Byg et vasketøjsskab med 3 kurve

Slut med at sortere vasketøj på gulvet. Byg et supersmart skab med 3 vaskekurve. Så kan tøjetsorteres, allerede når det lægges til vask. Nemt at bygge og nemt at bruge.

Sværhedsgrad
Tidsforbrug
1 dag
Pris
1.500 kroner

Intro

For kun 1.500 kroner kan du bygge et vasketøjsskab, hvor du kan holde styr på vasketøjet. Vi giver dig byggevejledningen og viser trin for trin, hvordan du skal bygge.

Derudover får du den komplette materialeliste samt arbejdstegninger og 3D-modeller.

Sådan bygges skabet

Når du har savet alle delene ud, som du kan se i materialelisten og på tegningen, er det nemmest at samle skabet på hovedet. Der er nemlig ingen bund i skabet, og ved at samle det på hovedet kan du let komme til alle vegne.

Du får:

  • Trin for trin-vejledning
  • Arbejdstegning
  • Video
  • Komplet materialeliste

Vejledning

01
Skabet samles med bunden i vejret 9 Trin

Dette smarte skab til opbevaring og sortering af vasketøj består af selve skabs-“kroppen”, tre låger og tre kurve. Det lyder simpelt, og det er det også.

Da der ikke er nogen bund i vasketøjsskabet, er det smart at samle det “upside down”. Altså lægge det på toppladen og først vende det om til sidst.

Alt samles med vinkelbeslag og skruer, men hvis du ønsker det, kan du godt supplere med en limstreg i samlingerne. God fornøjelse.

1

Start med at save alle dele ud. Kig grundigt på tegningen, og sav så alle delene nøjagtigt ud i de korrekte mål. Slib alle kanterne med slibepapir, og giv evt. alle dele et bogstav jævnfør konstruktionstegningen.

2

Vaskekurve på præcise mål. Vi har brugt 40-literskurve, der måler L 40 x B 30 x H 52 cm. Hvis du vil undgå at tilpasse målene på tegningen, er det vigtigt, at du holder dig inden for disse mål, når du køber kurvene.

3

Nu skal der samles. Først skrues den ene gavlplade (B) fast på toppladen (A) med vinkelbeslag og 5 x 16 mm skruer. Toppladen skal ligge nederst, og gavlen skrues fast ovenpå, så den flugter med siden af toppen.

4

Frontstykkerne monteres. Det første frontstykke (C) skrues fast til toppladen (A) med vinkelbeslag. Frontstykket skal trækkes en lågetykkelse ind (18 mm), så lågen ender med at flugte med toppladen.

5

Fortsæt med at montere. Mellemplade (B), frontstykke (C), mellemplade (B) osv., til den sidste gavl er på plads. Montér nu vinkelbeslagene, der skal holde bagklædningen (E). Så slipper du for at kravle på gulvet senere.

6

Vend skabet om, og montér fodsparkene (D). De gøres også fast med vinkelbeslag og skal flugte foran med gavlen/mellempladerne (B). Vær omhyggelig med at placere skruerne, så de ikke støder ind i hinanden, når du skruer ind i mellempladerne.

7

Bagklædningen (E) gøres fast med skruer og vinkelbeslag. Den skal stabilisere hele skabet, så den skal gøres fast både til toppladen, gavlene og mellempladerne.

8

Pianohængslerne (G) skal monteres i bunden af lågerne (F) først. Sav dem til med en nedstryger, og skru dem fast med 3 x 30 mm skruer. Husk at bore for først, ellers risikerer du, at endetræet flækker.

9

Læg lågerne (F) foran skabet, og sæt dem i klemme med afstandsklodser der, hvor de skal være. Så er der hold på tingene, mens pianohængslerne skrues fast til fodsparkene (D) med 3 x 30 mm skruer.

02
Lågerne bærer vasketøjskurvene 6 Trin

I stedet for et traditionelt skab med låger, der hængsles i siderne, og vasketøjskurvene stående på en hylde eller på gulvet har vi valgt at hængsle lågerne i bunden. Og så hænger vi kurvene op på indersiden af lågerne, så de følger med ud, når lågerne åbnes.

