Byg et skab på skæve mål

Skabe sælges i bestemte størrelser, mens nicher og huller har den størrelse, de nu engang har. Så for at få skab og niche til at passe sammen må du selv i gang med at bygge et skab med de rigtige mål.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
550 kroner

Intro

Prismæssigt er det svært at hamle op med usamlede skabe fra lavprisbolighuse. Skabene findes i standardmål, og i de tilfælde, hvor “puslespillet” kan gå op med disse mål, er det oplagt at vælge dem frem for at fremstille skabet selv.

Men nichen eller hullet, hvor skabet skal stå, passer ikke altid med standardmålene, og så er der god økonomi i at tilpasse skabet på de “skæve mål” og skræddersy det til den givne plads.

Her viser vi den enkleste metode til fremstilling af et højskab. Det viste skab er 54 centimeter bredt, 190 centimeter højt, og dybden er 60 centimeter, fra væggen til forkanten af lågen. Alle mål er opgivet til det viste skab, så målene skal tilpasses det aktuelle behov. Vi har valgt 16 mm mdf-plade - men du kan anvende alle typer møbelplade efter ønske.

Da loftet her er skråt, laver vi en inddækning foroven. Har du brug for et skab til at hænge på væggen, er principperne de samme, bortset fra at du selvfølgelig skal konstruere et ophæng.

Vejledning

01
1. Find målene og tegn skabet 2 Trin

Første skridt er naturligvis at måle det sted, hvor skabet skal stå. Er det som her en niche mellem to stykker væg - eller mellem en væg og et skab - skal du sørge for både at måle højde og bredde mere end ét sted. De tilstødende vægge kunne jo være skæve, og det må du i så fald tage hensyn til, når du tegner dit skab. Brug et vaterpas til at se, om væggene hælder den ene eller anden vej.

Gør så dig selv en stor tjeneste, og lav en skitse af dit nye skab. Den behøver hverken være flot, i farver eller i perspektiv, men den hjælper dig til at overveje, hvordan skabet skal se ud - og sparer dig for dumme regnefejl, der kan betyde, at du må tilbage og bestille nye plader i byggemarkedet.

Vi har valgt at få alle delene skåret til i det lokale byggemarked. Det er klart det letteste. Men det kan være svært at få byggemarkedets savfører til at skære skævt med vilje. Kan han ikke overtales, må du bestille de skæve plader ud fra det bredeste mål og så selv skære dem til, når du kommer hjem.

1

Mål, om de tilstødende vægge er i lod. Er de ikke det, skal du enten lave et skævt skab eller slutte af med en inddækning.

2

Mål præcist op. Og sørg for at måle både foroven og forneden og inderst i nichen såvel som yderst. Hvis væggene er skæve, er det rart at vide det, inden du tegner.

02
2. Gør delene klar og saml 10 Trin

Når du har kontrolleret, at alle de hjembragte dele har de rette mål, er du klar til at samle dem. Vær omhyggelig med opstregningen. Det er den, der afgør, om skabet bliver samlet pænt.

Inden du fatter det elektriske værktøj, skal du bruge blyant og tommestok til at markere, hvor top, bund og eventuelle faste hylder skal sidde.

Brug en tømmervinkel eller et retvinklet pladestykke til opstregningen. Når mdf-pladen og vinklen eller pladestykket ligger i flugt med hinanden, kan du strege helt vinkelret op.

1

Bor for til skruesamling igennem siderne med et 4 mm bor. Bor midt i opstregningen, så skruen rammer ind i midten af hyldernes pladekant. Der forbores tre huller til hver samling med nogenlunde ens afstand.

2

Alle skruehoveder undersænkes på den udvendige side. Undersænkere findes som håndvrider eller, som her, til bitholder.

3

Det giver en fleksibel løsning, hvis hylderne kan lægges ind i forskellige højder. Til dette formål kan du bruge løse hyldebærere, der stikkes i forborede Ø 5 mm huller. Se forslag til hulplacering på tegning.

4

Først fastgøres toppladen (B) vinkelret på den ene skabsside (A). Toppladen flugter præcis med overkanten af skabssiden samt med for- og bagkant. Top, bund og fast hylde monteres først med en stribe snedkerlim inden for den opstregede pladetykkelse.

5

Skru ind fra skabssidens yderside i de tre forborede huller, så skruerne rammer midt i pladekanten. Tjek, at pladestykkets for- og bagkant er i flugt med sidens for- og bagkant. Brug tre 4 x 40 mm skruer i hver samling.

