Verdens enkleste dobbeltseng

Sengen her kan du bygge selv - også hvis det er det første møbel, du nogen sinde har bygget. Værktøjet er enkelt: en sav, en tommestok, en vinkel og en boremaskine. Materialerne er enkle: én slags brædder, en håndfuld skruer, en bunke dyvler og lidt lim. Og arbejdet er lige så enkelt som designet.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
1.000 kroner

Intro

Jeg havde længe været på udkig efter en dobbeltseng. De billige senge var noget pindebrænde. De solide senge var for pebrede i prisen. Og jeg ledte forgæves efter bare en eneste seng, der rigtig faldt i min smag.

Til sidst satte jeg mig for selv at bygge vores næste seng. Jeg lever trods alt af at være arkitekt og arbejde for Gør Det Selv. Og jagten på den forsvundne drømmeseng havde i hvert fald haft én gevinst: Jeg kunne opstille en række betingelser, som vores nye seng skulle opfylde.

  • Den skulle være billig.
  • Den skulle være enkel i design og konstruktion.
  • Den skulle være solid og robust.
  • Den skulle være elegant og tidløs.
  • Den skulle bygges af træ, der var let at finde.
  • Der måtte ikke være synlige beslag eller skruer.
  • Den skulle nemt kunne skilles og samles.
  • Den skulle fremstilles med få stykker håndværktøj.
  • Den skulle kunne bygges til forskellige madrashøjder.

Enkelt og ukompliceret

De første mange forslag blev arkiveret lodret. Men en dag sad jeg med sengen her på papiret. Den kunne jeg godt lide. Den opfyldte, når jeg nu selv skal sige det, alle kravene. Og lidt til - for eksem-pel skæres alle dele ud af samme type træ, nemlig 20 x 115 mm høvlet fyr.

Og sengen på tegnebordet var lige så enkel at bygge, som den var enkel i sit design. Den erfarne hjemmesnedker får med få timers arbejde et elegant møbel i en kvalitet, som han i butikkerne skal op i en helt anden prisklasse for at finde.

Og selv om du skulle høre til dem, der sjældent har værktøjet fremme, kan du med omhu, en sav, en hammer, en vinkel og en lille boremaskine også bygge den-ne seng, som du kan være rigtig stolt af - og hvor kvaliteten holder.

Smag og behag kan altid diskuteres. Men jeg har i hvert fald fået den seng, som jeg forgæves søgte i butikkerne!

Vejledning

01
Sådan bygger du sengen, du ikke kan købe 9 Trin

1

Alle dele skæres ud efter materialelisten, prøvesamles, mærkes og behandles med fx hvidpigmenteret olie. Til hvert ben samler du nu med lim og skruer to vinkler, en høj af to benstykker (A og B) og en lav af to støttebrædder (C og D).

2

Læg parvis de korte vinkler ind i de lange til de fire ben. Vinklerne skal flugte forneden, hvor de står på gulvet. Benene samles fra indersiden med lim og skruer. Når limen er tør, slibes alle kanter i plan.

3

Skruerne på ydersiden erstattes af dyvler, når limen er tør. Fjern skruerne, og bor 5 cm ned i hullerne med et 10 mm bor. Kom lim i huller og på dyvler, og slå dem i.

4

Alle kanter affases på sidebrædder (E) og gavlbrædder (F). Med en overfræser kan du gøre det meget præcist, men du kan sagtens lave en flot 45 graders fas med høvl og slibepapir.

5

Spænd to sidebrædder (E) sammen kant mod kant med lim. Kom lim bag på et bære-bræt (G), læg det på de to sidebrædder med en afstandsliste, og skru det fast. Gentag med den anden side og de to gavle.

6

De to færdige sider udstyres med ben. Siden lægges ganske enkelt på et ben i hver ende og skrues fast indefra. Du behøver ikke bruge lim - og det er en stor fordel at kunne skille sengen ad, hvis den skal flyttes.

7

Rejs siderne op, og monter gavlene - også her bruger du skruer fra indersiden og lader limbøtten stå.

8

Saml de to midterbrædder (J) med lim og skruer. Skru dem fast midt på gavlene med to vinkelbeslag (L) i hver ende.

9

Lamelbunden lægges på og gøres fast, som producenten foreskriver. Med så billig en seng kan du ofre en god bund og nogle gode madrasser og topmadrasser på din seng, som du tilbringer en stor del af livet i!

Materialer

20 x 115 mm høvlet fyr:
• 8 benstykker (A og B) a 40 cm
• 8 støttebrædder (C og D) a 16,7 cm (justér efter sidebræddernes bredde)
• 4 sidebrædder (E) a 204 cm
• 4 gavlbrædder (F) a 140 cm
• 2 bærebrædder til sider (G) a 196 cm
• 2 bærebrædder til gavle (H) a 140 cm
• 2 midterbrædder (J) a 196 cm

Efter opskæring skæres en del af disse længder til i bredden.
Det gælder:

• 4 benstykker (B) skæres ind til en bredde på 95 mm
• 4 støttebrædder (C) skæres ind til en bredde på 95 mm
• 4 støttebrædder (D) skæres ind til en bredde på 75 mm

10 mm rundstok, fyr:
• 12 dyvler (K) a 4 cm

Endvidere:
• Snedkerlim
• 4 x 35 og 5 x 50 mm spunskruer
• 4 vinkelbeslag (L)
• Hvidpigmenteret olie fra Trip Trap – men du kan naturligvis vælge en anden behandling med bejdse, lak, maling, eller hvad der falder i din smag
• Lamelbund
• Madras

Pris:

Materialeprisen er knap 1000 kroner for en dobbeltseng, inklusive hvidpigmenteret olie, før du køber lamelbund og madras. For en enkeltseng af samme type bliver prisen under 700 kroner.

Tegning

Størrelsen af sengen skal passe til madrassen. Her er vi gået ud fra en 200 cm lang og 140 cm bred madras i naturgummi. Hvis du bruger springmadras med ramme, gøres sengens indre mål 2-3 cm længere og bredere end madrassen.

Støttebrædderne (C og D) er her 16,7 cm lange, så overkanten af sidebrædderne ligger 3 mm under benenes overkant - men bredden på sidebrædderne svinger lidt. Trækker du to bredder af brædderne (E) plus 3 mm fra 40 cm, har du en præcis højde på støttebrædderne.

Placeringen af bærebrædderne (G og H) afpasses efter højden på madrassen: (Z) er madrashøjden minus 5 cm - dog højst 10 cm.

3D-model

3D-model

Simpel dobbeltseng

Solid og holdbar seng

Åbn 3D-model

3D-model

Samling med sengeben

Støttebrædder på benene sikrer sengerammen og stiver konstruktionen af.

Åbn 3D-model

3D-model

Konstruktionen

Hele konstruktionen består af 20 x 115 mm brædder.

Åbn 3D-model

Video

TEKNIK: Montering af vinkelbeslag

Vend beslaget rigtigt og giv samlingen optimal styrke

VÆRKTØJ: Sådan bruger du overfræseren

I denne video kan du se, hvordan du indstiller og bruger overfræseren til lave perfekt finish, når du arbejder med træ. Der findes et utal af forskellige fræsejern, så du kan lave alt fra flotte profilerede forkanter til noter til skjulte pladesamlinger og udfræsninger til hængsler. Vi gennemgår de forskellige typer fræsejern og viser, hvordan du bruger dem.

TIPS: Streg præcist op med tommestokken

TIPS: Rigtig længde på søm og skruer

Tips & Tricks

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Senge