Høj seng med plads til at lege

Soveplads, legetårn, tegnebord og hyggehule – når du bygger en høj seng til dit barn, bygger du en hel verden at leve og vokse sig stor i.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 weekend
Pris
2.500 kroner

Intro

Vi siger gerne, at det er for at spare plads, når vi bygger en høj seng til børnene. Men det handler hurtigt lige så meget om fantasi og drømme. Om en mørk hule, en soveplads højt på klippen, en seng, ingen har magen til.

Højsengen her er også mere end en soveplads. Under den enlige køje har pigen en hyggekrog med to borde, for enden af køjen kan hun stille bøger og biler på de to hylder, og mens turen op foregår via trappen, så rutsjer hun gerne ned igen.

Og lige så let sengen er at bygge med sine simple samlinger og enkle dimensioner, lige så nem er den at tilpasse et andet rum og en anden drøm. Skal den stå midt ude på gulvet, vælger du måske at sætte en plade på hele bagsiden, der så kan være alt fra en klatrevæg til en butik. Dukker der efter nogle år en lillebror op, skal bordene måske erstattes af en ekstra køje. Og bliver storesøster træt af at sove oppe under loftet, kan den nye køjeseng hurtigt deles i to enkeltsenge.

Sengen er ikke bare nem, den er også hurtig at bygge. Selve sengen når du let på en weekend – skruerne sidder som pynt, og træet skal bare lakeres. Lidt mere udfordring får du med stigen og rutsjebanen, som kan skydes fra side til side og op og ned, så de kun tager plads, når de bruges – men kniber det med tiden, kan du jo vente med rutsjebanen eller begge dele.

Vejledning

01
De høje gavle 4 Trin

Du bygger først sengens to gavle, dem samler du med de lange sidebrædder, og så til sidst tilføjer du lamelbunden, bordene, stigen og rutsjebanen.

Det smarteste er at skære alle dele ud fra start, nu du alligevel støver.

Og med kapsaven sikrer du let, at de dele, der skal være lige lange, også bliver det: Saven spændes på dit bord, og i den rette afstand til fx benene sættes en klods, som alle ben stødes op mod, når de skæres. Flyt klodsen, så den passer til gavlbrædderne, osv.

Den borelære, du bygger af et kort bræt og to lister, er lige så vigtig for at bygge hurtigt og præcist: Gennem den borer du for til alle synlige skruer.

1

Alle skruehuller bores for, når alle bræddelængder er skåret ud. I de fem sidebrædder (C1, C2, C3) borer du gennem alle fire huller i din borelære, mens du i de seks gavlbrædder (B1, B2, B3) kun borer gennem de to yderste huller i borelæren.

2

Gavlbræddernes placering streges op på benene (A1 og A2) to og to. De lange ben (A2) bruges i den høje gavl, de to korte (A1) i den korte. På benenes smalle side sættes mærker 50 cm og 150 cm fra benenes bund, stregerne trækkes op langs en vinkel.

3

Tre gavlbrædder påføres lim og skrues løst på det ene ben (her A1) med en enkelt 5 x 60 mm skrue hver. De to nederste gavlbrædder (B1 og B2) anbringes lige over mærkerne, derefter sættes det øverste (B3) med 4 cm luft til nabobrættet.

4

De tre gavlbrædder gøres fast på det andet ben på samme måde, altså med lim og en enkelt skrue i hver samling. Derefter rettes gavlen op til vinkelret, og alle samlingerne låses med en skrue i de ledige forborede huller.

02
De lange sider 5 Trin

Nu er de to gavle klar: en høj gavl, som du senere sætter hylder til bøger og bamser på, og en lav gavl til fodenden. Nu skal du samle gavlene med de fem lange sidebrædder. Forneden sættes der et enkelt (C1) på bagsiden til at stabilisere, foroven to (C2) til at bære sengebunden og to (C3), der hindrer barnet i at trille ned. De to øverste samles med 12 cm lange rør, så de holder faconen og stiver hinanden af.

Mens gavlbrædderne blev sat på ydersiden af benene, sættes sidebrædderne på benenes inderside. Du anbringer dem højde med gavlbrædderne og skruer dem fast med skruer gennem de huller, du har boret med hjælp af din borelære.