6

Den modstående skabsside monteres med lim og skruer. Tjek, at pladestykkerne bliver fastgjort efter opstregningerne, og at de ligger vinkelret på siderne. Overskydende lim tørres bort.

7

Sokkelstykket (C) gøres fast i sidernes forkant i de indsavede hak (se tegning). Sokkelhøjde og dybde kan fremstilles som vist her, eller tilpasses så soklen bliver identisk med evt. eksisterende køkkenskabe.

8

Bor for 5 cm fra overkanten og 0,8 mm fra hver side, og saml delene med lim og en enkelt 4 x 40 mm skrue i hver side. Puds endetræet i plan med siderne med fint slibepapir.

9

Bagklædningen skal udsaves præcist på mål og med vinkelrette hjørner, hvis den skal bruges til endelig opretning af skabet. Fastgør bagklædningen i bundpladens bagkant, og tjek, at den ligger præcis i flugt med de øvrige bagkanter.

10

Bagklædningen gøres fast til skabets bagkanter. Du kan bruge 4 mm masonitplade, der kan købes hvidmalet. Eller du kan bruge tynd finer- eller mdf-plade. Gør den fast med lim og 25 mm stifter pr. 10 cm, når du bruger tyndt plademateriale.

03
3. Sæt lågen fast 4 Trin

Lågen monteres med fleksible skabshængsler. De hedder “Skabshængsel med 4 mm løs tap, for udenpåliggende låger, vendbart H/V”.

Et vendbart hængsel som dette er et godt valg. Tappen kan tages ud og stikkes ind fra den modsatte ende, efter at flappen er vendt. Hængslet kan altså bruges til både højre- og venstrehængte låger, alt efter behov.

Når lågen er monteret, pilles den af igen, hvis du ønsker at dekorere den. Du kan selvfølgelig blot lade den stå som en hel malet flade, men som du kan se senere, er det en simpel sag at gøre den blot en tand mere spændende at se på. Vi giver dig tre eksempler til fri inspiration.

1

Den faste del af hængslet fastgøres til skabssidens inderside, og lågen fastgøres i den bevægelige flap. Som det ses, kan to skabe placeres side mod side. Hængslet findes til låger med maks. 17 mm’s tykkelse og til maks. 20 mm’s tykkelse.

2

Tjek, at lågen ligger præcist på skabets forkanter, og fikser lågen med en skrue igennem ryggen på hængslets bevægelige flap ind i lågens kant.

3

Skabet kan nu rejses, og du kan tjekke, at lågen sidder, som den skal. Lågen kan atter tages af, så du kan male og dekorere den inden den endelige montering.

4

Lågefladen kan fx brydes med en dekorativ ramme af 5 x 21 mm lister. Mål ind på lågefronten, her 7 centimeter fra alle sider, tilpas listernes længder, og sav dem på 45 grader i hjørnerne. Listerne gøres fast med lim og små stifter.

Materialer

16 mm mdf-plade:
• 2 sider (A) a 58 x 190 cm
• 3 top/bund/fast hylde (B) a 51,3 x 58 cm
• 1 sokkelfront (C), 10 x 54,5 cm
• 2 løse hylder (D) a 50,8 x 58 cm
• 1 låge (E), 54 x 179,5 cm

5 x 21 mm lister:
• 2 lister (G) a 165,5 cm
• 2 lister (H) a 40 cm

4 mm masonit:
• 1 bagklædning (F), 54,5 x 180 cm

Desuden:
• 3 skabshængsler t. udenpåliggende låger, m. 4 mm tap H/V
• 1 greb
• 1 magnetlås
• 12 hyldebærere
• 25 mm stifter PRIS
• 4 x 40 mm skruer

Pris

Pris: ca. 550 kroner, ekskl. maling

Tegning

Tips & Tricks

Dekoration

Opdeling med nedfræsede spor. Mål lågen op i det ønskede antal spor, og før overfræseren efter en retskinne. De viste spor er 5 mm dybe, og de er fræset med et V-notfræsejern og malet hvide.

Kunstig fylding. Fyldingen er fremstillet af et stykke 6 mm mdf-plade, der er trukket 7 centimeter ind fra alle kanter. I hjørnerne er der savet indadgående kvartcirkelslag. Pladen limes på lågen og males.

Dekorationslister. Efter grunding og maling giver de tynde lister en enkel og diskret dekoration på lågen. Alternativt kan du vælge profilerede lister og eksempelvis opdele lågen i flere felter.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Skabe