Genbrugsseng

Den gamle dør med sine fine fyldinger havde stået på loftet adskillige år, da vi fik ideen om at bruge den som hovedgærde på vores gamle seng. Ideen var hurtigt ført ud i livet, og resultatet er lige så fint, som det er billigt.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
200 kroner

Intro

Vi har en plan. Det hele er timet og tilrettelagt. Vi skal bruge en ældre træseng, tre planker, en profilliste, to vinkler, en bøtte hvid maling og en dør, ingen bruger. Operationen starter efter morgenmaden, og inden aften har vi en flot seng med stor personlighed.

Den vil kun koste nogle få hundrede kroner oven i den gamle seng og døren, og kravet til værktøj er småt. En sav, et stemmejern, en skrue maskine (eller skruetrækkere) samt en tommestok plus penslen til maling, så er du hjemme.

Ikke engang en fuldstændig opskrift har du brug for, og den kan du heller ikke få, for du må improvisere dig frem med de materialer, som du nu falder over.

Men principperne kan du genbruge lige så godt som døren og den gamle seng: Siderne og fodenden fra den gamle seng bruges. Af det gamle hovedgærde bruger vi kun en bæreliste og de beslag, siderne sidder i - og vi genbruger også deres placering, som vi fører fra det gamle hovedgærde over på det nye.

Ud over at beslagene skal sidde rigtigt, har du frie hænder, når du bygger gærdet. Vi sætter en planke som ben på hver side, så fyldingerne løftes op over madrassen, og under døren placeres en planke, som samlebeslagene kan sidde i. Så skal den bare males et par gange, og den er klar.

Vejledning

01
Ben på døren 7 Trin

Vi begynder operationen med at skille den gamle seng ad. De to sider er hægtet på fodenden og hovedgærdet og kan uden videre løftes op, når bunden er taget ud.

Fodenden og siderne skal vi bruge igen. Vi skærer den svungne overkant af fodenden, så den bliver helt enkel, og sliber og maler både den og siderne.

Så skal vi bygge det nye hovedgærde op om den gamle fyldingsdør. Vi vil jo gerne kunne se dørens snedker arbejde, så vi løfter den op fra gulvet med et ben på hver side - skåret ud af en 45 x 95 mm planke fra trælasten - som rammer døren flot ind. Af samme træ skæres den vandrette planke, siderne hægtes på.

1

Højden på den nye fodende finder vi frem til ved at klodse døren op, så madrasserne når tilpas højt op på den - vi har gemt det gamle hovedgærde som hjælp. Vi skærer benene til, så de flugter med døren foroven, og ser, hvor døren slutter forneden.

2

Vi skærer et stykke planke til, så det vil passe ind under døren mellem de to ben. Den gamle seng er for smal til at kunne sidde direkte på de to ben, og døren sidder for højt, så de skal sidde på denne vandrette planke.

3

Den vandrette plankes placering tegnes op på de to ben. Vi markerede før, hvor underkanten af døren skulle sidde; nu lægger vi den vandrette plankes højde til for at vide, hvor de to vinkelbeslag, den skal hvile på, skal sidde.

4

Vinkelbeslagene skrues fast på de to ben. Skruerne skal passe til beslagene - både i tykkelse og med formen på hovedet. Bor for, så træet ikke flækker - det giver også en stærkere samling.

5

Den vandrette planke føjes til de to ben med vinkelbeslagene på plankens underside. På oversiden ville et beslag være i vejen for døren, medmindre du stemmer ud til det, og her bindes plankerne sammen, når døren sættes ind.

6

Det kræver en særlig forboring at skrue benene sammen med døren over vinkeljernene. For at kunne bruge 100 mm skruer borer vi først hele vejen gennem benet med et 6 mm bor, derefter den halve vej med et 10 mm bor.

7

Så skruer vi gennem benene ind i døren på begge sider med 6 x 100 mm skruer. Vi sætter to foroven og to forneden i hver side, så vi har fat i alle delene i dørens ramme. Døren er lige så tyk som plankerne, men det ville også gå med en forskel her.

02
Beslag og pynt 6 Trin

Hovedgærdet er nu samlet, og inden vi maler det, mangler vi tre ting.

Den første er at sætte en støtteliste på gærdets vandrette planke - den er med til at bære madrassen. Listen tager vi fra det gamle gærde, den er bare skruet fast.

Det andet er at placere de beslag, som sengens sider hægtes på. Her er det egentlig ret ligetil at finde placeringen, for den fører vi bare over fra det gamle hovedgærde. Lidt mere kompliceret er det, at beslaget skal stemmes lidt ind i den vandrette planke.

Det tredje er, at vi pynter gærdet med nogle lister foroven. Og så kan den helt nye genbrugsseng males og samles.

1

Bærelisten limes og skrues fast på den vandrette planke. Vi henter listen fra det gamle hovedgærde, og placeringen låner vi også, den skal sidde i samme højde.

2

Beslagenes placering findes. Ved at måle omhyggeligt på det gamle hovedgærde finder vi ud af, hvor de gamle beslag skal sidde. Her skruer vi dem midlertidigt fast, så vi nemt kan strege omridset op og skære det for med en kniv.

3

Hullet til beslagene stemmes ud - efter at beslagene er skruet af igen, naturligvis. Du kan lette udstemningen ved at bore en række huller i den rette dybde med dit 10 mm bor. Dybden kopierer du fra det gamle hovedgærde.

4

Beslagene skrues i - og så kan vi samle sengen. De runde former på den gamle fodende har vi fjernet, og den er slebet og malet omhyggeligt - ligesom hovedgærdet skal slibes, spartles og males.

5

Vi kroner det nye hovedgærde med en kantliste i dimensionen 28 x 70 mm. Vi skærer den så lang, at den rækker 15-20 mm ud over benene i begge sider og lader den flugte på bagsiden, så den går 25 mm ud på forsiden.

6

Under kantlisten sætter vi en smal profilliste, som får hovedgærdets tunge ben til at spille fint sammen med den spinklere fyldingsdør. Listen limes fast med støtte fra dykkere eller skruer - bor for, da den let flækker. Og så maler vi hovedgærdet.

Materialer

• En klassisk træseng, gerne brugt
• En fyldingsdør
• 6 meter planker, 45 x 95 mm
• En høvlet 21 x 70 mm liste, cirka 2 meter
• En profilliste, cirka 2 meter
• 2 vinkelbeslag og lidt skruer
• Maling (grundmaling og slutmaling)
• Akrylspartelmasse

Specialværktøj
• En spænderem fra bilens trailer (evt.)

Tidsforbrug

En dag plus tørretider

Pris

Et par hundrede kroner, hvis du har døren og sengen

Sværhedsgrad

Den får du ingen problem er med, men du må selv improvisere dig frem med mål og detaljer alt efter de materialer, du bruger.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...