1

Du borer hul til de små kobberrør i fire af de fem sidebrædder (C2 og C3). Rørene skal forbinde brædderne midtvejs på hver side. For at bore lige langt fra enden spænder du de brædder, der skal forbindes, sammen og slår en vinkelret streg på tværs.

2

Kom lim i hullerne, og slå et rør ned i det ene bræt, vend brættet, og tryk røret ned i det andet bræt, til afstanden mellem dem er 4 cm. Hullerne er en smule for dybe, så rørene skal ikke helt i bund.

TIPS: Slib rørene blanke, før de bankes ind.

3

De tre sidebrædder (C) sættes først på den ene gavl, så på den anden, med lim og 5 x 60 mm skruer i højde med gavlbrædderne (B). Langs underkanten af midterbrættet (C2) sættes bundlisten (F) med lim og 5 x 40 mm skruer for hver 25 cm.

4

De sidste to sidebrædder (C2 og C3) gøres fast på samme måde på sengens forside, efter at du forsigtigt har vendt det halvfærdige møbel en halv omgang. Hold omhyggeligt alt i vinkel undervejs. Til sidst skrues den sidste bundliste (F) også på.

5

Endelig sætter du de to hylder (D og E) fast. Vip møblet om på den lave gavl, og gør med lim og 5 x 60 mm skruer den korte hylde (D) fast med skruer fra ydersiden af benene (A2). Tophylden (E) skrues ned i benet gennem dens overside.

03
Stige og rutsjebane 8 Trin

Stiger på højsenge er oftest ubehagelige at gå på, fordi de er for stejle. Det er især et problem, når en voksen skal op og skifte betræk på madrassen.

Stigen her er lang nok til at give en god skrå vej op og ned, men den kan skydes ind til sengen, så den ikke fylder, når den ikke bruges. Det samme gælder rutsjebanen. Den er bare længere, så turen ned ikke bliver for farlig, for der kommer god fart på med den glatte melaminplade.

Trinene i stigen er skåret af en 25 mm rundstok, som vi borer huller til i begge vanger, inden de limes og skrues fast.

Rutsjebanens spånplader bæres af lister, der limes og skrues på vangerne.

1

Rundingerne på stigevangerne (K) og rutsjevangerne (N) saves ud med en stiksav. Rundingen kan du tegne med en passer eller efter en dåse. Snittet slibes glat.

TIPS: En standardklinge løser opgaven, men det bliver pænere med en klinge til kurvesnit.

2

Hullerne til trinene bores med et 25 mm spadebor for hver 25 cm. De bores 15 mm dybe, og det styrer du med en borestander. Den styrer dybden, holder boret lodret og gør det let at lægge vangen mod en styreliste, så boret rammer rigtigt.

3

Trinene (L) slås ned i den ene stigevange (K). Trinkanterne rundes først med slibepapir, så trinene lettere glider ind. Kanten af hullerne smøres med lim, men ikke bunden, for borets spids er brudt igennem. Hvert trin rettes vinkelret, straks det er inde.

4

Nu slår du den anden stigevange på trinene. Kom lim på kanten af alle huller, læg vangen på plads, og bank den ned over stokkene fra en ende af. Slå ikke direkte på træet, læg en klods imellem. I alle hullerne fra borets spids sættes en 5 x 40 mm skrue.

5

Rutsjebanens vanger (N) gøres klar til glidepladerne. Den lange bæreliste (P) fastgøres langs underkanten af rutsjebrættet med lim og 5 x 40 mm skruer, mens den korte liste (R) vinkles, så den går op til overkanten af brættet.

6

Siderne sættes på den lange glideplade (S) med lim og 4 x 30 mm skruer. Pladen lægger du på nogle klodser e.l., så du kan lægge bærelisten på den, når du skruer.

TIPS: Passer det bedre med tiden, lakerer du siderne først og monterer pladen næste dag.

7

På samme måde gør du den lille glideplade (T) fast. Først smører du rigelig lim på de to pladekanter, der mødes.

