Elegant reol i letbeton

Med multiplader kan - næsten - alt lade sig gøre. Her har vi brugt pladerne til at lave en reol præcis efter ejerens ønske om en anderledes og funktionel reol, der passer ind i et bestemt hjørne i boligen.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
2.000 kroner

Intro

Reolen her er blot ét eksempel på, hvad du kan få ud af en stak multiplader. Pladerne er lavet af letbeton – også kaldet porebeton – der er let at save i og høvle af. Det kan ikke bøjes, men derudover kan du næsten forme det, som du vil.

I dette tilfælde var det svært for ejeren at finde en kommode eller et andet møbel, der passede naturligt ind under åbningen ud til køkkenet.

Det blev ret hurtigt klart, at møblet skulle laves af multiplader. Dels fordi materialet er så let at arbejde med, dels fordi de lidt rå flader ville passe godt til resten af lejligheden. Derefter var det bare et spørgsmål om at slå en masse streger på et stykke papir og finde frem til den løsning, der så bedst ud og passede til, hvad der skulle stå i reolen.

Tungen lige i munden

Når du sætter mål på tegningen, skal du dog have tungen lige i munden. Multipladerne fås kun i bestemte dimensioner. For en sikkerheds skyld kan du save et par plader til ad gangen, i stedet for hele baduljen på én gang. Så undgår du at en- de med 14 plader i den forkerte størrelse, fordi du er kommet til at måle forkert undervejs.

Vejledning

01
Så lette er pladerne at arbejde med 4 Trin

Multipladerne kan saves ud med en almindelig fukssvans, men da den ikke er meget værd bagefter, bør du bruge en billig udgave til 50 kroner. En anden mulighed er en gasbetonsav, som koster mindst 500 kroner. Til gengæld kan den sagtens tygge sig igennem flere projekter.

Et uundværligt stykke værktøj er en speciel slibeklods, lavet af en træplade med håndtag, med et stykke groft sand- papir påmonteret. Med den i hånden er det nemt at tilpasse og forme pladernes kanter.

Et andet godt stykke værktøj er en limske, der automatisk doserer limen i den rette mængde. Skeen findes i flere bredder, der passer til de forskellige pladetykkelser.Alternativt kan du bruge en tandspartel. Du kan købe både limske og slibeklods samme sted, som du køber multipladerne.

Pladen mærkes op og saves ud med en almindelig fukssvans eller en gasbetonsav. Sørg for, at pladen er understøttet, så den ikke knækker, lige før du når helt igennem.

Med en speciel slibeklods med slibepapir påmonteret er det let og hurtigt at forme og afrunde kanterne.

Når pladerne skal limes, vandes først begge limflader. Bland pladelimen op, og fordel den på den ene fugtige limflade med en murerske.

Med limskeen kan du trække det overskydende lim af. Skeen fungerer som en tandspartel, der fordeler limen i passende mængde. Pladerne samles straks.

02
Sådan bygges reolen trin for trin 8 Trin

Det nemmeste er at gå frem efter din tegning. Start med soklen. Herefter sæt-tes de nederste stykker af vangerne (B) på plads efter målene på væggen. Tilpas pladerne, og lim dem til sokkel og væg med pladelim. Herefter limes evt. skillerum og de nederste hylder på plads. Næste stykke vange limes ovenpå og så videre. Et par timer efter er du færdig med limearbejdet.

Reolens længde og de lodrette vangers placering markeres med afdækningstape på væggen. Soklen (A) lægges ned på plads og limes i endesamlingerne.

De nederste stykker af vangerne (B) skæres til og limes fast til sokkel og væg. Tjek, at de står lodret og i vinkel, ved hjælp af en lang vinkel og en lodret streg på væggen.

Hylder, skråhylder, skillerum og “låg” (C) bygges på efterhånden - mellem vangestykkerne. De skrå hylder slibes spidse på de to kanter, der skal passe i hjørnerne.

Undervejs kan du let rette og justere tilpasningen af pladerne ved at slibe samlinger og kanter med den grove slibeklods.

Overskydende lim skrabes af, før den når at tørre helt. Er den først hærdet, er den hverken til at hugge eller stikke i.

Mellem to vanger har vi hængt en skrå hylde af 50 mm multiplade op, der under-støttes af 4 karmskruer. Skruerne skjules i riller under hylden, der limes til vangerne med pladelim som resten af konstruktionen.

Når pladerne er limet, skal de sårbare kanter afrundes. Alle kanter skal afrundes lige meget. Jo større runding du laver, jo mindre sårbare bliver pladerne.

Overskydende lim skrabes af, før den når at tørre helt. Er den først hærdet, er den hverken til at hugge eller stikke i.

Materialer

• Multiplader, 40 x 60 x 10 cm (A), ca. 45 kr./stk.
• Multiplader, 40 x 60 x 7,5 cm (B), ca. 40 kr./stk.
• Multiplader, 40 x 60 x 5 cm (C), ca. 35 kr./stk.
• Tyndfugelim, ca. 190 kr. for 25 kg
• Sandspartel, ca. 200 kr. for 10 kg
• Glashylde (D)
• Lampe
• Teaktræsliste (E)
• 7,5 x 132 mm karmskruer
• Monteringslim

Værktøj:

• Murerske
• Limske, ca. 85 kr.
• Fukssvans
• Slibebræt
• Skrabejern eller spartel
• Vaterpas
• Blyant
• Tommestok
• Vinkel
• Stemmejern
• Malertape

Tidsforbrug

1 dag

Pris

Cirka 2000 kroner (ekskl. værktøj).

Tegning

Find de ønskede mål

Begrænsningen er pladernes størrelse, fordi alle samlingerne skal være understøttet. Multipladerne er 40 x 60 cm og findes i tre tykkelser – 50, 75 og 100 mm.

Start med at måle op og tegne reolen, som du ønsker, den skal se ud. Tegn hver enkelt plade, reolen består af.

Sørg for at udnytte pladernes fulde højde eller bredde så meget som muligt, så du skal skære så lidt til som muligt. Byg reolen op, så pladerne ligger oven på hinanden og dermed bærer sig selv. De må ikke “hænge” i limen.

Når du har tegnet opbygningen, kan du tælle dig frem til, hvor mange plader du skal bruge.

Som at bygge med legoklodser

Reolen her er bygget af alle tre standardtykkelser på 50, 75 og 100 mm. Soklen består af en række 100 mm plader (A). De lodrette vanger er af 75 m plader (B), og til hylder, “låg” og ruminddeling har vi brugt 50 mm plader (C).

Find de ønskede mål

Tips & Tricks

Nu flytter den sig ikke

Selv om reolen er tung, kan den godt være ustabil. Derfor skal du sørge for, at den er sat fast til væggen eller gulvet.

Du kan gøre en eller flere af vangerne fast til væggen. Med et fjederbeslag har reolen mulighed for at arbejde i samlingen mod væggen, så den ikke knækker, hvis gulvet bevæger sig. Er gulvet stabilt, kan vangerne limes til væggen og låses med en karmskrue, der gøres fast til væggen og limes fast i en pladesamling.

Bruger du en karmskrue, skal der skrabes ud i modparten, i dette tilfælde låget, for at gøre plads til skruen. Lås skruen i samlingen med lim.

Bruger du fjederbeslag, skal vangerne ikke limes til væggen, men fuges med akrylfugemasse.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...

Mere fra kategorien Reoler