Intro
Vejledning
01
Først saves der ud og samles
5
Trin
Hver reolkasse består af fire sider, der samles på gering (snit på 45 grader) i hvert hjørne med snedkerlim og seks 3 x 30 mm skruer. Du skal bore for til skru-erne for at undgå, at træet flækker, og skruerne skal undersænkes.
Mdf-pladen skæres ud, her med rund-eller bordsav. Endekanterne skæres på gering. Ved brug af rundsav skæres der mod et fast land, altså et lige bræt eller en retteskinne.
Afrund nu alle forkanter og den udvendige del af bagkanten med et rundingsjern i overfræseren - alternativt slibepapir eller høvl.
Det kan være drilsk at samle et hjørne på gering, fordi fladerne let glider i den våde lim. Brug derfor tape på hjørnets yderside til at fiksere med. Læg mærke til, at der er boret for med et 1,5 mm bor og undersænket.
Kom snedkerlim på endefladerne, og rejs forsigtigt pladerne, så hjørnesamlingen kan skrues sammen.
02
Pålidelig fræseskabelon
2
Trin
Det er vigtigt, at slidserne placeres ud for hinanden. Det er derfor en stor hjælp med en skabelon til at sikre, at slidserne bliver identiske.
Skabelonen kan du lave af for ek-sempel 6 mm plade. Slidserne skal saves i korrekt afstand fra hjørnet (her 20 og 40 cm). Slidserne i skabe-lonen er så brede, at de passer nøjag-tigt til kopiringens diameter - her 17 mm. Et par lister i skabelonens ene ende holder den mod hjørnet.
Skabelonen lægges mod hjørnet og spændes fast med tvinger. Læg mærke til, at der er lister på begge sider af skabelonen, så den kan vendes og bruges til præcis fræsning i både for- og bagkant.
03
Nu bliver det spændende
4
Trin
Kasserne skrues fast på væggen gennem små trekantede finérstykker, der placeres i hvert hjørne i plan med bagkanten. Mdf er ikke robust nok i dette tilfælde, så i stedet bruger vi 12 mm krydsfinér.
De små finérstykker monteres med lim og tre 3 x 30 mm skruer. Husk at bore for med et 1,5 mm bor og undersænke skrue-hovederne.
Reolen bliver “lettere” at se på, når du placerer en 12 mm rondel mellem trekant og væg. Det giver også mulighed for at få en ledning til fx en lampe ind bag reolen.
Tjek, at kasserne er i lod og vage, hver gang du sætter én op. Det er især vigtigt at placere den første kasse korrekt.
Materialer
12 mm mdf-plade:
• 12 stk. a 25 x 40 cm (A)
• 12 stk. a 25 x 80 cm (B)
12 mm finér:
• 24 trekanter med 6 cm sider (C)
• 24 rundeller, Ø 40 mm (D)
Endvidere:
• Snedkerlim
• 3 x 30 mm skruer
• 4,5 x 60 mm skruer
• Pynteskiver
• Evt. murbøsninger
• Kraftig tape
• Grunder
• Akrylmaling glans 40
• Evt. pladerester til en skabelon
Pris:
Cirka 500 kroner
Tegning
Fræset med millimeterpræcision
Selv om der kun er seks reolkasser, skal du have tungen lige i munden for at holde styr på op og ned, og hvilke slidser der er til hvilken samling.
Vi kan kraftigt anbefale at nummerere kasserne samt at skri-ve, om det er højre eller venstre, og hvad der er op og ned.
Sådan fræser du slidserne
Slidserne fræses med et 13 mm notjern 13 cm ind fra forkanten af den ene kasse og ligeledes 13 cm ind fra bagkanten af den næste. Bruger du land eller retteskinne, risikerer du, at det bliver unøjagtigt, fordi landet skal flyttes og spændes fast på ny til den næste slids. Den sikre metode er at bruge overfræserens kopiring og fremstille en skabelon (en såkaldt ko) til den.

Tre slags kasser
Beboerne i lejligheden har selv bestemt udseendet på deres reol. Det endte med en kombination af tre slags kasser, seks i alt. Først blev kasse 1 skruet fast, dernæst 2, 3 og så fremdeles.
Når man planlægger reolens udseende, er det en god idé at tegne alle kasserne på kalkerpapir eller bagepapir og så flytte dem rundt, indtil man er helt til-freds og kan lave den endelige tegning.
Det er meget vigtigt, at der også er en klar plan for, hvilke kasser der skal placeres forrest, og hvilke der skal bagest. Lav evt. en plan med farvede markeringer som vist her på siden, så du undgår at skære slidserne forkert.
Start med kasse 1.
Den har kun slidser i forkanten. Herefter passer kasse 2 oven i kasse 1, kasse 3 sættes på kasse 2 osv

Hænger sammen via slidser
De viste kasser er 25 cm dybe, så her er slidserne fræset 13 cm ind fra både for- og bagkant. Slidserne er 13 mm brede, så kasserne også kan samles efter grunding og to gange maling.
For at lette arbejdet kan man lave små markeringer for hver 20 cm. Så undgår man at måle forkert.