TIPS: Vil du slippe for de åbne kanter på spånpladerne, kan du lime og stifte en 7 x 16 mm halvstafliste på pladekanten.

8

Sengen slibes og lakeres med en hurtigttørrende lak, så den er klar til det videre arbejde næste morgen. Første lakering får fibrene til at rejse sig, så vi sliber og lakerer en ekstra gang før natten. Pas på ikke at slibe den gule overflade af skruerne.

04
Bordene 4 Trin

De små bordplader stabiliserer sengen, men først og fremmest skal de fungere som borde. Derfor indretter du højden efter sengens beboer. Da bærelisterne er limet på undersiden af bordpladerne og kun skrues ind i gavl- og sidebrædder, er det heldigvis let at ændre højden, i takt med at barnet vokser.

De to bordplader skæres ud af en 60 x 125 cm plade med hvid melamin, så de vender den færdige hvide kant udad. På tegningen ser du hvordan: Først deles pladen i to med et langt, skråt snit, og derefter måler du først 15,5 cm, derefter yderligere 82 cm ind ad de nyskårne kanter til de øvrige vinkelrette snit.

1

Den hvide plade deles i to med et langt, skråt snit. Her skærer vi med en dyksav på skinne, og det foregår meget hurtigt og præcist, men du kan sagtens klare arbejdet med en rundsav, der føres langs et fastspændt lige bræt.

2

De to snit på tværs af den nyskårne kant streges op med hjælp fra en stor vinkel. Det første anbringes 10,7 cm fra den spidse ende, det næste 82 cm længere inde. Igen skæres med rundsaven. For at få en pæn kant kan du først skære få millimeter ned.

3

Bærelisterne (G1 og G2) gøres fast på bordpladernes underside med lim og 4 x 30 mm skruer. Først de 82 cm lange lister ved de lange kanter, der skal vende ind mod gavlene, så de korte lister. Husk at vende bordpladerne hver sin vej.

4

Hold bordet i den ønskede højde, og gør det fast til brædderne med 5 x 40 mm skruer gennem listerne. Her bruger du ikke lim, for det kan jo være, pladerne skal flyttes op, når sengens beboer vokser.

05
Delene samles 5 Trin

Nu mangler du kun at lægge bunden på plads og gøre rutsjebanen og stigen fast. Eller rettere sikre, at de bevarer grebet i sengen, for de sidder netop ikke mere fast, end at de kan skydes fra side til side i hele sengens længde og kan trækkes ud i skrå position og rettes helt op til lodret.

For at opnå det bygger vi vores helt egne “beslag” af et langt vandrør og fire stykker 4 x 20 mm fladjern. Røret sidder foran det øverste sidebræt, gjort fast på benene, så der er en 5 cm bred åbning mellem bræt og rør. Inde i den sprække kører de bøjler af fladjern, som vi selv former og sætter på bagsiden af stigen og rutsjebanen - men du kan også vælge at få smeden til at forme bøjlerne for dig.

1

Først lægger du lamelbunden på plads på bundlisterne (F). For at skjule båndene lægger du bunden med båndene opad - vi ser jo bunden nedefra. Stræk båndene ud, og skru de to yderste og den midterste af lamellerne fast til listen.

2

Så skal røret (J) op. Du begynder med at skrue en endemuffe på i begge ender af røret. Mål 5 cm ind fra enderne, slå en kørnerprik, og bor 8,5 mm huller i prikkerne. Røret fastgøres med 8 x 80 mm franske skruer 3 cm fra toppen.

3

Bøjlerne laver du selv af fladjern. To lange (U) til rutsjebanen, to korte (M) til stigen. I alle ender skæres to riller halvt ned gennem fladjernet med en tynd skæreskive. Yderst bores et 5 mm hul. Bøjlen bukkes i facon, renses i acetone og stryges med lak.

4

Bøjlerne lakeres eventuelt og gøres fast på bagkanten af stigen og rutsje­ banen med 5 x 40 mm skruer. Bor for med et 3,5 mm bor, så træet ikke flækker.

