteringen af store stykker linoleum.

Tegning

Skæreplan sparer materialer

Lav en skæreplan, så du kan se, hvordan du får mest muligt ud af én krydsfinerplade. Du skal naturligvis tilpasse din plan til de mål, der passer til din reol og dine personlige behov for opbevaring.

Skæreplan sparer materialer

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Møbler