1

Ophængsbeslagene skrues fast. Mål op, hvor du vil have kurven til at sidde, og husk at tage højde for, at den skal gå fri af frontstykket (C), når lågen (F) trækkes ud. Herefter skrues ophængsbeslagene fast.

2

Kæden, der holder lågen, skrues fast. For at undgå at lågen lukker helt op, og alt vasketøjet falder ud, sikres den med en stump kæde. Skru den ene ende fast til lågen med en skrue og en spændeskive.

3

Placér kurven i ophængsbeslagene, og tjek, at lågen åbner frit. Tjek også, at kurven er let at løfte af, når den skal tømmes. Tjek også, at den er lige så let at sætte på igen.

4

Sikkerhedskæden kortes af. Mål op, hvor lang kæden skal være (plus 10 cm til at gribe fat i). Fastgør en krog inde i skabet, og lad den vende lidt bagud, så kæden ikke hopper af, når lågen åbnes.

5

Til sidst monteres håndtagene. Mål nøjagtigt op, hvor håndtagene sidder bedst, og bor så huller igennem lågerne. Håndtagene gøres fast med skruer fra bagsiden. Skruerne kan evt. sikres med en klat lim.

6

Skabet er klar til brug, medmindre du lige vil give det en gang lak eller maling. Så holder det sig pænt i længere tid, og vasketøjet hænger ikke fast i den ru træoverflade.

Materialer

Limtræsplade eller 18 mm krydsfiner:

  • 1 topplade (A), 50 x 120 cm
  • 4 gavl-/mellemplader (B) a 78,2 x 50 cm
  • 3 låger (F) a 37 x 69,4 cm
  • 1 bagklædning (E), 80 x 120 cm

21 x 55 mm forrammetræ, fyr:

  • 3 frontstykker (C) a 37,6 x 4,5 cm
  • 3 fodspark (D) a 37,6 x 8 cm

Desuden:

  • Vaskekurve, 40 liter
  • Pianohængsel (G), 3,2 x 120 cm
  • Vinkelbeslag (møbelvinkler)
  • 5 x 16 og 3 x 30 mm skruer
  • Ophængsbeslag
  • Kæde
  • Ophængskroge
  • Håndgreb med tilhørende skruer

Specialværktøj

  • Overfræser
  • Elhøvl
  • Rundsav

Tidsforbrug

1 dag.

Pris

Under 1.500 kr.

Sværhedsgrad

Et meget let projekt, selv for en nybegynder. Følg anvisningerne, og vær omhyggelig med målene, så har du snart et flot skab.

Tegning

Video

Sådan bruger du rundsaven

I videoen her lærer du alt om om rundsavens muligheder, klinger og funktioner. Rundsaven er bomstærk og kan med den rigtige indstilling klare alt fra grove til helt fine snit - både lige og forskellige vinkler. Og med den rigtige klinge kan du bruge saven i både træ, metal, gasbeton, murværk og kunststof.

Præcis opmåling med tre kontrolpunkter

Montering af vinkelbeslag

Vend beslaget rigtigt og giv samlingen optimal styrke

Sådan bruger du skruemaskinen

I videoen her lærer du alt om det mest populære stykke gør det selv-værktøj. Ud over at skrue skruer i og bore huller i en lang række forskellige materialer, findes der masser af tilbehør, der gør dig i stand til at bore store huller, skrue møtrikker og franske skruer i, undersænke skruer, slibe, polere og meget mere.

Tips & Tricks

Lækker finish på lågerne

Kanterne på lågerne skal ikke være skarpe. Derfor affases eller afrundes de. Brug en overfræser eller en slibemaskine.

Hvis du synes, en helt glat låge ser kedelig ud, kan du save 1-2 mm dybe parallelle spor med en rundsav med føringsskinne.

Sporene slibes let med slibepapir, så de heller ikke er skarpe på kanterne. Fjern alt støvet, inden du går videre.

Magasin-artikel

Hent artiklen i PDF-format, som den oprindeligt blev bragt i Gør Det Selv-magasinet.

    Andre læser lige nu ...

    Mere fra kategorien Skabe