5

Trappen og rutsjebanen sætter du på sengen ved at fjerne den nederste skrue på bøjlerne, liste dem ned bag røret og sætte skruen på plads igen.

Materialer

45 x 95 mm høvlede reglar:
• 2 ben (A1) a 182 cm
• 2 ben (A2) a 210 cm

20 x 140 mm høvlet fyr:
• 6 gavlbrædder (B1, B2, B3) a 93 cm
• 5 sidebrædder (C1, C2, C3) a 200 cm
• 1 hylde (D), 84 cm
• 1 hylde (E), 97 cm

20 x 91 mm høvlet fyr:
• 2 stigevanger (K) a 200 cm
• 2 rutsjevanger (N) a 260 cm

21 x 21 mm høvlet fyr:
• 2 bundlister (F) a 200 cm
• 2 bordlister (G1) a 82 cm
• 2 bordlister (G2) a 50 cm
• 2 rutsjebanelister (P) a 210 cm
• 2 rutsjebanelister (R) a 20 cm

25 mm rundstok:
• 7 stigetrin (L) a 39 cm

16 mm hvid melaminspånplade:
• 1 plade på 60 x 125 cm med hvide langkanter deles til de to borde (H)
• 1 glideplade (S), 40 x 210 cm
• 1 glideplade (T), 20 x 40 cm

4 x 20 mm fladjern:
• 2 bøjler (M) a 50 cm og (U) a 100 cm

Desuden:
• ¾ tomme galvaniseret stålrør (J), 200 cm
• Skruer med panhoved, gulkromat.:
4 x 30 mm, 5 x 40 mm og 5 x 60 mm
• 10 mm kobberrør, 2 stk. 12 cm
• 2 stk. ¾ tomme endemuffer
• 2 stk. 8 x 80 mm franske skruer
• Snedkerlim og klar lak
• Madras og lamelbund, 80 x 200 cm

Specialværktøj

Borestander til trappens trin
25 mm spadebor til trappens trin
Vinkelsliber med metalskæreskive til at bøje beslagene bag på trappe og rutsjebane
Evt. stor vinkel, rundsav m. føringsskinne og kap/geringssav

Tidsforbrug

Færdig på en weekend

Pris

Ca. 2500 kr. før lamelbund og madras

Tegning

Højsengen kan vokse sammen med barnet

Sengen her er så enkel at bygge, at du uden problemer kan ændre den, så den svarer endnu bedre til dine børns drømme - og siden bygge videre på den, så meget I lyster.

Højsengen kan vokse sammen med barnet

Sådan saves pladen

Først måler du 10,7 cm ind fra de to modstående hjørner og deler pladen med det lange skrå snit (1).

På den nye kant måler du 15,5 cm ind fra den spidse ende - her lægges næste snit (2) vinkelret.

82 cm længere inde lægger du de sidste snit (3)- de måler cirka 56 cm.

Sådan saves pladen

Video

VÆRKTØJ: Sådan bruger du kap-geringssaven

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger saven, så du får fuld udnyttelse af den. Kapsaven er genial, når du skal save mange ens, korte snit på tværs af brædder og reglar. Du kan både save lige, vinklede og tiltede snit i bl.a. træ, metal, fibercement og laminat - gennemgående eller i præcis den dybde, du ønsker.

TIPS: Stopklods til kapsaven

VÆRKTØJ: Sådan bruger du stiksaven

I videoen her lærer du alt om om stiksavens muligheder, klinger og funktioner. Med den rigtige indstilling kan saven klare næsten alle opgaver: kurvede snit, lige snit, vinklede snit og hurtige, grove snit. Og med den rigtige klinge kan du save i både træ, plast, metal og sarte overflader.

VÆRKTØJ: Sådan bruger du dyksaven

I denne video lærer du tømrerens favoritsav at kende. Dyksaven føres altid langs med en føringsskinne, der sørger for et præcist snit - uanset om det skal være lige eller vinklet, Om det skal være gennemgående eller ej. Eller om det starter ved kanten eller midt på et emne. Det gør saven oplagt til alt fra riller i et bræt til renskæring langs kanten, når terrassebrædderne er lagt.

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

Andre læser lige nu ...